24/7/15

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων
δέχθηκε την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, δέχθηκε σήμερα την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Federica Mogherini. Την κα Mogherini συνόδευαν, μεταξύ άλλων, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κ. Γιώργος Μαρκοπουλιώτης και ο επικεφαλής του Γραφείου της, κ. Stefano Manservisi, ενώ παρών στη συνάντηση ήταν επίσης ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ε.Ε., κ. Κορνήλιος Κορνηλίου.

Καλωσορίζοντας την κα Mogherini, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη σημασία της παρούσας περιόδου, η οποία χαρακτηρίζεται από την προοπτική για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι το κλειδί για την επίτευξη της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα. Ο κ. Ομήρου υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η λύση θα είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες της Ε.Ε., προσθέτοντας επίσης ότι η λύση δεν μπορεί να αποτελέσει πρωτογενές δίκαιο ούτε να συνεπάγεται μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, αφού αυτό το ενδεχόμενο θα ήταν αντίθετο με το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης. Η κα Mogherini τόνισε τη σημασία της λύσης, τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Ε.Ε. και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αφού αυτή θα αποτελούσε ελπιδοφόρο μήνυμα και θα συνέβαλλε στη δημιουργία σταθερότητας και ώθηση   της ειρήνης στην ταλανιζόμενη περιοχή.

Εξάλλου, τονίσθηκε εκατέρωθεν η σημαντικότητα του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ενίσχυση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και της συμβολής της ειδικότερα σ´ αυτό το πλαίσιο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη σημασία της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας ως παράγοντα ενίσχυσης της ΚΕΠΠΑ, αλλά και στην ενίσχυση της ορατότητας της εν λόγω πολιτικής. Η κα Mogherini υπογράμμισε επίσης τη σημασία του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων στον καθορισμό των προτεραιοτήτων της Ένωσης στον τομέα της εξωτερικής πολικής, που αποτελεί, όπως είπε, προσωπικό της στόχο, προσθέτοντας δε ότι στα πλαίσια αυτά εγγράφεται και η επιδίωξή της να επισκεφτεί όλα τα εθνικά κοινοβούλια της Ε.Ε.

Αντηλλάγησαν, τέλος, εν εκτάσει απόψεις για την ίδια την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τα προβλήματα που παρουσιάζονται και τις προοπτικές περαιτέρω ώθησής της με κάθε δυνατό τρόπο.