11/7/15

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο τρισάγιο
στη μνήμη των πεσόντων στη Ναυτική Βάση «Ε. Φλωράκης»


Με φορτισμένη τη μνήμη και την καρδιά, μνημονεύουμε τα εύτολμα παλικάρια της Εθνικής Φρουράς, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ που στο απόγειο της νιότης τους οι πλείστοι, έδωσαν τη ζωή τους σε εντεταλμένη για την πατρίδα, υπηρεσία.

Η οδύνη μας για τον τραγικό, όσο και άδικο χαμό των ηρώων μας, θα προκαλεί παντοτινά τις συνειδήσεις μας. Πραγματικά σαν ερινύα θα κυνηγά την κρατική ανεπάρκεια και την αμέλεια της Πολιτείας, αλλά και θα οδηγεί τα βήματά μας στον δρόμο για το μέλλον της πατρίδας μας.

Συμπάσχουμε στον πόνο και τη θλίψη και συμμεριζόμαστε τον θυμό και την οργή των γονιών, των συζύγων, των παιδιών και των αδελφών όσων άδικα και τραγικά χάθηκαν για να σηκώσουν στους ώμους τους πολιτικές και διοικητικές ευθύνες και ανεπάρκειες που δεν τους αναλογούσαν.

Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη τους, επαναλαμβάνοντας τη συγνώμη μας για όλα εκείνα που οφείλαμε ως Πολιτεία να πράξουμε, αλλά παραλείψαμε. Θέλω να επαναλάβω τη διαβεβαίωση πως δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά να επαναληφθούν ανάλογα σφάλματα και η χώρα μας να ζήσει παρόμοιες τραγωδίες.

Η αποφράδα εκείνη ημέρα δεν σηματοδοτεί μόνο το χρέος μας για απόδοση τιμής σε όσους πρόσφεραν τη ζωή τους στη διάσωση του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σηματοδοτεί και την υποχρέωση λογοδοσίας και ανάληψης ευθυνών εκ μέρους των αρχόντων της Πολιτείας.

Ανακηρύσσοντας τους 13 πεσόντες σε ήρωες, η Πολιτεία απέδωσε την ελάχιστη τιμή στα θύματα της κρατικής ανεπάρκειας.  

Περαιτέρω, και στο πλαίσιο της πρόθεσης της Κυβέρνησης για παροχή της αναγκαίας στήριξης ή της όποιας ενίσχυσης των οικογενειών των 13 ηρώων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι συγγενείς των θυμάτων της έκρηξης στο Μαρί και, γενικότερα, τη συστηματική παρακολούθηση των οποιωνδήποτε θεμάτων σχετίζονται με τους ήρωες.

Η Επιτροπή θα εξετάζει ενδεχόμενα προβλήματα, αλλά και τον χειρισμό των διαφόρων αιτημάτων των συγγενών των θυμάτων και θα υποβάλει σχετικό σημείωμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, εντός των επόμενων δύο μηνών.

Την ίδια ώρα, προχωρούμε στην ολοκλήρωση των διεργασιών για την κατασκευή του μνημείου προς τιμήν των ηρώων μας, στον χώρο της θυσίας τους.

Κατόπιν επιθυμίας των συγγενών, το Υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να προωθήσει την ετοιμασία νέας μελέτης για την κατασκευή, σε πρώτη φάση, εκκλησίας βυζαντινού ρυθμού στον χώρο της τραγωδίας στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Πρέπει να πω, ότι τον Μάρτιο του 2015 και κατόπιν επαφών που είχε η Ιερά Αρχιεπισκοπή με το Υπουργείο Άμυνας και με συγγενείς των θυσιασθέντων, εκδήλωσε την πρόθεση να αναλάβει τα έξοδα της μελέτης και της επίβλεψης των εργασιών για την ανέγερση της Εκκλησίας. Η Κυβέρνηση αποδέχθηκε την προσφορά της Αρχιεπισκοπής και προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για υλοποίηση του έργου. Θέλω με την ευκαιρία να εκφράσω θερμότατες ευχαριστίες, και παρακαλώ Άγιε Επίσκοπε, να διαβιβάσετε προς την Αυτού Μακαριότητα τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης για την προθυμία που η Εκκλησία επέδειξε, αλλά και ο ίδιος προσωπικά, για να αναγερθεί ο Ναός.  

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια έχουν ήδη ολοκληρωθεί και εκτίθενται σήμερα, εδώ, στον χώρο του τρισάγιου. Το έργο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2016, θα εκτελεστεί με δαπάνες του δημοσίου βέβαια.    
 

Σεβαστοί συγγενείς των ηρώων,

Αισθανόμαστε ότι κάνουμε το ελάχιστο για εσάς και τους αγαπημένους ανθρώπους σας που έχετε χάσει.

Θέλω να νιώθετε περήφανοι για την κληρονομιά που άφησαν, όχι μόνο σε εσάς, αλλά και στην κοινωνία και ιδιαίτερα σε εμάς τους πολιτειακούς άρχοντες. Μια κληρονομιά που σε εσάς αποδίδει την ύψιστη τιμή και σε εμάς τη μέγιστη ευθύνη.

Ο θάνατος των παλληκαριών μας πρέπει να μας ενώνει και να μας καθιστά υπεύθυνους να προχωρήσουμε σε εκείνες τις τομές που θα κάνουν την τραγωδία της 11 ης Ιουλίου του 2011, την αφετηρία για μια νέα εποχή, για μια σύγχρονη ευνομούμενη Πολιτεία.

Με τη σκέψη μου στραμμένη σε εσάς που φέρετε το κύριο βάρος των συνεπειών της μεγάλης αυτής τραγωδίας, θέλω να επαναλάβω την υπόσχεση ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ούτε η μνήμη τους να λησμονηθεί ούτε οι ευθύνες μας ως κράτος να διαγραφούν.

Αιωνία τους η μνήμη.