24/8/15

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε επαγγελματισμό από τα μέλη του Αστυνομικού Σώματος, μακριά από πράξεις κατάχρησης εξουσίας

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε επαγγελματισμό από τα μέλη του Αστυνομικού Σώματος, μακριά από πράξεις κατάχρησης εξουσίας

Η διακηρυγμένη πολιτική της μηδενικής ανοχής είναι αυτή που δεν πρόκειται να επιδείξει οποιαδήποτε ανοχή σε αυτού του είδους τις συμπεριφορές και οι υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν το Νόμο και τις πειθαρχικές διαδικασίες, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε, σήμερα, με εκπροσώπους του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, σχολιάζοντας το περιστατικό με τον βάναυσο ξυλοδαρμό κρατουμένου στα αστυνομικά κρατητήρια της Πόλεως Χρυσοχούς τον Φεβρουάριο του 2014.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός ανέφερε τα εξής:
«Η σημερινή συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και αφορούσε αιτήματα που είχε υποβάλει ο Σύνδεσμος στο Υπουργείο, σε σχέση με θέματα του προσωπικού. Με την ευκαιρία αυτή, τόνισα για ακόμα μια φορά, ότι συμπεριφορές αυτού του είδους δεν έχουν χώρο στην Αστυνομία. Ζήτησα από τον Πρόεδρο και την αντιπροσωπία του Συνδέσμου όπως υπογραμμίσουν στα μέλη του Σώματος, μέλη τους, ότι θα πρέπει να συνεργάζονται για να αναδεικνύεται καθημερινά ο επαγγελματισμός στην άσκηση των καθηκόντων τους και όχι οποιεσδήποτε πράξεις συνιστούν κατάχρηση εξουσίας. Ήταν αρκετό ένα τέτοιο περιστατικό να χαλάσει τα τόσα πολλά που προσπαθήσαμε τόσο καιρό να κτίσουμε.
Επισήμανα ότι θα πρέπει από κοινού να περάσουμε σε συγκεκριμένες δράσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό, το οποίο δυστυχώς, κατά καιρούς παρουσιάζεται και αποτελεί μια νοοτροπία που για χρόνια καλλιεργήθηκε σε ένα σώμα που λειτουργούσε με αντιλήψεις παρωχημένων εποχών, που είναι καταδικαστέες από οποιονδήποτε και αν προέρχονται».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον ο φάκελος της υπόθεσης έχει καταχωρηθεί στη Νομική Υπηρεσία και να σχολιάσει το γεγονός ότι οι δύο αστυνομικοί που εμπλέκονται δεν έχουν τεθεί ακόμη σε διαθεσιμότητα, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι η Αστυνομία αναμένει τον φάκελο για να μπορέσει ο Αρχηγός, σύμφωνα με τους πειθαρχικούς κανονισμούς, να εξετάσει το θέμα της υποβολής σε διαθεσιμότητα.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να μην τεθούν σε διαθεσιμότητα οι εν λόγω αστυνομικοί, ο κ. Νικολάου είπε ότι είναι καλύτερα να μην προκαταλάβουμε οποιαδήποτε εξέλιξη, χαρακτηρίζοντας αυτού του είδους τις ενέργειες από πλευράς των δύο αστυνομικών ως ανεπίτρεπτες.
Και πρόσθεσε: «Επειδή πολλοί σχολίασαν την αναφορά σε μηδενική ανοχή, αν και κατανοώ τους προβληματισμούς που υπάρχουν, επισημαίνω ότι η διακηρυγμένη πολιτική της μηδενικής ανοχής είναι αυτή που δεν πρόκειται να επιτρέψει οποιαδήποτε ανοχή σε αυτού του είδους τις συμπεριφορές. Όταν μιλάμε για νοοτροπίες που λειτουργούσαν για χρόνια, κανένας δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι από τη μια μέρα στην άλλη αυτές μπορούν να σταματήσουν.»
Σε σχέση με τη μηδενική ανοχή σημείωσε ότι: «Σε κάθε περίπτωση, όποια κι αν είναι, οι υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν το Νόμο και τις πειθαρχικές διαδικασίες, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν χώρο στην Αστυνομία. Θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα. Η Αστυνομία δεν χρειάζεται αυτού του είδους τους Αστυνομικούς. Αυτή είναι η διακηρυγμένη πολιτική του Υπουργείου και αυτή εφαρμόζεται και από τον Αρχηγό της Αστυνομίας».
Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η μηδενική ανοχή δεν γίνεται πιστευτή όταν εδώ και ένα χρόνο οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί συνεχίζουν να παραμένουν στις θέσεις τους, ο κ. Υπουργός είπε ότι σε περίπτωση που η Αστυνομία ενεργούσε διαφορετικά, θα παρέμβαινε το Νόμο που αφορά την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας και σε περίπτωση που τους έθετε σε διαθεσιμότητα πριν ολοκληρωθεί η έρευνα από την Αρχή, τότε δικαιολογημένα θα κατηγορείτο ότι ενήργησε παρά τις διατάξεις του Νόμου. Και επανέλαβε ότι: «Η Αστυνομία αναμένει τον φάκελο της υπόθεση για να εξετάσει το ζήτημα της διαθεσιμότητας.» Ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι είναι κρίμα που δεν ολοκληρώθηκε έγκαιρα η διερεύνηση ώστε οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί να είχαν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Σε ερώτηση κατά πόσον θα ζητήσει να δει το DVD διάρκειας 2,5 ωρών που απεικονίζει όλο το επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στα κρατητήρια Πόλεως Χρυσοχούς, όπως θα κάνει ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο κ. Νικολάου είπε ότι θα αναμένει την ενημέρωση του Αρχηγού γιατί πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα, για το οποίο θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί από τότε που εκτυλίχθηκε. «Είναι ένα από τα κενά που υπήρξαν, τα οποία προσπαθήσαμε και διορθώσαμε, ώστε για σοβαρά ζητήματα να ενημερώνεται ο Υπουργός ως υπεύθυνος, με βάσει τη νομοθεσία, για την εφαρμογή του Νόμου και έχοντας την εποπτεία της λειτουργίας της Αστυνομίας. Με τη νέα ηγεσία υπάρχει τακτική ενημέρωση», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τα άλλα θέματα που συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου, ο κ. Υπουργός είπε ότι συζητήθηκαν προβλήματα που σχετίζονται με τα μέλη της Αστυνομίας, όπως είναι η νομοθεσία που αφορά το φιλοδώρημα των ειδικών αστυφυλάκων και την πλασματική υπηρεσία που εκκρεμεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Περαιτέρω, συζητήθηκαν τα λειτουργικά ζητήματα που αφορούν τις άδειες ασθενείας των μελών της Αστυνομίας, σε περιπτώσεις που υπερβαίνουν τις 42 ημέρες και αποφασίστηκε όπως ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας η σύγκλιση του ιατροσυμβουλίου σε αυτού του είδους τις περιπτώσεις να γίνεται σε εύλογο χρονικό περιθώριο – εντός 30 ημερών – ώστε να αποφεύγονται οι μακρές περίοδοι αποκοπής των μισθών των μελών που ουσιαστικά μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομική εξαθλίωση λόγω μη έγκαιρης σύγκλισης του.
Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για το θέμα της υπερωριακής αποζημίωσης, επισημαίνοντας ότι έγινε κατορθωτό να επιλυθεί το χρόνιο αυτό ζήτημα, μέσα από την παραχώρηση του εκατό τοις εκατό της υπερωριακής απασχόλησης σε όλες τις περιπτώσεις που οι υπερωρίες αφορούν επιχειρησιακά καθήκοντα. «Διαφοροποιήσαμε, επίσης, την παραχώρηση υπερωριακής απασχόλησης σε κάποιες άλλες περιπτώσεις στο 75% και παραμένει το 50% σε περιπτώσεις που δεν σχετίζονται και τόσο πολύ με αυστηρώς αστυνομικά καθήκοντα», σημείωσε, σχολιάζοντας ότι η προσπάθεια γίνεται για να αναδειχθεί περισσότερο ο επιχειρησιακός ρόλος της Αστυνομίας. Αναφορικά με δραστηριότητες που δεν είναι αστυνομικής φύσεως, ο κ. Υπουργός, είπε ότι έχει ετοιμαστεί σχετική μελέτη για να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες, όπως είναι οι υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε η Αστυνομία να μπορεί να απασχολείται κυρίως με αστυνομικής φύσεως καθήκοντα.
Συζήτηση έγινε και για το θέμα των προαγωγών στην Αστυνομία, η διαδικασία των οποίων θα αρχίσει τον προσεχή Σεπτέμβρη με τη σύσταση της επιτροπής η οποία θα υποβάλει έκθεση για την πλήρωση των θέσεων των Βοηθών Αρχηγών και στη συνέχεια θα ακολουθηθεί η διαδικασία των προαγωγών, όπως προνοείται στους κανονισμούς, για την πλήρωση των υπόλοιπων κενών θέσεων που έχουν αποδεσμευτεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κατέληξε.
-------------------