6/7/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα


Στις εξελίξεις στην Ελλάδα την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος αναφέρθηκε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στην καθημερινή εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ.

Κάνοντας αναφορά στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση της ομάδας εργασίας του Eurogroup , ο κ. Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων τα εξής: «Αναμένεται να γίνει μια πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος στην Ελλάδα και το πώς προχωράμε. Υπάρχουν επίσης όπως γνωρίζετε, οι συναντήσεις και οι τηλεφωνικές συζητήσεις ανάμεσα στον Πρόεδρο της Επιτροπής και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο και ευελπιστούμε ότι θα τροχοδρομηθούν εκείνες οι εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε επανέναρξη των συνομιλιών. Αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς την ύπαρξη συζητήσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Θεσμούς, τα μηνύματα που στέλνονται προς όλες τις κατευθύνσεις δεν είναι καθόλου θετικά. Άρα εκεί επικεντρώνεται η προσπάθεια αυτή τη στιγμή, για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, να δούμε πώς μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα για την ελληνική κυβέρνηση».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι τα μηνύματα από όλες τις πλευρές συνηγορούν στην ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει αυτό. Αυτό που δημόσια όλοι λένε, ότι είναι στόχος η κατάληξη επί ενός προγράμματος, αντιλαμβάνεστε ότι για να γίνει πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και πρέπει να αρχίσουν άμεσα. Αναμένουμε να δούμε από πού θα είναι η πρωτοβουλία, από πού θα ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια, έτσι ώστε να αρχίσουν οι συζητήσεις. Είναι πολύ σημαντικό καθώς κάθε μέρα που περνά τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος, εκτός αγορών, άρα δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να καταλήξουμε σε μια συμφωνία επί ενός προγράμματος προς όφελος όλων των πλευρών.

Το αν θα θέσει η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι ακόμα πιο επιτακτικά κάποιους καλύτερους όρους μετά την ισχυρή λαϊκή εντολή θα αποτελέσει αντικείμενο της συζήτησης της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Εκείνο που λέμε αυτή τη στιγμή είναι ότι πρέπει να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση για να θέσει η ελληνική πλευρά τα θέματα τα οποία θεωρεί ότι πρέπει να θέσει, λαμβάνοντας υπόψη και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Το μεγάλο θέμα που προκύπτει σύμφωνα και με τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη συνέχεια και του δημοψηφίσματος, είναι το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Είναι ένα θέμα που αναμένεται να τεθεί πιο επιτακτικά από την Ελληνική Κυβέρνηση. Εκείνο που μπορώ να σας αναφέρω είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο σε επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και σε επίπεδο Eurogroup με τον Υπουργό Οικονομικών, ήταν η μόνη χώρα που στήριξε την κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η συζήτηση, αλλά για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί απαιτείται να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς σχετικά με τα όσα λέχθηκαν κατά τις τελευταίες μέρες και το «κλίμα εκφοβισμού» που επικρατούσε, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Αυτές τις μέρες ακούστηκαν πάρα πολλά. Το ζητούμενο αυτήν τη στιγμή είναι να αφήσουμε πίσω τις δηλώσεις που έγιναν και να επικεντρωθούμε στην ουσία. Η ουσία είναι η ανάγκη να επαναρχίσουν οι συνομιλίες που θα καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα. Οι δηλώσεις, οι απαντήσεις σε σχόλια και αυτός ο διάλογος δεν προσφέρει λύση στην Ελλάδα. Η συνέχιση αυτής της αβεβαιότητας, το σίγουρο είναι ότι δημιουργεί προβλήματα και περαιτέρω δυσκολίες στην Ελλάδα. Άρα επικεντρωνόμαστε σε αυτήν την προσπάθεια αυτή τη στιγμή. Έχουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που είναι απόλυτα σεβαστή, κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει ούτε να μειώσει τη σημασία της. Την ίδια στιγμή απαιτείται ενότητα σε όλα τα επίπεδα, και σε ελληνικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που έχουμε ενώπιον μας σήμερα και να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό σε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα» .

_______________