10/10/15

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
στο 15ο Παγκύπριο Συνέδριο Ομοσπονδίας Οικοδόμων ΟΟΙΜ-ΣΕΚ


Είναι με μεγάλη μου ευχαρίστηση που παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας στο 15 ο Συνέδριο που διοργανώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, Μεταλλωρύχων και Συναφών Επαγγελμάτων Κύπρου – ΣΕΚ (Ο.ΟΙ.Μ.-ΣΕΚ) .

Η παγκόσμια οικονομική κρίση βρήκε τον τομέα των Κατασκευών στην Κύπρο σε φάση έντονης δραστηριοποίησης, με την κατασκευή και προσφορά οικιστικών μονάδων σε μεγάλους αριθμούς. Η δραστική μείωση της ζήτησης που παρατηρήθηκε την αμέσως επόμενη τριετία (2009-2011), έπληξε σοβαρά τον τομέα των Κατασκευών, με αποτέλεσμα τη μείωση της συνεισφοράς του στο ΑΕΠ στο 7,8%, το 2011, από 11,7% που ήταν το 2008.

Σε ό,τι αφορά στη συνεισφορά του τομέα στη συνολική απασχόληση, αυτή όπως ήταν αναμενόμενο ακολούθησε παράλληλη πορεία με αυτή της συνεισφοράς του τομέα στο ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού, η απασχόληση στις Κατασκευές αυξήθηκε από το 9,8%, το 2000, στο 12,1%, το 2008, ως ποσοστό στο σύνολο της απασχόλησης, ενώ στη συνέχεια, τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης έριξαν την απασχόληση στον τομέα αυτό στο 6,7%, το 2 ο τρίμηνο του 2015. Το 2008, ο τομέας παρουσίασε τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολουμένων που ανήλθε στις 46.217 άτομα, ενώ στη συνέχεια μειώθηκε αρκετά. Το 2 ο τρίμηνο του 2015, ο κλάδος απασχολούσε 24,374 άτομα. Η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας μετά το 2008, αναπόφευκτα, επέφερε σημαντική αύξηση στον αριθμό των ανέργων στον τομέα..

Η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από την Κυβέρνηση για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας άρχισε να αποδίδει. Τον Σεπτέμβριο του 2015, για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2012, η εγγεγραμμένη ανεργία σημείωσε πτώση κάτω από τις 40,000 χιλιάδες, η οποία αντιστοιχεί με μια ετήσια μείωση της τάξης του 10,8%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρσι.

Οι πιο πάνω εξελίξεις σε καμιά περίπτωση δεν οδηγούν σε εφησυχασμό. Αντίθετα, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εντατικοποιεί τις προσπάθειές του για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας.
 
Οι δύο μεγαλύτερες προκλήσεις για το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σήμερα είναι το υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους (15-24) και των μακροχρόνια ανέργων (αυτών που αναζητούν εργασία πάνω από 12 μήνες). Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς, όσο μεγαλύτερο διάστημα παραμένει κάποιο άτομο άνεργο, τόσο πιο δύσκολο είναι να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία γενικότερα, με τις ανάλογες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.
 
Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, οι άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου είναι η προκήρυξη νέων σχεδίων, με στόχο τη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας, την πρόσληψη ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (ΕΚΟ), την επιδότηση της απασχόλησης με ευέλικτες ρυθμίσεις και την εργοδότηση ανέργων για παροχή υπηρεσιών φροντίδας για παιδιά, χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρίες. Τα σχέδια αυτά έχουν συνολικό προϋπολογισμό πέρα των 26 εκ. ευρώ

Επίσης, ένα πρόβλημα, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον κλάδο, είναι το φαινόμενο της παράνομης και αδήλωτης εργασίας. Τέτοια φαινόμενα διαβρώνουν την οικονομία όπως και το επιτυχημένο σύστημα εργασιακών σχέσεων της Κύπρου, με παρενέργειες τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού που λειτουργεί εις βάρος των εργαζομένων στον κλάδο σας.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καταβάλλει προσπάθειες για καταπολέμηση των φαινομένων αυτών, παραμένοντας προσανατολισμένο στην πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας. Τα μικτά κλιμάκια επιθεώρησης συνεχίζουν και εντατικοποιούν τους ελέγχους. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, τα τελευταία χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί 15.000 επιθεωρήσεις στην οικοδομική βιομηχανία, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 75% του συνόλου των επιθεωρήσεων που έχουν γίνει από τα μικτά κλιμάκια.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα παρουσιαστούν τα νέα μέτρα, τα οποία το Υπουργείο θα υλοποιήσει για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
 
Οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν μέχρι το 2025, στο σύνολο της ΕΕ, θα αφορούν στον επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό κλάδο, τους τομείς της διανομής και των μεταφορών, καθώς και υπηρεσίες εκτός αγοράς όπως στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Αύξηση των θέσεων εργασίας αναμένεται επίσης σε τομείς της παραγωγής και διανομής ενέργειας, στους τομείς της παραγωγής οπτικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και μηχανοκίνητων οχημάτων, στους τομείς της διανομής και των μεταφορών και στον κατασκευαστικό κλάδο γενικά.

Επίσης, η ΕΕ έχει υιοθετήσει από το 2012 το Πρόγραμμα «Ενέργεια 2020» που απαριθμεί τις προτεραιότητες της επόμενης δεκαετίας και αναλύει τις δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην μείωση της ενεργειακής ζήτησης και η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων.

Σύμφωνα επίσης με το «Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Επιτροπή εγκαινίασε το 2014 μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία στις Οικοδομές, η οποία, υποστηριζόμενη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ), θα στοχεύσει στην προώθηση της ανακαίνισης, σε μεγάλη κλίμακα, 15 εκατομμυρίων κτηρίων, μέχρι το 2020, σε πιο φιλική προς το περιβάλλον κατεύθυνση.

Σύμφωνα επίσης με έρευνα της Αρχής Ανάπτυξης Δυναμικού (ΑνΑΔ), η πράσινη οικονομία θα δημιουργεί περίπου 1.500 κενές θέσεις εργασίας κάθε χρόνο , με τις κατασκευές να απορροφούν το μεγαλύτερο μερίδιο των θέσεων αυτών. Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προγραμματίζει μέσω των αρμόδιων Τμημάτων/Υπηρεσιών του, την ετοιμασία εκπαιδευτικών, μετεκπαιδευτικών και άλλων καταρτίσεων στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων σε σχέση με τις δεξιότητες που χρειάζονται στον κατασκευαστικό τομέα. Όμως, χρειάζονται και άλλες πρωτοβουλίες από τον ιδιωτικό τομέα, τον συνδικαλιστικό κίνημα και τους ίδιους τους εργοδότες, για προώθηση της κατάρτισης του εργατικού δυναμικού στον οικοδομικό τομέα και σε άλλα συναφή επαγγέλματα.

Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», αλλά και την επιτυχία όλων των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, αποτελεί η ύπαρξη κατάλληλα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο θα διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και νοοτροπία για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του μέλλοντος. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι θα χρειαστεί κατάρτιση σε νέες δεξιότητες, στις νέες σύγχρονες τάσεις της οικοδομικής βιομηχανίας και των πράσινων αναγκών που θα προκύψουν. Η κατάρτιση θα αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, θα απαιτηθεί επίσης η επανεκπαίδευση εκπαιδευτών, ενώ οι εργοδότες και πάροχοι κατάρτισης πρέπει να συνεργασθούν σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης των κατάλληλων νέων δεξιοτήτων που χρειάζεται η οικονομία.

Με αυτά τα λίγα λόγια θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά για την πρόσκληση και κάθε επιτυχία στο Συνέδριο σας.

______________