2/7/15

Συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας

Συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας με τον Αναπληρωτή
Γενικό Διευθυντή του διεθνούς οργανισμού REC  


Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης είχε σήμερα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Οργανισμού REC κ. Radoje Lausevic. Σκοπός της συνάντησης ήταν η άμεση προώθηση της συνεργασίας της Κύπρου με τον Οργανισμό και τις 32 χώρες μέλη του, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ιαπωνία και κράτη μέλη της ΕΕ όπως η Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Πολωνία και Ουγγαρία, με στόχο την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων, μέσω εξασφάλισης οικονομικών πόρων από χρηματοδοτικά προγράμματα και μηχανισμούς.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η πρόταση του Οργανισμού για δημιουργία στην Κύπρο Ακαδημίας Αειφόρου Ανάπτυξης, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις του Δασικού Κολλεγίου, προς επιμόρφωση για θέματα περιβάλλοντος κυβερνητικών στελεχών, τόσο των χωρών μελών του Οργανισμού, όσο και άλλων. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνεται το ενδιαφέρον για επιμόρφωση στελεχών των κυβερνήσεων των χωρών της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής (Αιγύπτου, Μαρόκου, Αλγερίας, Τυνησίας, Λιβάνου, Ιορδανίας) και με προοπτική να ενταχθούν στο πρόγραμμα και χώρες του Κόλπου. Σημειώνεται ότι, το γεγονός ότι η Κύπρος δύναται να καταστεί περιφερειακό   κέντρο επιμόρφωσης για περιβαλλοντικά θέματα θα έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο   οικονομικά, όσο και για την ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με χώρες της γύρω περιοχής.

Ο κ. Lausevic είχε επίσης συναντήσεις με Διευθυντές των Τμημάτων Περιβάλλοντος, Αναπτύξεως Υδάτων, Δασών και Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών για προώθηση της συνεργασίας με στόχο την εξασφάλιση οικονομικών πόρων από οριζόντια ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Horizon 2020, για υλοποίηση περιβαλλοντικών έργων στη Κύπρο.

Η Κύπρος υπέγραψε τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού και τη σχετική Διεθνή Συμφωνία με τη φιλοξενούσα χώρα Ουγγαρία τον Ιούνιο του 2015. Αποστολή  του Οργανισμού είναι η παροχή βοήθειας στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων. Το Κέντρο ενεργεί για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων με την προώθηση συνεργασίας μεταξύ Κυβερνήσεων, μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Επιχειρήσεων και άλλων περιβαλλοντικών φορέων καθώς και με τη στήριξη (α) της ανταλλαγής πληροφορίας και τεχνογνωσίας και (β) του δημόσιου διαλόγου και συμμετοχής