21/9/15

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Ιράν

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκε
με τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Ιράν

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου 2015, διμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη κ. Αλέξανδρου Ν. Ζήνων και του Υφυπουργού Εξωτερικών του Ιράν κ. Ebrahim Rahimpour.

Κατά τη συνάντηση έγινε ανασκόπηση των σχέσεων Κύπρου-Ιράν, σε συνέχεια της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών στην Τεχεράνη τον περασμένο Ιανουάριο και εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής τους στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού. Ο κ. Ζήνων ενημέρωσε τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Ιράν για τις τελευταίες εξελίξεις των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ενώ συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα, όπως η κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία υπό το φως της δράσης του Ισλαμικού Κράτους.

Επίσης, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο κ. Ζήνων εξέφρασε την ικανοποίηση και την υποστήριξη της Κύπρου για την Συμφωνία, στην οποία κατέληξε το Ιράν με τους EU3+3 για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής της και αναμένει ότι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων θα είναι προς όφελος της σχέσης ΕΕ-Ιράν και της σταθερότητας και της ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.