6/8/15

Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση για τον εντοπισμό του ΝΟΡΑΤΛΑΣ

Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα:
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση για τον εντοπισμό του ΝΟΡΑΤΛΑΣ


Την πορεία των προσπαθειών για εντοπισμό του ΝΟΡΑΤΛΑΣ, το οποίο έπεσε από φίλια πυρά το 1974, παρουσίασε σήμερα προς τα Μέσα Ενημέρωσης, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης των εργασιών για την ανασκαφή.

Στις δηλώσεις του ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι η πρώτη φάση των εργασιών έχει ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί, ενώ η δεύτερη φάση θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες, με τη συμμετοχή ξένων επιστημόνων και ειδικών που καταφθάνουν στην Κύπρο τις επόμενες λίγες μέρες. «Και αυτοί είναι αρκετοί και εξειδικευμένοι σε παρόμοιας φύσης ανασκαφών, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν, μαζί με τη δική μας ομάδα των ειδικών και των επιστημόνων, να μπούμε στη δεύτερη, δύσκολη και καθοριστική φάση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτίου.

Αναφερόμενος στην επιτυχία της πρώτης φάσης και στις θετικές πρώτες ενδείξεις που αποδεικνύουν ότι το μοιραίο αεροσκάφος βρίσκεται στον χώρο, ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν σε αυτή τη φάση, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπηρεσιών του κράτους, της Εθνικής Φρουρά, του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του κ. Καλλή.

Όπως ανέφερε, στόχος δεν είναι να βρεθεί η άτρακτος του αεροσκάφους, αλλά να εντοπιστούν τα λείψανα των πεσόντων, στέλνοντας το μήνυμα στους συγγενείς των πεσόντων από την Ελλάδα ότι «η πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, όποια διαδικασία και να χρειαστεί, για να εντοπίσουμε τα λείψανα των αγαπημένων τους προσώπων και να τους παραδώσουμε, για να γίνουν και οι κηδείες όπως αρμόζει στις ελληνοχριστιανικές μας παραδόσεις, αλλά και με τις πρέπουσες τιμές».

Κατά τον Επίτροπο Προεδρίας, «ενημέρωση θα υπάρχει σε τακτά χρονικά διαστήματα, όταν πρέπει. Θέλω να αντιληφθείτε όλοι ότι πρόκειται για μια δύσκολη επιχείρηση, δύσκολη φάση που μπαίνουμε τώρα. Εμπεριέχει κινδύνους γιατί πιθανόν να βρούμε εκρηκτικά που ήταν στο αεροσκάφος, άρα αντιλαμβάνεστε ότι αυτό κάνει και το έργο τόσο το δικό μας όσο και ιδιαίτερα των ανθρώπων που θα είναι εδώ, πιο δύσκολο. Μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα που πρέπει για όλο το επιστημονικό προσωπικό, όλο το βοηθητικό προσωπικό, το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς που είναι εδώ, γι’ αυτό και μπαίνουμε σε μια πολύ δύσκολη φάση».

Κληθείς να αναφέρει τι ακριβώς έχει εντοπιστεί, ο κ. Φωτίου είπε βρέθηκε το πρώτο κομμάτι του αεροσκάφους, άλλα και κάποια άλλα μικρότερα κομμάτια που δείχνουν ξεκάθαρα ότι ανήκουν στο ΝΟΡΑΤΛΑΣ. «Αυτό τουλάχιστον λένε όλοι οι ειδικοί εδώ, ότι αυτά είναι κομμάτια του ΝΟΡΑΤΛΑΣ. Γι’ αυτό λέω ότι είναι μια θετική ένδειξη και ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

Σε ερώτηση σχετικά με τη δεύτερη φάση και τι να αναμένεται, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι «η δεύτερη φάση είναι η ουσιαστική. Τώρα μπαίνουμε στην ανασκαφή. Τώρα μπαίνουμε στο κυρίως μέρος της όλης υπόθεσης, γι’ αυτό και από την άλλη βδομάδα, θα ενσωματωθούν στην ομάδα εδώ ξένοι ειδικοί, οι οποίοι έρχονται και από την Αυστραλία και από τον Καναδά και από την Ολλανδία και αλλού. Είναι μια μεγάλη ομάδα, εξειδικευμένοι, με εμπειρίες πάρα πολλές, σε τέτοιου είδους ανασκαφές.

Θέλω να σας επαναλάβω το εξής: Δεν είναι μια εύκολη ανασκαφή. Είναι μια δύσκολη επιχείρηση αυτό που γίνεται και θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο κόσμος που θα εργάζεται εδώ πρέπει να έχει και την προστασία και την ασφάλεια που πρέπει, λόγω των εκρηκτικών που σας έχω πει.

Τώρα μπαίνουμε, λοιπόν, στη δύσκολη, καθοριστική φάση. Χρονικά κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Έχουμε βάλει ένα χρονοδιάγραμμα ότι θα ολοκληρωθεί αυτή η ανασκαφή τον Νοέμβρη, όμως, όταν κάνεις τέτοιες ανασκαφές –και εδώ είναι οι ειδικοί για να σας πουν-, κανείς δεν ξέρει πώς και τι θα αντιμετωπίσουμε στη συνέχεια. Γι’ αυτό να κάνουμε όλοι υπομονή.

Ο στόχος είναι ένας: Να εντοπίσουμε τα λείψανα των πεσόντων και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε».

_____________