25/9/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδή στο τοπικό συνέδριο: «ΖΕΠ Σε Νέα Εποχή»

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδή
στο τοπικό συνέδριο: «ΖΕΠ Σε Νέα Εποχή»
 

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζω το σημερινό Συνέδριο με τίτλο: «ΖΕΠ Σε Νέα Εποχή: Από τις ΖΕΠ στις Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης (ΔΡΑ.Σ.Ε.)», το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου «Πρόγραμμα κατά της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, της σχολικής αποτυχίας και της παραβατικότητας σε ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας».

Το συνέδριο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της κεντρικής συντονιστικής ομάδας ΖΕΠ σε συνεργασία με τη μονάδα διαχείρισης έργων ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.  Η εφαρμογή του προγράμματος αποσκοπεί στη συνέχιση, τη διεύρυνση και τη βελτίωση της λειτουργίας του θεσμού των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας. Το σημαντικό αυτό έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 12 εκατομμύρια ευρώ.

T ο προτεινόμενο έργο αναμένεται να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ενόψει και των οικονομικών δυσκολιών που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή του έργου αποσκοπεί στη στήριξη του πληθυσμού της Κύπρου που ζει κάτω από το όριο της φτώχιας ή βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού, και στη διασφάλιση της κοινωνικής πρόνοιας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Παράλληλα, στοχεύει  στη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, στον περιορισμό των φαινομένων της σχολικής αποτυχίας και της παραβατικότητας, ενώ αντίστοιχα   επιδιώκει τη δημιουργία θετικών στάσεων απέναντι στο σχολείο και τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.


Το νέο έργο «Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης», θα συνεχίσει να λειτουργεί στις 42 σχολικές μονάδες, όπου εφαρμοζόταν το προηγούμενο πρόγραμμα. Σταδιακά όμως θα παρέχεται η δυνατότητα ένταξης πρόσθετων σχολικών μονάδων απ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι δράσεις σχολικής και κοινωνικής ένταξης αναμένεται να καλύπτουν συνολικά το 15% του μαθητικού πληθυσμού, ποσοστό που αναλογεί σε 80 περίπου σχολεία, τα οποία θα στηρίζονται και θα ενισχύονται στο καθημερινό τους έργο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα προγράμματα αυτά εργοδοτούν με μερική απασχόληση άνεργους πτυχιούχους εκπαιδευτικούς, στους οποίους προσφέρεται εργασία αλλά ταυτόχρονα και σχολική εμπειρία. Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς απασχολήθηκαν τουλάχιστον 250 άτομα, ενώ στα επόμενα χρόνια ο αριθμός προβλέπεται να αυξηθεί στα 400, γεγονός που συμβάλλει στην μείωση της ανεργίας.

Σημειώνεται, ότι οι νέες σχολικές μονάδες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα επιλέγονται στη βάση συγκεκριμένων, αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκονται. Συνεπώς, με τα νέα δεδομένα, δεν θα εντάσσονται στο πρόγραμμα μόνο Ζώνες, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά και μεμονωμένα σχολεία.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τους Επιθεωρητές, αλλά και τους Διευθυντές των σχολείων μας για την αφοσίωση, τη μεθοδικότητα και κυρίως την ευαισθησία με την οποία εργαστήκαν στις ΖΕΠ. Ευελπιστώ ότι με το ίδιο ενδιαφέρον θα συνεχίσετε τις συντονισμένες σας προσπάθειες για την εφαρμογή του νέου προγράμματος. Το σημερινό Συνέδριο εύχομαι να διαφωτίσει και να επιλύσει τις απορίες και τους προβληματισμούς σας.

Μέσα από την αγαστή συνεργασία όλων μας, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να εισέλθουμε πραγματικά σε μια νέα εποχή για το εκπαιδευτικό μας σύστημα σαφώς βελτιωμένη και αναβαθμισμένη.
_______________