15/10/15

Εντατικοί έλεγχοι σε εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης κρεάτων

Εντατικοί έλεγχοι σε εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας
και διάθεσης κρεάτων


Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες (ΚΥ) του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος διενέργησαν τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2015, εντατικούς και στοχευόμενους ελέγχους σε εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης κρεάτων.

Αναλυτικά διενεργήθηκαν επίσημοι έλεγχοι σε τριάντα οκτώ (38) συνολικά εγκαταστάσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης, τριάντα έξι (36) κρεοπωλεία, μία ψυκτική αποθήκη και ένα εργαστήριο κοπής ερυθρού κρέατος, τα οποία πιθανόν να διαθέτουν στην αγορά κατεψυγμένα χοιρινά κρέατα προέλευσης ενδοκοινοτικού εμπορίου.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιηθήκαν ήταν αιφνιδιαστικοί, απροειδοποίητοι και στοχευόμενοι, και έγιναν σε μέρες και ώρες εκτός του κανονικού ωραρίου της Δημόσιας Υπηρεσίας με στόχο να διερευνηθεί κατά πόσο διατίθεται στην αγορά κατεψυγμένο χοιρινό κρέας το οποίο αποψύχεται και πωλείται ως νωπό χοιρινό κρέας προέλευσης ΕΕ.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στη βάση των απαιτήσεων της Κοινοτικής και Εθνικής Κτηνιατρικής Νομοθεσίας και αφορούσε όλα τα στάδια της ψυκτικής αλυσίδας, από την παραλαβή του κατεψυγμένου κρέατος μέχρι τη διάθεση του στον τελικό καταναλωτή.

Οι έλεγχοι περιελάμβαναν: α) τον έλεγχο των εμπορικών έγγραφων, β) τον έλεγχο της επεξεργασίας των κατεψυγμένων κρεάτων, γ) την αντιστοιχία εισερχομένων και εξερχομένων κατεψυγμένων κρεάτων, δ) τον έλεγχο των ψυγείων για να διαπιστωθεί εάν αποψύχονταν κατεψυγμένα κρέατα, και ε) τον έλεγχο της επισήμανσης. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν με τρόπον ώστε να καλύψει τα σημεία παραλαβής και επεξεργασίας του κρέατος μέχρι τα κρεοπωλεία που είναι τα σημεία λιανικής πώλησης.
Κατά τη διάρκεια των ελέγχων έγινε κατάσχεση και καταστροφή 108 κιλών χοιρινών λαιμών προέλευσης Ολλανδίας, λόγω του ότι είχε παρέλθει η ημερομηνία ανάλωσης τους.

Κατόπιν αξιολόγησης των ευρημάτων των ελέγχων διαφάνηκε πως, με βάση τη σχετική τεκμηρίωση που είχαν στη διάθεση τους οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε περιστατικό απόψυξης κατεψυγμένου κρέατος και διάθεση του στην αγορά ως νωπού.

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες επιθυμούν να διαβεβαιώσουν τους καταναλωτές ότι έχουν διενεργήσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους σε όλα τα στάδια της διακίνησης του κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος, ξεκινώντας από τη χώρα προέλευσης μέχρι τον τελικό καταναλωτή, και δεν έχουν εντοπίσει τη διενέργεια απόψυξης και διάθεσης του ως νωπού. Έχει διαπιστωθεί ότι η πλειονότητα των κατεψυγμένων χοιρινών προέλευσης ενδοκοινοτικού εμπορίου διατίθενται στην αλλαντοβιομηχανία, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Μια πολύ μικρή ποσότητα διατίθεται σε κρεοπωλεία τα οποία το διαθέτουν ως κατεψυγμένο στους καταναλωτές.

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες συνεχίζουν να πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση, ελέγχους σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής, μεταποίησης, μεταφοράς και διάθεσης τροφίμων ζωικής προέλευσης με αιφνιδιαστικό, αμερόληπτο και αντικειμενικό τρόπο, γνώμονας του οποίου είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας σε όλη τη τροφική αλυσίδα (από τη φάρμα μέχρι και το τραπέζι του καταναλωτή).

----------------------