24/9/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για το Κυπριακό

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο
Πρόγραμμα του ΡΙΚ για το Κυπριακό

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του σήμερα στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, αναφέρθηκε στις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία, την πορεία στο Κυπριακό, καθώς και στα ενεργειακά θέματα.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι εκείνο που προκύπτει μέσα από τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας τόσο στο Λονδίνο όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη η Τουρκία να δείξει συγκεκριμένα δείγματα γραφής. «Υπάρχουν διάφορα επίπεδα τόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά και εκτός του αυστηρού τους πλαισίου, όπου η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη αυτά που δημόσια διακηρύττει περί επιθυμίας για επίλυση του Κυπριακού», είπε.
«Ταυτόχρονα», πρόσθεσε, «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο για την Τουρκία λόγω των προγραμματισμένων εκλογών για την 1 η Νοεμβρίου. Χωρίς να επιθυμούμε να υπεισέλθουμε με οποιονδήποτε τρόπο στα εσωτερικά της Τουρκίας, ο τρόπος με τον οποίο θα αποτυπωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών επί συγκεκριμένων εξελίξεων στον σχηματισμό κυβέρνησης, κατά πόσο θα υπάρξει αυτοδυναμία, αν θα υπάρξουν συνεργασίες, είναι κάτι που μας απασχολεί και αναμφίβολα θα επηρεάσει και την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό».
Και συνέχισε: «Στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αντιπροσώπους των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρθηκε σε πολύ συγκεκριμένα θέματα για τα οποία αναμένουμε από την Τουρκία συγκεκριμένες ενέργειες. Άρα δεν είναι απλώς ένα σύνθημα αυτό που λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μιλούμε για πολύ συγκεκριμένα θέματα, επαναλαμβάνω, και είναι σημαντική αυτή η διάσταση, τόσο επί των συζητήσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά και εκτός του αυστηρού πλαισίου των διαπραγματεύσεων».
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν αυτές οι ενέργειες αφορούν σε εγγυήσεις κι εδαφικό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε: «Σίγουρα αφορούν τα μεγάλα θέματα για τα οποία η Τουρκία θα κληθεί να τοποθετηθεί αλλά, επαναλαμβάνω, υπάρχουν και θέματα εκτός του αυστηρού πλαισίου των κεφαλαίων που συζητούνται που μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες μπορεί η Τουρκία, αν το επιθυμεί, να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα τα οποία να συμβαδίζουν με τη δημόσια θέση της περί επιθυμίας επίλυσης του Κυπριακού».
Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την απορία του για κάποιες ανακοινώσεις που αφορούσαν σε «δήθεν αποκαλύψεις» περί ενδιαφέροντος της Τουρκίας για αγορά κυπριακού φυσικού αερίου: «Είναι ένα θέμα που ήταν γνωστό. Το είχε αναφέρει δημόσια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το είχε αναφέρει δημόσια και ο Υπουργός Εξωτερικών. Εγώ σε συνεντεύξεις το έχω αναφέρει, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης για Ενεργειακά Θέματα στο Υπουργείο Εξωτερικών είχαν συναντήσεις μετά από αίτημα από τουρκικές εταιρείες, μία εκ των οποίων μάλιστα ήταν κρατική, και μέσα από αυτές τις συναντήσεις εξέφρασαν ενδιαφέρον για αγορά κυπριακού φυσικού αερίου . Η απάντηση σε όλες τις περιπτώσεις ήταν απλή. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να διερευνηθεί μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Αλλά εδώ υπάρχουν δύο πτυχές: η πρώτη αφορά το ότι ήταν ήδη γνωστό. Παρόλο που ήταν γνωστό μέσα από συνεντεύξεις, είδαμε ανακοινώσεις χθες περί αποκαλύψεων και να καλείται ο Πρόεδρος να τοποθετηθεί, και η δεύτερη πτυχή είναι ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη το ότι τουρκικές εταιρείες ενδιαφέρονται για το κυπριακό φυσικό αέριο. Είναι το κίνητρο που έχει η Τουρκία ώστε να εργαστεί για τη λύση. Γιατί γνωρίζει, κι αυτό προκύπτει και μέσα από τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί που ξεκάθαρα το αναφέρει, και μάλιστα δημόσια, ότι χωρίς λύση δεν μπορεί να εξεταστεί αυτό το ενδεχόμενο. Άρα δεν αντιλαμβάνομαι σε καμία περίπτωση τις δηλώσεις περί μυστικών συναντήσεων και αποκαλύψεων από τον κ. Ακιντζί.»
Πρόσθεσε: «Δηλώσεις, γενικότερα, που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη πρέπει να αποφεύγονται από όλους. Η δήλωση του κ. Ακιντζί δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι η γνωστή προσέγγιση, την έχουμε ακούσει κι από άλλους αξιωματούχους στο πρόσφατο παρελθόν, ότι η ανεύρεση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να είναι ευλογία, μπορεί να είναι κατάρα. Αυτό αφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφορά στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, όλα τα κράτη της περιοχής».
Επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στον διάλογο, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε, την ίδια στιγμή, ότι εκείνο που έχει σημασία δεν είναι δηλώσεις αλλά η ουσία. «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ουσία, η οποία είναι ότι όλες οι χώρες της περιοχής, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος, βρίσκονται σ’ έναν διάλογο για ενεργειακά θέματα. Από αυτόν τον διάλογο απουσιάζει μια χώρα. Απουσιάζει η Τουρκία, ακριβώς επειδή κατέχει παράνομα έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άρα, χωρίς επίλυση του Κυπριακού η Τουρκία δεν μπορεί να λάβει μέρος σ’ αυτές τις συζητήσεις. Είναι σημαντικό, και θέλω να το επαναλάβω, ότι δημόσια γίνεται παραδοχή από τον κ. Ακιντζί ότι ένα ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας σ’ αυτές τις συζητήσεις δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί».
Αναφορικά με το θέμα των πληθυσμιακών πλειοψηφιών, ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε: «Όσον αφορά στις πληθυσμιακές πλειοψηφίες, θέμα που αγγίζει τον σκληρό πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, τις τέσσερις βασικές ελευθερίες, δεν τίθεται θέμα οποιουδήποτε περιορισμού κι ούτε γίνεται συζήτηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι θέση της δικής μας πλευράς, είναι θέση της ΕΕ, είναι θέση που γίνεται κατανοητή από όλους όσοι ενδιαφέρονται για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για πολιτικές πλειοψηφίες και αυτό έχει σχέση με την πολιτική ισότητα και τη διζωνικότητα που έγινε αποδεκτή. Δεν μιλούμε για κατάργηση πολιτικών δικαιωμάτων σε καμία περίπτωση, μιλούμε για διαφορετικό τρόπο άσκησης τους, για τον τρόπο επιλογής αξιωματούχων όσον αφορά το ομοσπονδιακό επίπεδο ώστε να εξασφαλίζεται η πολιτική ισότητα.»
Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως η οικονομική πτυχή της λύσης συζητήθηκε «και μάλιστα με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας». Υπήρξε, είπε, και σύμφωνη γνώμη του κ. Ακιντζί «για το γεγονός ότι για τα οικονομικά δεδομένα της λύσης θα πρέπει να υπάρχουν απαντήσεις πριν να τεθεί ένα σχέδιο ενώπιον του λαού. Είναι κάτι που ανησυχεί τον λαό». Αφουγκραζόμαστε, είπε καταλήγοντας, τα μηνύματα και τις ανησυχίες του κυπριακού λαού και γι’ αυτό τον λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει θέσει το θέμα ώστε αν φτάσουμε σε λύση, πριν τεθεί σε δημοψήφισμα να υπάρχει απάντηση και σε αυτό το σημαντικό θέμα της οικονομικής πτυχής.
________