1/9/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στην ημερίδα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στην ημερίδα
του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

για τα προσφερόμενα προγράμματα σε εθνοφρουρούς

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που βρίσκομαι μαζί σας για να απευθύνω χαιρετισμό στην ημερίδα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), που σκοπό έχει να συμβάλει στην ενημέρωση των εθνοφρουρών, που θα παρακολουθήσουν τα προγράμματα της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης την ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μαζί με το Υπουργείο Άμυνας, έχουν αναπτύξει, σε συνεργασία με το ΑΠΚΥ, αυτήν την αξιόλογη και καινοτόμο πρωτοβουλία για προσφορά προγραμμάτων εκπαίδευσης προς τους εθνοφρουρούς μας, από την οποία προκύπτουν πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για την Εθνική Φρουρά. Η αγαστή συνεργασία των τριών φορέων για την προσφορά των προγραμμάτων αυτών εκφράζει τη βούληση της Κυβέρνησης να προσφέρει σημαντικά κίνητρα στους εθνοφρουρούς, κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Κατά το εαρινό εξάμηνο της ακαδημαϊκής χρονιάς 2014-2015, εφαρμόστηκε πιλοτικά το πρόγραμμα προσφοράς μαθημάτων προπτυχιακού επιπέδου στους εθνοφρουρούς μας που έχουν εξασφαλίσει θέσεις στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε Κύπρο ή Ελλάδα. Το κόστος της εφαρμογής του προγράμματος αυτού καλύφθηκε από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και ως εκ τούτου το πρόγραμμα προσφέρθηκε δωρεάν στους εθνοφρουρούς. Τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος ήταν περισσότερο από ενθαρρυντικά και για αυτόν τον λόγο προχωρούμε φέτος στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος.

Η θετική αποτίμηση της πιλοτικής αυτής προσπάθειας μάς ωθεί στο να προχωρήσουμε στην καθολική προσφορά του προγράμματος σε όσους στρατιώτες το επιθυμούν. Επιπρόσθετα, από την ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016, εκτός από τις Θεματικές Ενότητες προπτυχιακού επιπέδου, θα προσφέρονται και προγράμματα κατάρτισης μικρής διάρκειας για τους εθνοφρουρούς που επιθυμούν να επιμορφωθούν σε περιορισμένο χρόνο, ώστε με την ολοκλήρωση της θητείας τους να έχουν καλύτερες προοπτικές ένταξης στην αγορά εργασίας. Η παρακολούθηση θα γίνεται εξ αποστάσεως και στον ελεύθερο χρόνο των εθνοφρουρών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή τους στα προγράμματα κατάρτισης είναι να είναι κάτοχοι απολυτηρίου σχολής Μέσης Εκπαίδευσης. Σημειώνεται ότι τα προγράμματα αυτά θα προσφερθούν για μια τριετία και, στη συνέχεια, θα αξιολογηθούν ως προς την αποτελεσματικότητα και την απήχησή τους.

Το κόστος που θα προκύψει, τόσο για τα προπτυχιακά μαθήματα, όσο και για τα μαθήματα κατάρτισης, θα καλυφθεί φέτος εξ ολοκλήρου από το κράτος, το οποίο σέβεται και επιβραβεύει τα παιδιά που εκτελούν την υποχρέωσή τους προς την πατρίδα. Παράλληλα, στηρίζει και ενθαρρύνει τα στρατευμένα μας νιάτα να αξιοποιήσουν την περίοδο θητείας τους με δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο.
 
Άλλωστε, η εκπαίδευση αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το μέλλον ενός τόπου κι ενός λαού.

_____________