8/7/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην παρουσίαση του Α’ Τόμου της Ιστορίας του Συνεργατικού Κινήματος

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην παρουσίαση του Α’ Τόμου της Ιστορίας του Συνεργατικού Κινήματος


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στη σημερινή παρουσίαση του Α’ Τόμου της Ιστορίας του Κυπριακού Συνεργατικού Κινήματος, που είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ιστορία του τόπου.

Ο Συνεργατισμός στην Κύπρο αποτελεί δημιούργημα της ίδιας της κοινωνίας και έναν από τους κυριότερους αιμοδότες της κυπριακής οικονομίας, τοποθετώντας πάνω από όλα τον άνθρωπο και την κοινωνία.

Στη δύσκολη περίοδο μετά την τουρκική εισβολή, το Συνεργατικό Κίνημα, παρόλο που δέχθηκε μεγάλο πλήγμα, ανταποκρίθηκε επάξια στην αποστολή του, στηρίζοντας τους συμπατριώτες μας και ιδιαίτερα τον προσφυγικό κόσμο, ώστε να επαναδραστηριοποιηθεί.

Τα τελευταία χρόνια και μετά τις αποφάσεις του Μαρτίου του 2013, ο Συνεργατισμός συνεχίζει κάτω από διαφορετική δομή αλλά με τις ίδιες αξίες. Σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, εφαρμόζοντας πλήρως τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας και του ευρωσυστήματος, να περάσει με μεγάλη επιτυχία τις ασκήσεις προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να διατηρεί ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες.

Παρά τις θετικές ενδείξεις με τη βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών, οι προκλήσεις παραμένουν. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και της ανεργίας, παραμένουν σε ψηλά επίπεδα και πολλές επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας.

Είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις των δανείων και να χορηγηθεί χρηματοδότηση στην πραγματική οικονομία. Ο Συνεργατισμός, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που διατηρεί, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, πάντοτε σεβόμενος τα κεφαλαία των φορολογουμένων.

Το Συνεργατικό Κίνημα στέκεται δίπλα στους απλούς ανθρώπους, τους Κύπριους αγρότες, τους νέους και νέες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις βιοτε­χνίες και γενικά τους εργαζομένους, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται αυτήν τη δύ­σκολη οικονομική περίοδο.

Μέσα στην πέραν των 100 χρόνων ιστορία του, ο Συνεργατισμός έχει συνεισφέρει τα μέγιστα για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και καλείται να συνδράμει με τον δικό του τρόπο στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την προσπάθεια επαναφοράς της ευημερίας στον τόπο.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ την Επιτροπεία της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, τις διοικήσεις όλων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και όλο το προσωπικό του Συνεργατικού Κινήματος για τις προσπάθειες τους που έχουν ως στόχο τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού και των υπηρεσιών που προσφέρονται στα μέλη του. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική και συνεχής, ώστε μέσα από σωστό στρατηγικό σχεδιασμό, η Κύπρος να εισέλθει σε μια περίοδο σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Ιδιαίτερα συγχαρητήρια απευθύνω στους συντελεστές της έκδοσης του Α’ Τόμου της Ιστορίας του Κυπριακού Συνεργατικού Κινήματος για την εξαιρετική δουλειά και το έργο τους, εφόσον μέσα από τη συγκεκριμένη έκδοση, πέραν από την ιστορία του Συνεργατισμού, αποτυπώνεται και η ιστορία της Κύπρου.

----------------
Σημ.:   Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των   Αντιπροσώπων, η βουλευτής κα Ρούλα Μαυρονικόλα.