1/9/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Eide δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα μέρα, με μια μακρά και ουσιαστική συνάντηση των ηγετών και αργότερα είχα συνάντηση με τον κ. Ακκιντζί και τώρα με τον κ. Αναστασιάδη, κατά τις οποίες εξετάσαμε την κατάσταση πραγμάτων τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι ηγέτες συναντήθηκαν τελευταίως (πριν τις θερινές διακοπές) στις 27 Ιουλίου και σήμερα, αλλά στο μεταξύ οι διαπραγματευτές είχαν 11 συναντήσεις και έχει καλυφθεί πολύ έδαφος και τώρα οι ηγέτες εξετάζουν (τα θέματα) και βασικά συζητούμε το πώς να προχωρήσουμε, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και πώς συνεχίζουμε να οικοδομούμε πάνω στη δυναμική που υπάρχει.

Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, υπάρχουν θέματα που έχουμε ακόμα να εξετάσουμε και υπάρχουν και θέματα, όπου έχουμε μια στρατηγική αλληλοκατανόηση, αλλά πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες και υπάρχει πολλή δουλειά στις λεπτομέρειες, για να μπορέσουμε πετύχουμε με το σωστό τρόπο όλα αυτά.

Η καλή διάθεση που υπάρχει συνεχίζεται, η εμπιστοσύνη είναι ισχυρή και αυξάνεται με κάθε συνάντηση. Έχω εντυπωσιαστεί πολύ από τους δύο ηγέτες, με τον τρόπο που εργάζονται μαζί, με ειλικρίνεια, που είναι σαφείς στις θέσεις τους, αλλά και που προσπαθούν να βρουν τρόπους για να κατανοήσει η μια πλευρά την άλλη. Αυτό είναι αξιοσημείωτα θετικό ως συμπεριφορά.

Όμως, η καλή συμπεριφορά δεν λύνει όλα τα προβλήματα φυσικά, αλλά δημιουργεί το καλύτερο δυνατό πλαίσιο στο οποίο προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα πολύ σημαντικά θέματα που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Θα υπάρξει νέα συνάντηση των ηγετών στις 14 Σεπτεμβρίου και αρκετές συναντήσεις μεταξύ των διαπραγματευτών και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Και όταν τελειώσει η Συνέλευση, από τον Οκτώβριο και μετά, οι μήνες θα είναι πολύ καθοριστικοί σε ό,τι αφορά το να συγκεντρώσουμε όλα αυτά μετουσιώνοντας το σε κάτι στο οποίο, επιτέλους, μπορεί να υπάρξει συμφωνία.

Το βασικό μήνυμα είναι μια δυνατή, αποτελεσματική διαδικασία καθοδηγούμενη από τους ηγέτες η οποία προχωρεί και ενόσω προχωρεί βρίσκουμε τομείς που πρέπει να εξετάσουμε σε περισσότερο βάθος».

Ερωτηθείς αν ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη, ο κ. Eide είπε «θα τους συναντήσει αλλά χωριστά».