15/10/15

Μήνυμα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας Αγρότισσας



Μήνυμα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας Αγρότισσας


Τιμάται σήμερα διεθνώς η γυναίκα αγρότισσα. Ένα πρόσωπο με πολυδιάστατο και σημαντικό ρόλο στην οικογένειά, στη γεωργία, στην κοινότητα, στην αγροτική ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διατήρηση της παραδοσιακής μας κληρονομιάς και στην κοινωνία μας γενικότερα. Δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε ότι αποτελεί σε όλο το κόσμο την καρδιά της υπαίθρου κρατώντας την ζωντανή.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ιστορία του τόπου μας η Κύπρια αγρότισσα επιτέλεσε, και συνεχίζει να το πράττει, ένα επιπλέον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Συμβάλλει στη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου, καθώς και των παραδόσεων και των αρετών του λαού μας, μεταλαμπαδεύοντας τα φυσικά και αβίαστα από γενιά σε γενιά.

Οι πολλαπλοί ρόλοι που επιτελεί σήμερα η αγρότισσα, οι απεριόριστες ώρες εργασίας, χωρίς αργίες και άδειες, είναι οι βασικές αιτίες που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής της και την αποδοτικότητα στους τομείς δραστηριοτήτων της. Γι’ αυτό όλοι θα πρέπει σταθούμε δίπλα από την αγρότισσα, να τη στηρίξουμε και να της προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια για να μπορεί να συνεχίσει το δύσκολο και πολύπλευρο έργο που επιτελεί.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στέκεται δίπλα από την Αγρότισσα Γυναίκα. Στόχος μας είναι όπως η αγρότισσα της Κύπριου    έχει καθοδήγηση και εκπαίδευση σε όλους τους τομείς των ασχολιών της, ούτως ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα και να αποκτήσει γνώσεις και επιδεξιότητες για να μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, προσφέροντας όχι μόνο στην οικογένεια της, αλλά και στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου της.

Προσαρμοζόμενοι στη νέα εποχή ως Υπουργείο προωθούμε στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού τον θεσμό της Οικογενειακής Γεωργίας. Και πραγματικά εκεί η γυναίκα έχει κεντρικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων που αφορούν στην εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας, στην παροχή επισιτιστικής ασφάλειας και ασφάλειας διατροφής, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, στη διαχείριση των φυσικών πόρων, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης, ιδίως στις αγροτικές περιοχές.
Σήμερα τιμούμαι και απευθύνουμε ένα θερμό ευχαριστώ σε όλες τις γυναίκες αγρότισσες, για την ανεκτίμητη και αναντικατάστατη συμβολή τους, όχι μόνο στην κυπριακή ύπαιθρο, αλλά ευρύτερα στην κοινωνία και στην οικονομία του τόπου μας.
-----

Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
15/10/2