4/9/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο 17 ο «Pafos Aphrodite Festival»

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στο 17 ο «Pafos Aphrodite Festival»

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω απόψε την έναρξη του «Pafos Aphrodite Festival», που διοργανώνεται για 17η συνεχή χρονιά. Πρόκειται για μία πολιτιστική εκδήλωση που έχει καταστεί θεσμός με σημαντική διεθνή απήχηση η οποία συμβάλλει στην προβολή της Πάφου, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, που φιλοξενείται και φέτος στον χώρο του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου, θα απολαύσουμε το επόμενο τριήμερο το διάσημο μελόδραμα «La Cenerentola» («Η Σταχτοπούτα») του Gioachino Rossini.
Στα τελευταία 17 χρόνια η εταιρεία «Pafos Aphrodite Festival» με τις εκδηλώσεις της συνέβαλε τα μέγιστα στην ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού στο νησί μας και στη διαμόρφωση ενός ακροατηρίου με υψηλά κριτήρια αισθητικής.
Με τις παραστάσεις υψηλού επιπέδου που διοργανώνονται στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου αναβιώνουν μέρες αίγλης στα καλλιτεχνικά δρώμενα του μικρού, αλλά πλούσιου σε πολιτισμό νησιού μας.
Η Κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο που διαδραματίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ευρύτερα και ειδικότερα στην ανάπτυξη του πολιτισμού. Η προώθηση τέτοιων θεσμών αντανακλά τους στόχους και τις επιδιώξεις μας, γι’ αυτό και στηρίζουμε έμπρακτα τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ επιχορηγώντας - στο μέτρο του δυνατού - τη διοργάνωσή του.
Η συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιωτικών φορέων και της Κυβέρνησης επέτρεψε να έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε παραστάσεις όπως η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες, από θέατρα και όπερες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως το Θέατρο Bolshoi της Μόσχας, η Εθνική Όπερα της Εσθονίας, η Εθνική Όπερα της Πολωνίας, η παραγωγή του έργου «Tosca» του Φεστιβάλ της Arena di Verona, το Ακαδημαϊκό Θέατρο Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης, το Κρατικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου Abai από το Καζακστάν, το Λυρικό Θέατρο «Giuseppe Verdi» της Τριέστης, το Εθνικό Θέατρο της Πράγας, η Όπερα του Εθνικού Θεάτρου Σλοβακίας και η Όπερα Futura Βερόνας.
Θέλω να καταγράψω με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη συμμετοχή στη φιλόδοξη αυτή παραγωγή και Κυπρίων καλλιτεχνών, όπως η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και ομάδα Κυπρίων χορωδών, και ελπίζω κάποια στιγμή να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε μία όπερα εξ ολοκλήρου με Κυπρίους καλλιτέχνες.
Η σειρά παραστάσεων που εγκαινιάζουμε σήμερα αναδεικνύει την Πάφο ως ένα ζωτικό ευρωπαϊκό πολιτιστικό χώρο και επιβεβαιώνει, επίσης, πως δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως η πόλη της Πάφου άξια έλαβε το χρίσμα της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017.
Με τις σκέψεις αυτές θα ήθελα να συγχαρώ και πάλι τους διοργανωτές, τον Πρόεδρο του « Pafos Aphrodite Festival » και τα μέλη της εταιρείας, αλλά και τους συντελεστές της παράστασης που θα παρακολουθήσουμε, όντας βέβαιος ότι θα είναι συνεπείς στην προσπάθεια που καταβάλλεται για ποιοτικές παραγωγές υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου που ικανοποιούν απόλυτα τους απαιτητικούς θεατές του «Pafos Aphrodite Festival».