6/7/15

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Ελλάδα

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Ελλάδα


Θα είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθεια της Ελλάδας να επιτύχει αναδιάρθρωση των όρων, έτσι ώστε να καθίσταται βιώσιμο το χρέος, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα, είπε ότι «το πρώτο (που θέλω να επισημάνω) είναι ο απόλυτος σεβασμός στην απόφαση του ελληνικού λαού, όχι μόνο από εμάς, αλλά και από το σύνολο των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Το δεύτερο που οφείλω να αναγνωρίσω είναι η θετική προσέγγιση του Πρωθυπουργού ότι η επικράτηση του ‘όχι’ δεν σημαίνει με κανένα τρόπο έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ένα άλλο σημείο που θέλω να επισημάνω είναι η αποφασιστικότητα, με την οποίαν αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες η Ελληνική Κυβέρνηση για να πετύχει μια συμφωνία που θα επιτυγχάνει τους στόχους, που πρέπει να είναι και στόχοι της Ευρώπης:

Πρώτον, μια συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές συνέπειες και ιδιαίτερα την ανθρωπιστική κρίση που η Ελλάδα αντιμετωπίζει ενώ ένα δεύτερο στοιχείο είναι και η ανάπτυξη που πρέπει να επιτευχθεί μέσα από συγκεκριμένους πόρους. Και για τα δύο, αυτό που απαιτείται, κατά την άποψη μου, στην παρούσα φάση είναι να ληφθεί υπόψη η μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Θέλω να πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι Κυβερνήσεις, τα θεσμικά όργανα, και είμαι βέβαιος, και ο Πρωθυπουργός, θα καταβάλουν το άπαν των δυνάμεων τους, ώστε το συντομότερο να επιτύχουν και να επιτύχουμε μια συμφωνία η οποία θα κρατά την Ελλάδα στην ΕΕ, θα κρατά την Ελλάδα στο ευρώ και θα δημιουργεί προοπτικές που να διασφαλίζουν το μέλλον και καλύτερες συνθήκες για τον Ελληνισμό.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θα είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθεια της Ελλάδας να επιτύχει αναδιάρθρωση των όρων έτσι ώστε να καθίσταται βιώσιμο το χρέος, να επιτύχει μέσα από εξαγγελίες και του ιδίου του κ. Γιούνκερ σημαντικές επενδύσεις από κεφάλαια που δικαιούται η Ελλάδα, ούτως ώστε να μπορεί να γίνουν επενδύσεις και (να πετύχει) όρους που επιτέλους θα λαμβάνουν υπόψη την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα».

Ερωτηθείς αν μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα είχε επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ή και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «έχω ανταλλάξει μηνύματα», μέσω συνεργατών, «με τον κ. Τσίπρα. Με άλλους ηγέτες όχι, αλλά η όλη συνεννόηση της προηγούμενης εβδομάδας είναι ότι αυτό που απαιτείται είναι πρώτον, ο σεβασμός στην όποια ετυμηγορία του ελληνικού λαού και δεύτερον, η άμεση προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί προκειμένου να εκπτυχθεί το συντομότερο δυνατόν ένα πρόγραμμα στα πλαίσια στα οποία έχω προαναφέρει».

______________