4/9/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για θέματα της επικαιρότητας

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για θέματα της επικαιρότητας
04/09/2015


Ο Υπουργός Ενέργειας θα υποβάλει σήμερα τα σχόλια της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του σχεδίου ανάπτυξης που υποβλήθηκε από την εταιρεία Delek Drilling, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χθες βράδυ μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φαττάχ αλ Σίσι, ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα για επίσημη επίσκεψη.

Ο Πρόεδρος συνεχάρη τον Πρόεδρο Σίσι για τα πρόσφατα αποτελέσματα της εταιρείας ΕΝΙ εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου, έγινε εκτενής συζήτηση για τα θέματα της Ενέργειας και για το πώς οι εξελίξεις στην περιοχή αναβαθμίζουν ενεργειακά την Ανατολική Μεσόγειο και εκφράστηκε η δέσμευση και των δύο πλευρών για συνέχιση των διαβουλεύσεων». Πρόσθεσε ότι οι δύο Πρόεδροι εξέφρασαν την ευχή όπως σύντομα υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις αυτές.

Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «έγινε επίσης εκτενής συζήτηση και για θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, με ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της τρομοκρατίας και στα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αίγυπτος στην αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Συζήτηση έγινε επίσης και για την επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ στην Κύπρο κατά την οποία θα συζητηθεί το Κυπριακό, θέματα οικονομίας, καθώς και η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να προσκληθούν ξεχωριστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου και ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης κ. Μαχμούντ Αμπάς.

Θεωρούμε ότι είναι μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες που αναδεικνύεται αυτό που για καιρό λέγαμε, δηλαδή για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή ως γέφυρα ανάμεσα στην ΕΕ και τη Μέση Ανατολή».

Αναφερόμενος στα διαπιστευτήρια που επέδωσαν σήμερα οι νέοι Πρέσβεις του Ισραήλ και της Αιγύπτου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «κατά τη διάρκεια της αντιφώνησης τους μετέφεραν μηνύματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αντίστοιχα, καθώς επίσης και για την έντονη επιθυμία και από τις δύο χώρες για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων τους με την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα».

Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε ενωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την εταιρεία Delek Drilling, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «σήμερα στις 3 μ.μ. ο Υπουργός Ενέργειας θα υποβάλει τα σχόλια της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του σχεδίου ανάπτυξης που υποβλήθηκε από την εταιρεία και τους συνεργάτες της, και αναμένεται να ξεκινήσει ένας διάλογος ο οποίος ευελπιστούμε σύντομα να έχει θετική κατάληξη».

Κληθείς να αναφερθεί στη μετάβαση του Προέδρου στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη στις 17 Σεπτεμβρίου.

Πρόσθεσε ότι «μεταξύ 17 και 19 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου στις 18 του μήνα θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ θα ενημερώσει και την κυπριακή ομογένεια για τις εξελίξεις στο Κυπριακό».

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές αναφορές του Γενικού Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εκείνο για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι, από πλευράς Προεδρικού και Κυβέρνησης δεν έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση και είμαστε βέβαιοι ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, όταν ο ίδιος κρίνει, θα ενημερώσει σχετικά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε αναφορά του, κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του, ο νέος Αιγύπτιος Πρέσβης είπε ότι η χώρα του προσβλέπει σε νέες συνέργειες με την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι πεποίθηση τόσο δική μας όσο και της Αιγύπτου και του Ισραήλ ότι οι σχέσεις μας θα πρέπει να αναπτυχθούν σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε όλοι στην ίδια γειτονιά, έχουμε κοινές έγνοιες, κοινά προβλήματα, κοινές ανησυχίες και ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης όλων αυτών είναι μέσα από τη συνεχή συνεργασία και την εμβάθυνση των σχέσεών μας».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς αντιπολίτευσης για το θέμα της Ενέργειας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όλοι αυτοί που ασκούν κριτική στην Κυβέρνηση θα διαψευστούν από τα ίδια τα γεγονότα. Το θέμα της Ενέργειας είναι πολύ σημαντικό και δεν πρόκειται σε καμία απολύτως περίπτωση να παρασυρθούμε από την όποια κριτική γίνεται και να μιλήσουμε για ενδεχόμενες εξελίξεις. Πάνω από όλα, απαιτείται από όλους μας σοβαρότητα ειδικότερα για τόσο σημαντικά θέματα και να κάνουμε όλοι υπομονή».