4/9/15

Με τη συνδρομή των ασθενών η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών νοσηλευτικής φροντίδας στα δημόσια νοσηλευτήρια

Με τη συνδρομή των ασθενών η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών νοσηλευτικής φροντίδας στα δημόσια νοσηλευτήρια
04/09/2015


Ανατροφοδότηση από τους ασθενείς σε σχέση με την ικανοποίησή τους από την παρεχόμενη νοσηλευτική φροντίδα που έλαβαν από τα δημόσια νοσηλευτήρια και Υπηρεσίες, επιδιώκει, μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίων από τους ασθενείς, η Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας. Σκοπός της εισαγωγής του μέτρου είναι αφενός, η διασφάλιση και αφετέρου, η βελτίωση της ποιότητας όλων των νοσηλευτικών διαδικασιών και υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες.

Πρόκειται για ένα μέτρο του οποίου η εφαρμογή κρίνεται ως η πλέον κατάλληλη για συστηματική χρήση από τη Νοσηλευτική Διοίκηση, αφού παρέχει τη δυνατότητα όχι μόνο για σύγκριση αλλά και για προτάσεις-δράσεις ως προς τη λήψη συγκεκριμένων και στοχευμένων βελτιωτικών ενεργειών σε τομείς παροχής νοσηλευτικής φροντίδας στα Τμήματα που έχουν αξιολογηθεί. Το εν λόγω Ερωτηματολόγιο βρίσκεται επίσης αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας www.moh.gov.cy, στον σύνδεσμο “Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών”, πεδίο “Δραστηριότητες”, και καλούνται οι χρήστες να το συμπληρώσουν και να το αποστείλουν απευθείας στη Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών.

Η εισαγωγή των Ερωτηματολογίων σε Τμήματα του νοσηλευτηρίου που προεπιλέγονται, εμπίπτει στη θεσμοθετημένη διενέργεια Εσωτερικού Ελέγχου Νοσηλευτικής που έχει εισαχθεί και εφαρμόζεται σε συνεχή βάση στα δημόσια νοσηλευτήρια και Υπηρεσίες. Η διαδικασία του εσωτερικού ελέγχου γίνεται από τις Επιτροπές Εσωτερικού Ελέγχου που συγκροτήθηκαν από τη Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών εντός των δημόσιων νοσηλευτηρίων και Υπηρεσιών, οι οποίες και προβαίνουν σε τακτικούς ελέγχους στα νοσηλευτικά Τμήματα στη βάση όρων εντολής που έχουν οριστεί. Κατά τους ελέγχους και εκεί και όπου απαιτούνται ή προτείνονται αναγκαία βελτιωτικά μέτρα, οι Επιτροπές τροχοδρομούν δραστηριότητες βάσει χρονοδιαγράμματος και υποβάλουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα Εκθέσεις Πεπραγμένων προς τον Διευθυντή Νοσηλευτικών Υπηρεσιών με τα ευρήματα των ελέγχων όπως και τα αναγκαία βελτιωτικά μέτρα που έχουν ληφθεί.