27/8/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε
με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Προσκλήθηκα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος μου έκανε μια εκτενή ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Στις 15 Σεπτεμβρίου έχει διευθετηθεί και η ενημέρωση της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ειδική κλειστή συνεδρία, που θα πραγματοποιηθεί για αυτό τον σκοπό».

Ερωτηθείς αν από την ενημέρωση που του έγινε έχει την εκτίμηση ότι το Κυπριακό οδηγείται στη σωστή πορεία, ο κ. Ομήρου είπε: «Επιθυμούμε λύση του Κυπριακού, επιθυμούμε τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής της πατρίδας μας το συντομότερο δυνατόν. Την επιθυμούσαμε από την επομένη της τουρκικής εισβολής. Όχι οποιαδήποτε λύση, αλλά λύση δημοκρατική, λειτουργική, βιώσιμη, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, λύση που να μπορεί να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.

Θέλω να υπογραμμίσω επίσης ότι δεν χρειάζεται να διατυπώνονται υπερβολικές προσδοκίες. Αναμένουμε δείγματα γραφής και από τον κ. Ακιντζί, αλλά κυρίως από την Τουρκία. Διότι εξακολουθεί να ισχύει απολύτως αυτό που λέμε όλες αυτές τις δεκαετίες μετά την τουρκική εισβολή, ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα και θα πρέπει η Τουρκία να διαφοροποιήσει τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη στάση της για να υπάρξει λύση του κυπριακού προβλήματος.

Η Τουρκία θα αποφασίσει για την αποχώρηση των στρατευμάτων, για την απομάκρυνση των εποίκων, για την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960.

Συνεπώς, επαναλαμβάνω, όχι υπερβολικές προσδοκίες, να είμαστε προσγειωμένοι και κυρίως να αναπτύσσουμε όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις του τόπου, όλες τις ζωντανές δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Κυπριακού Ελληνισμού, του μητροπολιτικού Ελληνισμού, δράσεις, πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να δώσουμε το μήνυμα διεθνώς και εντός ΕΕ ότι είναι η ώρα να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας. Είτε με πιέσεις, εκείνοι που είναι σε θέση να ασκήσουν πιέσεις, είτε με αξιοποίηση δυνατότητας επιρροών επί της Τουρκίας, για να κατανοήσει ότι είναι και προς το δικό της συμφέρον η λύση του κυπριακού προβλήματος, για τη διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την ικανοποίηση των όποιων ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών.

Με άλυτο το κυπριακό πρόβλημα η Τουρκία θα έχει μεγάλο πρόβλημα το οποίο θα οξύνεται. Ήδη, η Τουρκία έχει αποτύχει παταγωδώς στην πολιτική της περί μηδενικών προβλημάτων. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε σύγκρουση με όλους τους γείτονες της, αλλά και στο εσωτερικό με το Κουρδικό. Άρα λοιπόν έχει μια ευκαιρία: να λυθεί το Κυπριακό πάνω σε σωστή βάση, όχι για να απαλλαγεί από τον πονοκέφαλο του Κυπριακού, αλλά και για να συμβάλει στη διαμόρφωση συνθηκών σταθερότητας στην περιοχή».

Ερωτηθείς αν με βάση την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας διακρίνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ομήρου είπε ότι η προσέγγιση μας αυτή την περίοδο θα πρέπει να είναι: «όχι υπερβολικές προσδοκίες και σκληρή δουλειά από όλους για να επιτύχουμε το στόχο, που είναι να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία. Αναμένουμε δείγματα γραφής και δεν είναι η ώρα για περισσότερες δηλώσεις».