10/8/15

Καταδίκες για παραβάσεις της Νομοθεσίας για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία που επιβλήθηκαν από το Δικαστήριο Λευκωσίας

Καταδίκες για παραβάσεις της Νομοθεσίας για την Ασφάλεια και Υγεία
στην Εργασία που επιβλήθηκαν από το Δικαστήριο Λευκωσίας


Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, προώθησε την ποινική δίωξη εργοδοτών που παρέβηκαν τις διατάξεις της Νομοθεσίας, η οποία αφορά θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Ως αποτέλεσμα των διώξεων αυτών το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας καταδίκασε μέσα στο 2015:

1.           Την εταιρεία «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΛΕΑΣ ΚΑΙ ΥΙΟΣ ΛΤΔ», που δραστηριοποιείται στον τομέα συσκευασίας τροφίμων, σε συνολικό πρόστιμο €7.100, για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Χημικοί Παράγοντες) Κανονισμών, των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που προκάλεσαν την εισπνοή τοξικού αερίου (φωσφίνη) από εργοδοτούμενο της, κατά την εκτέλεση εργασιών απεντόμωσης, και έθεσαν σε κίνδυνο έκθεσης σε επιβλαβείς χημικές ουσίες άλλους εργοδοτούμενους της, πρόσωπα στην εργασία καθώς και άλλα πρόσωπα:

(α)    Παράλειψη λήψης αποτελεσματικών μέτρων για παρεμπόδιση ή/και έλεγχο έκθεσης των εργοδοτουμένων της σε επιβλαβείς για την υγεία ουσίες ή και επιπρόσθετα παροχής και διασφάλισης της χρήσης κατάλληλων μέσων προσωπικής προστασίας, κατά τη χρήση, τον χειρισμό και αποθήκευση της επικίνδυνης χημικής ουσίας φωστοξίνης.
 
(β)  Παράλειψη διασφάλισης εξάλειψης ή περιορισμού στο ελάχιστο δυνατό των κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια των προσώπων στην εργασία, κατά την εργασία όπου υπεισέρχονται επιβλαβείς χημικοί παράγοντες, με κατάλληλες διαδικασίες εργασίας που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις για τον χειρισμό, την αποθήκευση και τη μεταφορά τους εντός του χώρου εργασίας.
   

(γ)    Παράλειψη διασφάλισης παροχής στους εργοδοτούμενούς της πληροφοριών σχετικά με τους επιβλαβείς χημικούς παράγοντες, καθώς και κατάρτισης για τα μέτρα ασφαλείας από επιβλαβείς χημικούς παράγοντες.

(δ)  Παράλειψη εφαρμογής κατάλληλου συστήματος ασφάλειας ή συστήματος διαχείρισης των κινδύνων, προβαίνοντας σε τέτοιες διευθετήσεις κατάλληλες για τη φύση των δραστηριοτήτων και το μέγεθος της επιχείρησής της,  για τον αποτελεσματικό προγραμματισμό, την οργάνωση, τον έλεγχο καθώς και την παρακολούθηση και την αναθεώρηση των προληπτικών και προστατευτικών μέτρων που έπρεπε να καθορίζονταν με βάση τη γραπτή εκτίμηση των κινδύνων.

2.           Την εταιρεία «Α LPAn ELECTROLINE LTD LTD » , που δραστηριοποιείται στον τομέα του χονδρικού εμπορίου οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, σε συνολικό πρόστιμο €4.300, για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ελαχίστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας (Χρησιμοποίηση κατά την Εργασία Εξοπλισμού Εργασίας) Κανονισμών και των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών, που προκάλεσαν τον τραυματισμό στο πόδι εργοδοτούμενου της και έθεσαν σε κίνδυνο τραυματισμού άλλους εργοδοτούμενους της καθώς και άλλα πρόσωπα:

(α)    Παράλειψη λήψης των αναγκαίων μέτρων ώστε το περονοφόρο όχημα που διατίθετο στα πρόσωπα στην εργασία να χρησιμοποιείται μόνο για τη μεταφορά φορτίου και όχι προσώπων.
 
(β)    Παράλειψη διάθεσης των κατάλληλων πληροφοριών για τον χειρισμό περονοφόρου οχήματος και παροχής του εγχειριδίου χρήσης σε κατανοητή για τους εργοδοτούμενους της γλώσσα ή παροχής άλλων οδηγιών ασφαλούς χρήσης του περονοφόρου οχήματος.

(γ)    Παράλειψη κατοχής γραπτής εκτίμησης των κινδύνων για την ασφάλεια και την υγεία των εργοδοτουμένων και άλλων προσώπων που δεν εργοδοτούνταν από αυτή, με βάση την οποία να καθορίζονται τα προστατευτικά και προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων.

3.           Την «Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ( CYTA )», που δραστηριοποιείται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, σε συνολικό πρόστιμο €3.300, για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Προστασία από Αμίαντο) Κανονισμών, που έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία   εργοδοτούμενων από την έκθεση σε αμίαντο:

(α)   Παράλειψη κατά την εκτέλεση εργασιών με αμίαντο να έχει στη διάθεσή της γραπτή εκτίμηση των κινδύνων, για την ασφάλεια και υγεία των εργοδοτουμένων της, με βάση την οποία να καθορίζονται τα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα καθώς και ο εξοπλισμός προστασίας που έπρεπε να χρησιμοποιηθεί, για την αντιμετώπιση των κινδύνων.
 
(β)    Παράλειψη παροχής πληροφοριών, οδηγιών, εκπαίδευσης και εποπτείας, κατά την επίβλεψη χωματουργικών / κατασκευαστικών εργασιών, για τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας και την παρεμπόδιση της έκθεσης των εργοδοτουμένων της σε αμίαντο .

4.           Την εταιρεία « MILONAS S & N ( CONSTRUCTIONS ) LTD » , που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, σε συνολικό πρόστιμο €2.000, για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Προστασία από Αμίαντο) Κανονισμών, που έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία εργοδοτούμενων της, άλλων προσώπων στην εργασία καθώς και τρίτων προσώπων από την έκθεση σε αμίαντο:

(α)   Παράλειψη αποστολής ή επίδοσης γραπτής ειδοποίησης στον Αρχιεπιθεωρητή, στην οποία να αναφέρονται τα στοιχεία του εργοδότη, σύντομη περιγραφή της μορφής του αμιάντου, της μέγιστης ποσότητας αυτού και των διεργασιών που θα διεξαχθούν, ο αριθμός των ενεχόμενων εργαζομένων και η ημερομηνία έναρξη των εργασιών, πριν την εκτέλεση εργασιών εκσκαφής δρόμου και αντικατάστασης αμιαντούχων αγωγών με πλαστικούς.

(β)   Παράλειψη κατάρτισης και υποβολής στον Αρχιεπιθεωρητή για έγκριση Σχεδίου Εργασίας για την εκτέλεση εργασιών εκσκαφής αυλακιού και αντικατάστασης αμιαντούχων αγωγών με πλαστικούς, στο οποίο να περιγράφονται μεταξύ άλλων η φύση και η πιθανή διάρκεια των εργασιών, ο τόπος εκτέλεσης τους, οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν, καθώς επίσης και ο εξοπλισμός για την προστασία και την απολύμανση τόσο του προσωπικού όσο και των προσώπων στην εργασία και των τρίτων προσώπων.

(γ)  Παράλειψη αποθήκευσης και μεταφοράς αμιαντούχων υλικών σε κατάλληλες κλειστές συσκευασίες με σήμανση ότι περιέχουν αμίαντο.

______________

10 Αυγούστου, 2015