2/7/15

Γραπτή απάντηση του Αν. Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Β. Παπαδόπουλου

Γραπτή απάντηση του Αν. Κυβερνητικού Εκπροσώπου
κ. Β. Παπαδόπουλου
στη Συμμαχία Πολιτών
για την επίσκεψη Γιούνκερ στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, από τη μέρα εκλογής του στο ύπατο αξίωμα έθεσε ως μια από τις προτεραιότητές του την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη λύση του Κυπριακού ώστε οι πρόνοιες της λύσης να συνάδουν πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αξίες της ΕΕ.

Ως εκ τούτου έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή, κάτι που φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Κύπρο, εκτός από θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος θα συζητηθεί εκτενώς το Κυπριακό και οι τρόποι εμπλοκής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συνεπώς, η συνάντηση του κ. Γιούνκερ με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί, για συζήτηση αυτού και μόνο του θέματος, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ερμηνευτεί, ειδικότερα από ελληνοκυπριακά κόμματα, ότι τάχα πρόκειται περί αναγνώρισης ή αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Εξάλλου, λανθασμένα η Συμμαχία Πολιτών αναφέρει ότι κανείς άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν έχει επισκεφθεί τα κατεχόμενα, αφού ανάλογη επίσκεψη πραγματοποίησε το 2009, ο κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ως Πρόεδρος της Κομισιόν, όπως και ο κ. Ζοζέλ Μπορέλ το 2005 ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Να υπενθυμίσουμε ακόμα στη Συμμαχία Πολιτών ότι με τον κ. Μπαρόζο συναντήθηκε ο κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες το 2005, ενώ το 2006 ο κ. Ταλάτ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΚΕΠΠΑ κ. Χαβιέ Σολάνα.

Τότε δεν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, αλλά οι δύο προκάτοχοί του με τους οποίους ο κ. Λιλλήκας συνεργάστηκε είτε ως Υπουργός είτε ως Βουλευτής και έκτοτε ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία έχασε τη διεθνή της οντότητα ούτε το ψευδοκράτος αναβαθμίστηκε στη διεθνή κοινότητα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: η Συμμαχία Πολιτών επιθυμεί ή όχι την εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό;