1/9/15

Συμμετοχή του Υπουργού Άμυνας στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ

Συμμετοχή του Υπουργού Άμυνας στην Άτυπη Σύνοδο
Υπουργών Άμυνας της ΕΕ


Για το Λουξεμβούργο αναχωρεί αύριο, ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, για να συμμετάσχει στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2015.

Στη Σύνοδο θα συμμετέχουν η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κα Federica Mogherini, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), του Ευρωπαικού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ), του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ και της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ. Κατά τη συζήτηση ορισμένων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης θα συμμετάσχουν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Stoltenberg και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Ladsous.

Μεταξύ των θεμάτων που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων είναι η εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2015 και του Συμβουλίου του Μαΐου 2015 για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Στην ατζέντα της Συνόδου είναι, επίσης, θέματα όπως οι υβριδικές απειλές, η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας σε σχέση με την Έρευνα και την Τεχνολογία, την Βιομηχανία και την Ενέργεια, καθώς επίσης οι δυνατότητες ανάπτυξης των Συγκροτημάτων Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη Ειρηνευτικών Αποστολών.

Οι Υπουργοί θα ενημερωθούν, τέλος, από τους Επιχειρησιακούς Διοικητές για τις τρέχουσες επιχειρήσεις της ΕΕ, οι οποίες διεξάγονται στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας και την αποστολή EUSEC στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λουξεμβούργο, ο κ. Φωκαΐδης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας του Λουξεμβούργου κ. Etienne Schneider . Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα υπογραφεί Συμφωνία για Ανταλλαγή και Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών μεταξύ Κύπρου και Λουξεμβούργου. Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρίσκεται επίσης το επικείμενο Συνέδριο για τη Θαλάσσια Ασφάλεια που θα διεξαχθεί μεταξύ 12-13 Νοεμβρίου 2015 στη Λευκωσία. Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Άμυνας και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας και έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

_____________