1/10/15

2 Οκτωβρίου – Διεθνής Ημέρα Μη Βίας

2 Οκτωβρίου – Διεθνής Ημέρα Μη Βίας

 
Η Διεθνής Ημέρα της Μη Βίας εορτάζεται στις 2 Οκτωβρίου, ημέρα των γενεθλίων του Μαχάτμα Γκάντι, ηγέτη του Ινδικού κινήματος ανεξαρτησίας και πρωτοπόρου της φιλοσοφίας και της στρατηγικής της μη βίας. Κατοχυρώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη με Ψήφισμα στις 15ης Ιουνίου του 2007, θέλοντας έτσι να διαδώσει το μήνυμα της μη βίας μέσα από την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού προς εξασφάλιση ενός πολιτισμού ειρήνης, ανεκτικότητας, κατανόησης και μη-βίας.

Η Διεθνής Ημέρα Μη Βίας αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στις μέρες μας καθώς αυξάνονται τα κρούσματα βίας σε όλους τους τομείς, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η βία σε όλες τις μορφές της - φυσική ή λεκτική, ψυχολογική, ενδο-οικογενειακή, ρατσιστική, θρησκευτική, οικονομική, πολιτική - δημιουργεί κλίμα φόβου και ανασφάλειας, θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, και προσβάλλει την ανθρώπινη προσωπικότητα.

Ο τομέας της εκπαίδευσης αποτελεί ένα βασικό εργαλείο στη όλη προσπάθεια για προώθηση του διαλόγου, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της κουλτούρας μη βίας και της καλλιέργεια της μη βίας ως στάση ζωής σε όλους τους τομείς. Μέσα από την παιδεία θα πρέπει να καλλιεργηθεί η αγάπη για την Ειρήνη και η απόρριψη κάθε μορφής βίας - οικονομικής, φυλετικής, ψυχολογικής και σεξιστικής βίας.   Η καθιέρωση του όρου «ενεργή μη βία» δεν αναφέρεται σε μια παθητική στάση ζωής αλλά αντίθετα σε μια ενεργή στάση ζωής μέσα από την οποία επιδιώκονται αλλαγές σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο έχοντας ως γνώμονα την απόρριψη κάθε μορφής βίας και διάκρισης και την αναγνώριση της ισότητας όλων των ανθρώπων.

Έχοντας υπόψη την γνωστής φράση του Μαχάτμα Γκάντι «Ας γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο», θα πρέπει όλοι οι άνθρωποι να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αλλάξουν προς το καλύτερο τον κόσμο ο οποίος θα είναι απαλλαγμένος από την βία και θα λειτουργεί μέσα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης, αγάπης, αλληλοσεβασμού και ειρήνης.