3/8/15

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, έτυχε ενημέρωσης από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων,
έτυχε ενημέρωσης από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο


Ενημέρωσης από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη έτυχε σήμερα ο Προεδρεύων της Βουλής, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς και για την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Κύπρο.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ομήρου ανέφερε: «Έχω ενημερωθεί σήμερα από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη για την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς και για το περιεχόμενο των συνομιλιών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ κ. Νετανιάχου.

Έχω προτείνει μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ενημερώσει, αμέσως μετά την ανάπαυλα των θερινών διακοπών, την Βουλή των Αντιπροσώπων για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Πιστεύω ότι η Βουλή πρέπει να τηρείται ενήμερη για τις συνομιλίες και για τις θέσεις που κατατίθενται.

Με την ευκαιρία της σημερινής ενημέρωσης, θα ήθελα να υπογραμμίσω την ανάγκη προσήλωσης της ελληνοκυπριακής πλευράς σε κορυφαίους βασικούς στόχους στις διαπραγματεύσεις.

Πρώτο, ο τερματισμός της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, η απομάκρυνση των εποίκων και η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960.

Δεύτερο, εμμονή σε λύση, σε ό,τι αφορά τη συνταγματική πτυχή, που θα διασφαλίζει την ενότητα κράτους, λαού, θεσμών και οικονομίας. Πλήρης εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όπως κατοχυρώνονται από τις σχετικές διεθνείς και τις ευρωπαϊκές συμβάσεις. Εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις. Η λύση δεν μπορεί και δεν είναι νοητό να αποτελέσει πρωτογενές δίκαιο. Κάτι τέτοιο συγκρούεται με το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης.

Τρίτο, η λύση πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση – μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ομοσπονδία και να αποκλείει παρθενογένεση.

Τέταρτο, σε ότι αφορά το περιουσιακό και ειδικότερα το ατομικό δικαίωμα κυριότητας και νομής επί της ακινήτου περιουσίας, θέλω να τονίσω εμφαντικά ότι θα πρέπει να υπάρξει εμμονή στην ανάγκη εφαρμογής των σχετικών ρητών κανόνων και αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στις θεραπείες που θα προσφερθούν. Πουθενά δεν μπορεί να θεμελιωθεί ούτε ηθικά, αλλά προ πάντων νομικά, η εξίσωση δικαιωμάτων και επιλογών με τους λεγόμενους χρήστες, δηλαδή όσους σφετερίζονται ακίνητες περιουσίες στα κατεχόμενα στη βάση της στρατιωτικής βίας.

Επειδή έχει προβληθεί ως επιχείρημα ότι ανάλογη διαχείριση υπήρξε και στις ελεύθερες περιοχές σε ότι αφορά τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι στην περίπτωση του Νόμου 139/91 της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ιδιοκτησία παραμένει στους Τουρκοκύπριους ιδιοκτήτες και ο κηδεμόνας έχει απλώς την ευθύνη και την αρμοδιότητα να διαχειρίζεται την περιουσία μέχρι το τέλος της έκρυθμης κατάστασης».

Από πλευράς του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε: «Με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς επίσης για τα διαμειφθέντα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κύπρο, κι έγινε μια καλή ανταλλαγή απόψεων.

Σε σχέση με το αίτημα του Προέδρου της Βουλής, εκφράζω τη βεβαιότητα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανταποκριθεί θετικά για ενημέρωση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Μετά τις διακοπές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να καλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.

Σε σχέση με το περιουσιακό, θέλω για πολλοστή φορά να αναφέρω ότι εκείνο που έχει συμφωνηθεί είναι το ατομικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Θεωρώ ότι είναι μια σημαντικότατη εξέλιξη, λαμβάνοντας υπόψη την τουρκική θέση περί πλήρους ανταλλαγής περιουσιών και κατ’ επέκταση κατάργηση του ατομικού δικαιώματος στην ιδιοκτησία. Εκείνο που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι συζήτηση των συγκεκριμένων κριτηρίων που θα διέπουν το θέμα του περιουσιακού με σταθερή θέση της δικής μας πλευράς ότι ο νόμιμος ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει και τον πρώτο λόγο».

____________