24/7/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
για το Κυπριακό στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας σήμερα στη εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και στις επισκέψεις στην Κύπρο της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού.

Το πλήρες κείμενο των ερωταπαντήσεων ακολουθεί:

Ερώτηση : Να ξεκινήσουμε με την άφιξη της σήμερα, την παρουσία και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της κας Μογκερίνη, Υπάτου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Τι αναμένετε, τι προσδοκάτε από αυτή την επίσκεψη και συζητήσεις;

Απάντηση : Είναι σημαντική η επίσκεψη όντως στην Κύπρο, και αν δεν με απατά η μνήμη μου είναι η πρώτη φορά που έχουμε επίσκεψη από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις. Αυτό έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με τον νέο αναβαθμισμένο ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή. Αν θέλετε, αυτός είναι και ο κύριος λόγος της επίσκεψης, αυτό θα είναι και το κύριο αντικείμενο συζητήσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών. Η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ, όπως γνωρίζετε διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη. Επιχειρούμε στην πράξη να αποδείξουμε αυτό που παραδοσιακά λέγαμε, ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας μεταξύ της Ευρώπης και της περιοχής. Αυτό πλέον γίνεται μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και αυτό θα είναι το κύριο θέμα συζήτησης με την κα Μογκερίνη. Από εκεί και πέρα θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την εξωτερική διάσταση της ΕΕ και τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Ουκρανικό. Τα θέματα ενέργειας και πάλι η εξωτερική διάσταση και σίγουρα η κα Μογκερίνη ως επίσης Αντιπρόεδρος της Επιτροπής που είναι, όπως γνωρίζετε, θα γίνει συζήτηση και για το Κυπριακό και για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη.  

Ερώτηση : Ο ρόλος αυτός γέφυρας, τον οποίο υιοθετείτε και αναδεικνύετε σε σχέση με την Κύπρο, έχει σχέση πάντα με την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, του Προέδρου για μια παρουσία του κου Νετανιάχου και του κου Αμπάς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο;

Απάντηση : Αυτό που λέτε είναι μια από τις πολλές πρωτοβουλίες της Λευκωσίας, που ακριβώς αποδεικνύει στην πράξη τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Λευκωσία στην περιοχή. Όπως πολύ ορθά έχετε αναφέρει, βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία του Προέδρου, θα πρέπει να αναμένουμε εντός Σεπτεμβρίου να υπάρξει επίσκεψη από πλευράς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Κύπρο και γενικότερα στην περιοχή που να προετοιμάζει ακριβώς αυτή την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι μια από τις πολλές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται που αποδεικνύουν στην πράξη πλέον, δεν είναι ένα σύνθημα, ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει αυτό τον ρόλο. Λαμβάνονται στην πράξη για να δείξουν ακριβώς αυτή την προστιθέμενη αξία που έχει ο ρόλος της Κύπρου τόσο για την ΕΕ όσο και για τα γειτονικά κράτη.

Ερώτηση : Άρα αναμένουμε επίσκεψη εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Σεπτέμβρη στην Κύπρο;

Απάντηση : Ακριβώς.

Ερώτηση : Αναφερθήκατε σε ενέργεια στην εξωτερική της διάσταση, τι ακριβώς είναι αυτή η προσέγγιση;

Απάντηση : Όσον αφορά την εγχώρια πτυχή της ενέργειας, είναι η αρμοδιότητα του Επιτρόπου που ασχολείται με τα θέματα ενέργειας. Όσον αφορά την εξωτερική διάσταση, πώς οι εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ επηρεάζουν το θέμα της ενέργειας; Πώς μέσα από πρωτοβουλίες της ΕΕ μπορεί να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, που είναι ένα θέμα ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων στις Βρυξέλλες; Αντιλαμβάνεστε ότι η ανεύρεση υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κάτι το οποίο μπορεί να διαδραματίσει αυτό τον ρόλο στην προσπάθεια για περαιτέρω ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, και σίγουρα θα γίνει συζήτηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κα Μογκερίνη.

Ερώτηση : Και έχουμε και την επίσκεψη Νετανιάχου τη Δευτέρα;

Απάντηση : Στις 28 θα είναι η επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού. Μια σημαντικότατη επίσκεψη, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι γίνεται ενάμισι σχεδόν μήνα από την εκεί παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα δοθεί συνέχεια στις συζητήσεις που έγιναν στα Ιεροσόλυμα. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο καθορισμού και της ημερήσιας διάταξης αλλά και της συνοδείας του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, να ενημερωθούμε. Σίγουρα θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την περιοχή. Έχουμε κοινές έγνοιες, κοινές ανησυχίες και επιχειρούμε μέσα από τέτοιες συζητήσεις να καταλήξουμε και σε κοινές προσεγγίσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων της περιοχής. Σίγουρα θα συζητηθούν διμερή θέματα. Υπάρχει σε εξέλιξη διάλογος σε αρκετούς τομείς και θα δοθεί η ευκαιρία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό να γίνει μια ανασκόπηση στο που βρισκόμαστε, που υπήρξε πρόοδος, που δεν υπήρξε και γιατί δεν υπήρξε έτσι ώστε να δοθεί, αν θέλετε, περεταίρω πολιτική ώθηση. Ανάμεσα στα θέματα αυτά σίγουρα θα είναι και η ενέργεια. Ενώ αναμφίβολα θα γίνει συζήτηση και για το Κυπριακό. Είναι κάτι που ενδιαφέρει την Ισραηλινή πλευρά. Τόσο κατά τη διάρκεια της εκεί παρουσία του Προέδρου, ο κος Νετανιάχου ζήτησε να ενημερωθεί λεπτομερώς για το Κυπριακό και είμαι σίγουρος ότι και τώρα θα υπάρξει συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ερώτηση : Επιτρέψτε μου μια διαφορετική προσέγγιση. Είναι ενδιαφέρον το Ισραηλινό ενδιαφέρον για το Κυπριακό. Το Ισραήλ ενδιαφέρεται για το Κυπριακό και ενδεχομένως και για το περιεχόμενο της λύσης;

Απάντηση : Είναι μια θετική εξέλιξη. Μια εξέλιξη τη οποία και εμείς καλωσορίζουμε και αν θέλετε και εμείς έχουμε καλλιεργήσει. Το Ισραήλ είναι κράτος της περιοχής. Σίγουρα ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις σε ένα γειτονικό κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία, με την οποία μάλιστα διατηρεί άριστες σχέσεις. Όπως και εμείς ενδιαφερόμαστε μάλιστα για τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό ή τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Είναι μια εξέλιξη αν θέλετε που αποδεικνύει το επίπεδο των σχέσεων της ΚΔ με το Ισραήλ. Είναι μια εξέλιξη, που επαναλαμβάνω, μέσα από δικές μας πρωτοβουλίες και έχουμε προκαλέσει και είναι κάτι το οποίο χαιρετίζουμε.

Ερώτηση : Σε σχέση τώρα με το Κυπριακό έχουμε μια σειρά από δημοσιεύματα με δηλώσεις από πλευράς του τουρκοκύπριου ηγέτη, είτε επίσημες, είτε με παραπομπές. Μια αναφορά περί νέου κράτους, το οποίο μάλιστα θα ονομάζεται Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία. Δηλαδή πρώτον, αναφορά σε νέο κράτος και δεύτερο το νέο κράτος θα ονομάζεται Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία. Το σχόλιο σας πρώτα επ’αυτού.

Απάντηση : Δεν υπάρχει θέμα ίδρυσης νέου κράτους και αυτό έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή στις συνομιλίες, ξεκαθαρίζει στο Κοινό ανακοινωθέν. Σε σχέση με την ονομασία, αντιλαμβάνεστε δεν έγινε κάποια συζήτηση για την ονομασία. Είναι από τα θέματα που θα συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας και εφόσον υπάρχει πρόοδος σημαντική τέτοιου είδους θέματα θα συζητηθούν στο τέλος. Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές σε σχέση με το όνομα. Όταν φτάσουμε όμως εκεί θα το δούμε. Τώρα ο στόχος μας είναι να δημιουργηθεί, να υπάρξει η πρόοδος που να μας επιτρέπει να συζητούμε τέτοιου είδους θέματα. Αλλά επειδή τις τελευταίες μέρες ακούγονται πολλά, πολλά που σε κάποιες των περιπτώσεων ακόμα και όσοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις να διερωτούνται αν βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Έχει ξεκινήσει μια νέα διαδικασία, η οποία μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για κάποιους πολύ συγκεκριμένους λόγους, τους οποίους έχουμε κατ’επανάληψη αναφέρει. Οι λόγοι αυτοί σχετίζονται με τη διασταυρούμενη διαπραγμάτευση, κάτι για το οποίο επιδιώκαμε πολλά χρόνια και δεν το είχαμε πετύχει. Αισιοδοξία από την οποία προκύπτει από την αποδοχή αυτής της οριζόντιας επίδρασης της ΕΕ σε όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού. Είναι κάτι που το χαιρετίζουμε. Αισιοδοξία γιατί έχουμε ενώπιον μας την ίδια ανάγνωση σε σχέση με την κατάσταση πραγμάτων, το που βρίσκεται, το που διαφωνούμε και το που συμφωνούμε. Όσο παράξενο και να ακούγεται είναι πολύ σημαντικό, και είναι από τις λίγες φορές που υπάρχει αυτή η ίδια ανάγνωση. Και τέλος, υπάρχει αισιοδοξία γιατί θεωρούμε μέσα από τις συζητήσεις που γίνονται ότι υπάρχει κοινό όραμα, κοινός στόχος. Από εκεί και πέρα ξεκινήσαμε τη διαδικασία. Υπάρχει μέσα στις τρεις αυτές συναντήσεις που έγιναν των ηγετών, φαίνεται να υπάρχει πολιτική κατανόηση ή η ίδια πολιτική προσέγγιση σε κάποια από τα θέματα με τα οποία υπάρχει διαφωνία βάσει των εγγράφων. Προσπαθούμε να δούμε πως αυτή η κοινή πολιτική αντίληψη μπορεί να αποτυπωθεί επί των εγγράφων τα οποία έχουν προετοιμαστεί στο στάδιο της αξιολόγησης. Δεν είμαστε ακόμα εκεί και αυτό που έχει πει και ο Πρόεδρος και το έχει ξεκαθαρίσει, όταν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σε σχέση με πρόοδο η οποία αποτυπώνεται πλέον επί των εγγράφων, τα οποία έχουν ετοιμαστεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ο πρώτος που θα ενημερώσει.

Ερώτηση : Είναι δύο σημεία, τα οποία προκύπτουν μέσα και από τις δικές σας τοποθετήσεις. Το ένα είναι αν επιπρόσθετες συγκλίσεις θα ανακοινωθούν, γιατί δεν ανακοινώθηκαν και ήδη   υπάρχουσες, άρα και οι υπόλοιπες αποκλίσεις; Και το δεύτερο, πώς θα ανακοινώνονται τυχόν συγκλίσεις ή συμφωνίες εφόσον υπάρχει ο κανόνας ότι ουδέν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθούν όλα;

Απάντηση : Υπάρχουσες συγκλίσεις είναι αυτές γιατί από τη μέρα που έχει ξεκινήσει αυτή η διαπραγματευτική διαδικασία, επαναλαμβάνω δεν έχουν προστεθεί νέα μαύρα γράμματα αν θέλετε στα έγγραφα που έχουμε ενώπιον μας. Αν η ερώτησή σας είναι γιατί δεν ανακοινώθηκαν αυτά που έχουν γίνει, δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Το ότι για παράδειγμα θα υπάρχει άνω και κάτω Βουλή, είναι κάτι που υπάρχει στις συγκλίσεις του Κυπριακού.

Ερώτηση : Αναφορές στη Χουριέτ που αποδίδονται στον κ. Ακιντζί σύμφωνα με τις οποίες έχει συμφωνηθεί να μην γίνουν άλλες γεωτρήσεις ενόσω συνεχίζεται η προσπάθεια. Δίδεται μια σειρά από πληροφορίες σε σχέση με το που θα μπορεί να κατοικεί ο καθένας και που θα μπορεί να εκτελεί τα πολιτικά του δικαιώματα, να έχει το δικαίωμα να ψηφίζει. Γίνεται αναφορά ακριβώς, σε σχέση με το τελευταίο, δηλαδή ότι θα μπορεί να κατοικεί όπου θέλει κάποιος αλλά να ψηφίζει για τη δική του Πολιτεία και αυτό θα πρέπει να είναι μόνιμη παρέκκλιση. Αναφέρεται σε αστυνομία που θα πρέπει να συνιστάται από 50% Ε/Κ και 50% Τ/Κ, 60%-40%, εγγυήσεις για το εδαφικό και εσωτερική ιθαγένεια, είναι ορισμένες από τις αναφορές της Χουριέτ.

Απάντηση : Γιατί ότι η Χουριέτ λέει πρέπει να είναι ορθό και να αναδημοσιεύεται στα Ε/Κ Μέσα ως πρώτη είδηση; Και γιατί αυτά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημόσια μάλιστα αναφέρει, που απαντούν εμμέσως και σε όλα αυτά τα δημοσιεύματα, δεν παρουσιάζονται ως πρέπει;   Μήπως κάποιοι, εγώ διερωτώμαι, επιχειρούν μέσα από τέτοια δημοσιεύματα να δημιουργήσουν προβλήματα και στην Ε/Κ πλευρά; Απλά θέλω να θέσω αυτό το ερώτημα δημόσια, ότι κάποιοι ίσως να επιχειρούν μέσα από δηλώσεις, μέσα από δημοσιεύματα να προκαλούν δημόσιες διαφορές και ρήγματα στην Ε/Κ πλευρά.

Στο θέμα των υδρογονανθράκων που έχετε αναφέρει, για να έρθουμε στην ουσία της ερώτησής σας, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές. Όλοι βλέπουν τις εξελίξεις, δε θέλω να απαριθμήσω τώρα όλες τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο τομέα. Όλοι γνωρίζουν τις εξελίξεις, όλοι βλέπουν τις ανταλλαγές επισκέψεων και θα μείνω ως εδώ στο συγκεκριμένο θέμα.

Όσον αφορά τα άλλα, επαναλαμβάνω, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος. Δεν έχουμε καταλήξει. Αποτελεί γεγονός ότι πρόθεση και θέση μας και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε για να διασφαλιστούν απόλυτα οι βασικές ελευθερίες σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου. Έχουμε πρόοδο στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν έχουμε κατάληξη. Αλλά ο στόχος μας ναι, είναι να διασφαλίσουμε αυτό σε συνδυασμό με το να αντιμετωπισθούν κάποιες ανησυχίες όσον αφορά την εκπροσώπηση, όσον αφορά τη δικοινοτικότητα και την πολιτική ισότητα. Δεν τίθεται για μας, για να προχωρήσω ένα βήμα περισσότερο απαντώντας και στο δημοσίευμα της Χουριέτ αλλά και σε ανακοινώσεις που έχω δει. Δεν τίθεται θέμα πληθυσμιακών πλειοψηφιών και θα ήθελα να είναι ξεκάθαρο αυτό. Είναι η θέση μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και θα πω και κάτι άλλο σε σχέση   με τη Χουριέτ που είναι σημαντικό. Έχω δει και μια σημερινή συνέντευξη που έχει δοθεί στον Ε/Κ    Τύπο. Όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επί όλων των θεμάτων έχουν ανταλλαγεί απόψεις εκτός χάρτες ακόμη και αυτό είναι απάντηση και στο σχόλιο της Χουριέτ αλλά και σε συνέντευξη που έχω ακούσει. Ακόμη και στο θέμα των εγγυήσεων έχουν ανταλλαγεί απόψεις.

Ερώτηση : Ακριβώς στο θέμα των εγγυήσεων υπάρχει μια συνέντευξη στη Cyprus Weekly του κου Μπαρίς Μπουρκού, είναι εκπρόσωπος του κου Ακιντζί. Πρόκειται να υποβάλει κάποια πρόταση αργότερα. [...]  Θα το συζητήσουμε αλλά όχι τώρα, στο σωστό χρόνο και όταν όλα τα μέρη θα είναι στο τραπέζι, αναφέρει ο κος Μπουρκού.

Απάντηση : Επαναλαμβάνω ότι στο πλαίσιο της αξιολόγησης έχουν ανταλλαγεί γραπτώς θέσεις επί όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου και των εγγυήσεων και οι εγγυήσεις ναι θα συζητηθούν. Όπως γνωρίζετε σε αυτή τη φάση, σε αυτή την πρώτη φάση συζητούνται θέματα διακυβέρνησης, περιουσιακού και εδαφικού. Με την ολοκλήρωση αυτής της συζήτησης θα συζητηθούν τα επόμενα θέματα ανάμεσα στα οποία είναι και το θέμα των εγγυήσεων.

Ερώτηση : Εφόσον έχουν κατατεθεί οι θέσεις και εσείς λέτε ότι ναι θα συζητηθούν, μπορεί να συμπεράνει κάποιος ότι πράγματι υπάρχει χώρος συζήτησης επί του συγκεκριμένου θέματος, εννοούμε και από τις δύο πλευρές;

Απάντηση : Φυσικά θα υπάρχει χώρος συζήτησης και όχι μόνο απ’ τις δύο πλευρές. Και γενικότερα όταν μιλάμε για το θέμα των εγγυήσεων το 2015, για ένα κράτος μέλος της ΕΕ αντιλαμβάνεστε ότι μια τέτοια συζήτηση κύριο στόχο έχει την κατάργηση τέτοιων αναχρονιστικών εγγυήσεων. Ειδικότερα για ένα κράτος μέλος της ΕΕ όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και όπως θα συνεχίσει να είναι μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Ερώτηση : Τη Δευτέρα είναι η τέταρτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ακιντζί και μετά είναι διακοπές, πως θα συνεχίσει η προσπάθεια;

Απάντηση : Όντως τη Δευτέρα είναι η τέταρτη συνάντηση. Θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις των διαπραγματευτών και για τις πρώτες μέρες του Αυγούστου και αναμένεται νέα συνάντηση των δύο ηγετών ενδεχομένως τις τελευταίες μέρες Αυγούστου ή την πρώτη βδομάδα Σεπτεμβρίου.  

____________