27/8/15

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για το νομοσχέδιο απεγκλωβισμού αγοραστών ενυπόθηκων ακινήτων

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για το νομοσχέδιο
απεγκλωβισμού αγοραστών ενυπόθηκων ακινήτων


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προέβη σήμερα σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους για το νομοσχέδιο που αφορά στον απεγκλωβισμό αγοραστών ενυπόθηκων ακινήτων, με την ευκαιρία της συζήτησης που διεξήχθη για αυτό το θέμα στην Βουλή, σε κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, στην οποία παρέστη.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο είναι εφικτό να ξεπεραστούν οι όποιες επιφυλάξεις και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ο κ. Υπουργός είπ ε: «Είναι εφικτό. Όπως θα έχετε διαπιστώσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, υπάρχει καλό κλίμα επί του θέματος αρχής, ότι δηλαδή πρέπει να προστατευτεί όλος αυτός ο κόσμος, οι δεκάδες χιλιάδες αγοραστές, Κύπριοι αλλά και ξένοι, οι οποίοι είτε πλήρωσαν το ακίνητό τους είτε βρίσκονται σε διαδικασία αποπληρωμής. Πρέπει να τους κατοχυρώσουμε. Μέσα από αυτό το νομοσχέδιο, καλύπτονται σχεδόν όλες οι περιπτώσεις, κατά συντριπτική πλειοψηφία. Αντιλαμβάνομαι ότι η Βουλή συμφωνεί και θέλει να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Και αναμένω ότι στη συνεδρία της ολομέλειας στις 3 Σεπτεμβρίου 2015, θα ψηφιστεί».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση για τις περιπτώσεις που καλύπτονται από το νομοσχέδιο σε σχέση με όλους όσοι δεν έχουν αποπληρώσει εντελώς το ακίνητο που έχουν αγοράσει, ο κ. Χάσικος είπε: «Να απλοποιήσουμε το ερώτημα. Άλλο τίτλος και άλλο μεταβίβαση. Τίτλο ιδιοκτησίας μπορεί να πάρει και κάποιος που είναι σε διαδικασία αποπληρωμής, νοουμένου ότι δεν υπάρχουν άλλου είδους προβλήματα, όπως για παράδειγμα, σε σχέση με την πολεοδομική άδεια. Αν ο αγοραστής τιμά τη σύμβαση που έχει υπογράψει, κατοχυρώνεται. Μεριμνήσαμε ώστε, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, να κατοχυρωθούν όλες αυτές οι περιπτώσεις. Και νομίζω ότι τα έχουμε καταφέρει».

Ακολούθως και απαντώντας στην ερώτηση: «Είπατε ότι θα φέρετε ενώπιον της Βουλής ένα νέο νομοσχέδιο που να καλύπτει και τις περιπτώσεις πέραν της 31/12/2014;», ο κ. Υπουργός είπε: «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το οποίο μιλούμε, καλύπτει περιπτώσεις μέχρι τις 31/12/2014. Όλες τις περιπτώσεις πέραν της 31 ης/12/2014 ερχόμαστε να τις καλύψουμε με νέο νομοσχέδιο. Για να είναι ασφαλής η αγορά και να νιώθει ο αγοραστής ότι δεν διατρέχει κίνδυνο για το ακίνητο το οποίο πληρώνει».

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση κατά πόσο αυτό το νέο νομοσχέδιο ανταποκρίνεται σε μνημονιακή υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χάσικος είπε: «Όχι. Είναι ένα επιπλέον βήμα που κάνει η Κυβέρνηση, για να μην αντιμετωπίσουμε ξανά αυτού του είδους τα προβλήματα».

Απαντώντας σε νέα διευκρινιστική ερώτηση γιατί το παρόν νομοσχέδιο καλύπτει περιπτώσεις μέχρις τις 31/12/2014, ο κ. Υπουργός είπε: «Για να αποφύγουμε άλλες περιπέτειες ή εκμετάλλευση, με την κακή έννοια του όρου, της νομοθεσίας από κάποιους επιτήδειους. Και να μείνω ως εδώ».

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για πόσους αγοραστές ενυπόθηκων ακινήτων μιλούμε, ο κ. Χάσικος είπε: «Είναι δεκάδες χιλιάδες, Κύπριοι και αλλοδαποί. Σε ότι αφορά το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να πάρει τίτλο ιδιοκτησίας ένας εγκλωβισμένος αγοραστής ενυπόθηκου ακίνητου, υπάρχουν χρονοδιαγράμματα σε κάθε φάση, αλλά είναι περίπου τρεις-τέσσερις μήνες».

Σε ερώτηση σε σχέση με τις αντιδράσεις των τραπεζών, ο κ. Υπουργός είπε: «Η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τρόικα και αφού προηγουμένως είχε την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας και μετά από νομοτεχνικό έλεγχο της πρότασης, κατέθεσε το νομοσχέδιο. Άρα, εμείς νιώθουμε ότι οι τράπεζες είναι καλυμμένες, διότι, ακριβώς, ο θεματοφύλακας, ο προστάτης, ο επιτηρητής των τραπεζών που είναι η Κεντρική Τράπεζα, ‘συνυπέγραψε’ το νομοσχέδιο».

Τέλος, σε ερώτηση κατά πόσο το Υπουργείο Εσωτερικών έχει υπολογίσει τα έσοδα που θα έχει από αυτή τη νομοθεσία, είπε: «Όχι, αλλά αναμένω ότι το κράτος θα έχει εισοδήματα. Ιδιαίτερα, αν αυτή η νομοθεσία συνυπολογιστεί με την άλλη νομοθεσία για μείωση των μεταβιβαστικών τελών».
_____________