6/8/15

Γραπτή δήλωση του Υφυπουργού Παρά τω Προέδρω κ. Κων. Πετρίδη αναφορικά με κατ’ αρχήν συμφωνία Κυβέρνησης με ΣΕΚ και ΠΕΟ

Γραπτή δήλωση του Υφυπουργού Παρά τω Προέδρω κ. Κων. Πετρίδη
αναφορικά με κατ’ αρχήν συμφωνία Κυβέρνησης με ΣΕΚ και ΠΕΟ


Μετά από εντατικές διαβουλεύσεις, επετεύχθη κατ’ αρχήν Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ, για ανανέωση, με τετραετή διάρκεια, των συλλογικών συμβάσεων που καθορίζουν τις μισθολογικές αυξήσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
 
Η Συμφωνία, η οποία θα τεθεί ενώπιον των αρμόδιων Σωμάτων των Συντεχνιών προς επικύρωση, στις αρχές Σεπτεμβρίου, προνοεί μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις των υπαλλήλων και των συνταξιούχων για την περίοδο 2015 και 2016. Για το μισθολόγιο, το 2017 και 2018, θα δοθούν αυξήσεις που θα διασφαλίζουν ότι, η ποσοστιαία αύξηση στο συνολικό μισθολογικό κόστος δεν θα ξεπερνά το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.
 
Η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για τη Συμφωνία, η οποία διέπεται από τη φιλοσοφία ότι οι εργαζόμενοι και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα μπορούν, μέσα από τα θέσμια των εργασιακών σχέσεων, να διεκδικούν  το μερίδιό τους από την ανάπτυξη του τόπου , ενώ σε περίοδο κρίσης, η διακύμανση του κρατικού μισθολογίου δεν θα οδηγεί σε επιβάρυνση των φορολογουμένων με δυσανάλογα βάρη και ούτε θα επηρεάζει δυσμενώς άλλες σημαντικές δαπάνες, όπως οι αναπτυξιακές και οι κοινωνικές.  
 
Η Συμφωνία όχι μόνο σέβεται το θεσμοθετημένο κοινωνικό διάλογο, αλλά τον ενδυναμώνει μέσω της δημιουργίας μηχανισμού που θα συσταθεί με τη συμμετοχή της Κυβέρνησης και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων. Θα είναι ένας μηχανισμός, στον οποίο θα γίνεται συζήτηση και διαβούλευση σε ορθολογική βάση , για τα πραγματικά δεδομένα και εξελίξεις της οικονομίας, τα οποία επηρεάζουν τα εισοδήματα τόσο του ιδιωτικού, όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
 
Ο στόχος είναι η επιστροφή στην ομαλότητα, το συντομότερο δυνατόν, και στις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν την αύξηση των εισοδημάτων όλων των πολιτών τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι σε αυτό το πλαίσιο, που με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κρατικού προϋπολογισμού και του μισθολογίου, η Κυβέρνηση προτίθεται να μην ανανεώσει την έκτακτη εισφορά πέρα από την 31.12.2016, κάτι που θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη όλων των πολιτών.
 
Η Κυβέρνηση επιθυμεί να ευχαριστήσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ για την υπευθυνότητα που επέδειξαν κατά την περίοδο ενός εντατικού και αποτελεσματικού διαλόγου. Η επιστροφή στην πλήρη ομαλότητα θα οφείλεται και στην εποικοδομητική στάση και στη συνεισφορά του συνόλου της κοινωνίας και των κοινωνικών εταίρων.