27/7/15

Τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπουργού Υγείας

Τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπουργού Υγείας
27/07/2015

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπουργού Υγείας κ. Γιώργου Παμπορίδη, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.
Μιλώντας κατά την τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε τα ακόλουθα:

«Φίλε Γιώργο Παμπορίδη,

έχεις κληθεί να υπηρετήσεις τη χώρα και τους πολίτες αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη ενός από τα πιο σημαντικά Υπουργεία, του Υπουργείου που ασχολείται με το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο, την υγεία.

Παραλαμβάνεις το Υπουργείο Υγείας από τον κ. Φίλιππο Πατσαλή, έναν καταξιωμένο επιστήμονα, έναν δημιουργικό, θα πρέπει να ομολογήσω, Υπουργό, ο οποίος αφήνει πίσω του ισχυρή παρακαταθήκη για την προσπάθεια που κατέβαλε και την προσπάθεια που καλείσαι εσύ να φέρεις σε πέρας.

Είμαι πεπεισμένος, γι’ αυτό άλλωστε και σε επέλεξα, ότι διαθέτεις όχι μόνο τα απαραίτητα προσόντα και άρτια επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση, αλλά και το αναγκαίο σθένος και αποφασιστικότητα, το υπογραμμίζω, που απαιτούνται για να υλοποιήσεις το δύσκολο έργο που σου ανατίθεται.

Πολλά ελέχθησαν ως προς την αποφασιστικότητα είτε της Κυβέρνησης είτε και εμένα του ιδίου για εφαρμογή όσων από δεκαετίες συζητούμε ως προτεραιότητες για τον τομέα της Υγείας.

Θα ήθελα να καταστήσω πέραν πάσης αμφιβολίας σαφές πως:
Α. Όπως καταφέραμε να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του κράτους και της οικονομίας μας,
Β. Όπως έχουμε επιτύχει τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος,
Γ. Όπως έχουμε μεταρρυθμίσει το κράτος κοινωνικής πρόνοιας, εισάγοντας το θεσμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος,
Δ. Όπως μεταρρυθμίζουμε τη Δημόσια Υπηρεσία με ριζοσπαστικές νομοθεσίες,
Ε. Όπως εκσυγχρονίζουμε και καθιστούμε πιο αποτελεσματική την απόδοση της δικαιοσύνης, είτε με την εισαγωγή του θεσμού του Διοικητικού Δικαστηρίου είτε με την ενίσχυση της Νομικής Υπηρεσίας είτε με άλλα μέτρα που εν συνεχεία ακολουθούν,
Στ. Όπως οικοδομούμε σε νέες υγιείς βάσεις την Παιδεία μας, με την εκτενή μεταρρύθμιση που εισάγουμε,
Ζ. Και όπως αλλάζουμε τον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθιστώντας την πραγματικό εκπρόσωπο της τοπικής κοινωνίας,

κατά τον ίδιο τρόπο είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε και να υλοποιήσουμε, πριν το τέλος της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης, την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Προς αυτή την κατεύθυνση είχε επικεντρώσει και την προσπάθεια του ο φίλος Φίλιππος Πατσαλής, εργαζόμενος εντατικά για την προετοιμασία σχετικής νομοθεσίας.

Αυτό που απομένει και το αναμένω από εσάς είναι να εμπλακείτε άμεσα σε ένα εποικοδομητικό, ουσιαστικό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και να κρατήσετε μακριά σας - και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα το πράξετε αυτό - τα όποια ιδιοτελή συμφέροντα ή παρεμβάσεις που έχουν το χαρακτήρα διαπλοκής συμφερόντων.

Το μήνυμα γενικότερα που θέλω να στείλω είναι σαφές:
Κανένα ιδιοτελές συμφέρον, κανένας ετσιθελισμός από οποιονδήποτε και αν προέρχεται δεν θα αποτρέψει την οριστική και αμετάκλητη απόφαση μας για εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας και επιτέλους την ανασυγκρότηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ώστε ο κάθε πολίτης να απολαμβάνει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, όπως σε κάθε σύγχρονο κράτος.

Προκειμένου να φτάσουμε με επιτυχία στον τελικό στόχο είναι καθοριστικές και απαραίτητες άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν:

• την ολοκλήρωση της κοστολόγησης των υπηρεσιών που προσφέρονται από τα δημόσια νοσηλευτήρια, τη συμφωνία με τους παροχείς υπηρεσιών και την εφαρμογή ενός σύγχρονου λογισμικού. Πρόκειται για απαραίτητα συστατικά που θα συμβάλουν στην αποτελεσματική και βιώσιμη χρηματοδότηση της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας.

• Την υλοποίηση της πραγματικής οικονομικής και διοικητικής αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, κάτι που θα σημαίνει πιο ευέλικτα, πιο οργανωμένα, λιγότερο γραφειοκρατικά και πιο αποτελεσματικά δημόσια νοσηλευτήρια. Νοσηλευτήρια που θα διαθέτουν τα αναγκαία διοικητικά, αλλά και οικονομικά εργαλεία για να μπορούν να λειτουργούν με αποκλειστικό γνώμονα την ποιοτική φροντίδα των ασθενών και που θα αποτελέσουν την αναγκαία υποδομή για την εφαρμογή ενός καθολικού Γενικού Συστήματος Υγείας.

Πέραν, όμως, αυτών των δράσεων σας σάς καλώ να επικεντρωθείτε και σε κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό. Στα θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των ασθενών. Σας καλώ να δώσετε προτεραιότητα στην άμεση βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και της εξυπηρέτησης που προσφέρονται καθημερινώς στους πάσχοντες συμπολίτες μας. Δεν πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων για να διορθώσουμε στρεβλώσεις που όντως υπάρχουν σήμερα και που ταλαιπωρούν τους ασθενείς, είτε αυτό λέγεται μακρές λίστες αναμονής είτε τα διάφορα άλλα προβλήματα που ακούμε με τα θέματα πρώτων βοηθειών ή γενικότερα Τμημάτων που αφορούν σημαντικές και ουσιώδεις υπηρεσίες προς τον ασθενούντα συμπολίτη μας, όπως το νεφρολογικό πρόβλημα και σωρεία άλλων. Και αυτό απαιτεί σκληρή δουλειά, επισκέψεις στα Τμήματα παροχής υπηρεσιών, καθημερινή επαφή και συνεργασία με όλους τους παροχείς αυτών των υπηρεσιών, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Για μας η υγεία δεν είναι μόνο το δημόσιο, είναι και ιδιωτικός τομέας, είναι και η προσπάθεια δημιουργίας των απαραίτητων προϋποθέσεων έτσι ώστε η χώρα μας να μετατραπεί και σε κέντρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών, ώστε ο ιατρικός τουρισμός επιτέλους να βρει την ανάλογη υποδομή που θα δημιουργήσει και το ρεύμα και την ανάπτυξη που επιδιώκουμε.

Γνωρίζω ότι το έργο σας δεν είναι εύκολο. Έχω, επίσης, πλήρη επίγνωση του γεγονότος πως για να γίνουν οι αλλαγές που οραματιζόμαστε, ενδεχομένως να χρειαστεί να αντιπαρατεθείτε με συμφέροντα και κατεστημένα, κάτι που βίωσαν άλλωστε και πολλοί άλλοι από τους συναδέλφους σας στους δικούς τους τομείς δράσης, αλλά και στις προσπάθειες τους να επιφέρουν τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε πετύχει.

Να είστε βέβαιος πως –όπως έκανα σε κάθε άλλη περίπτωση- θα είμαι δίπλα σας, αρωγός και συμπαραστάτης.

Είμαι σίγουρος ότι μέσα από τον αναγκαίο διάλογο, τον αλληλοσεβασμό με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και με σκληρή δουλειά θα πετύχετε στο έργο σας. Είμαι πεπεισμένος γνωρίζοντας σας ότι με την ολοκλήρωση της θητείας σας οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας θα φέρουν το αποτύπωμα σας.

Διορίζοντας τον κ. Παμπορίδη ως Υπουργό Υγείας, θέλω και πάλι να ευχαριστήσω τον κ. Πατσαλή για το έργο που έχει επιτελέσει στο Υπουργείο Υγείας.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία και να γνωρίζετε ότι οι αξιώσεις όχι τόσο οι δικές μου όσο της κοινωνίας είναι πάρα πολλές και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα απογοητεύσετε κανένα, πρώτιστα και πάνω από όλους τους πολίτες».

Από την πλευρά του ο κ. Παμπορίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον διορισμό του στο «απαιτητικό χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας, τιμή που συνοδεύεται και από τεράστια ευθύνη. Συναισθανόμενος τις διαστάσεις αυτής της ευθύνης, σας διαβεβαιώνω ότι θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν, εντός των δυνάμεων μου, για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τόσο τις δικές σας όσο και, όπως ορθώς επισημάνατε, του λαού που ζητά το αυτονόητο: ένα επίπεδο υπηρεσιών υγείας που αρμόζει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος».