23/10/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
σ ε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Γραμματισμός και Σύγχρονη κοινωνία: Συνθέτοντας κοινωνικο-πολιτισμικές, φιλοσοφικές, παιδαγωγικές και τεχνολογικές πτυχές». Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκει στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, που σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Παγκύπρια Οργάνωση Προώθησης του Γραμματισμού, τον Ερευνητικό Οργανισμό CARDET και τις Διευθύνσεις Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, προωθούν αυτό το επίκαιρο θέμα για την εκπαίδευση.

Βασική επιδίωξη του Συνεδρίου είναι να ενδιατρίψει, μέσα από τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των εκλεκτών εισηγητών που συμμετέχουν από την Κύπρο και το εξωτερικό, στις διάφορες πτυχές του Γραμματισμού και να λειτουργήσει ως μια δυναμική πλατφόρμα ανταλλαγής θεωρητικών θέσεων, ερευνητικών πορισμάτων και καλών πρακτικών.

Τα τελευταία χρόνια διεθνείς οργανισμοί, αλλά και η ευρύτερη επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα αποδίδουν μεγάλη σημασία στην προώθηση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων γραμματισμού, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και την ανέλιξη της οικονομίας και τις κοινωνίας γενικότερα.

Τα αποτελέσματα πρόσφατων τοπικών και διεθνών επιστημονικών ερευνών δηλώνουν χαμηλά επίπεδα γραμματισμού, γεγονός το οποίο και το ΥΠΠ ανησυχεί και προβληματίζει.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έχοντας θέσει, μεταξύ άλλων, ως υπό έμφαση στόχο τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, αξιολογεί με τη δέουσα προσοχή τα υφιστάμενα ερευνητικά δεδομένα, τα οποία και λαμβάνει σοβαρά υπόψη στους ευρύτερους εκπαιδευτικούς σχεδιασμούς του.

Εκτιμούμε ότι, μέσα από το συνολικό πλαίσιο των πολιτικών που αναπτύσσουμε και εφαρμόζουμε την τελευταία περίοδο, τόσο στο επίπεδο του Περιεχομένου της Εκπαίδευσης όσο και στο επίπεδο της ποιότητας των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Κυπρίων πολιτών.

Με την ευκαιρία καλωσορίζω στην Κύπρο και ευχαριστώ όλους τους διακεκριμένους επιστήμονες, που με αφορμή το Συνέδριο αυτό θα καταθέσουν τις γνώσεις, τις εισηγήσεις και τις εμπειρίες τους.   

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, αλλά και όλους όσοι συνεργάστηκαν για τη διοργάνωση του σημερινού Συνεδρίου, τα πορίσματα του οποίου αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Με τις σκέψεις αυτές κηρύσσω την έναρξη των εργασιών και εύχομαι κάθε επιτυχία για τη συνέχεια.

--------------------