29/7/15

ΟΠρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας παρακολούθησαν μουσική εκδήλωση στην Αμμόχωστο

ΟΠρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας παρακολούθησαν μουσική εκδήλωση στην Αμμόχωστο


ΟΠρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, παρακολούθησαν χθες βράδυ μουσική εκδήλωση στην Αμμόχωστο.

Στηνεκδήλωση, που διοργάνωσε η Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό, στον Πύργο Οθέλλου, το δικοινοτικό μουσικό γκρουπ «Κυπρογένεια» ερμήνευσε κυπριακά τραγούδια στην ελληνική και τουρκική γλώσσα.

Μετάτην εκδήλωση, ο κ. Ακιντζί δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «όπως θα θυμάστε, στις 8 Ιουνίου ήμασταν μαζί με τον κ. Αναστασιάδη, τον φίλο μου Νίκο, στη Λεμεσό όπου παρακολουθήσαμε μαζί ένα θεατρικό έργο. Απόψε βρισκόμαστε εδώ στην Αμμόχωστο. Έτσι τότε στον νότο και τώρα στον βορρά η ιδέα είναι ότι η Κύπρος είναι η πατρίδα μας, είτε στη Λεμεσό είτε στην Αμμόχωστο δεν έχει καμία σημασία.

Θέλουμενα δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου κάθε σημείο στο νησί να ανήκει σε όλους μας. Η μετάφραση αυτών που λέγω είναι φυσικά μια λύση βασισμένη στις ομοσπονδιακές αρχές που προβλέπει η συμφωνία της 11 ης Φεβρουαρίου,2014, η κοινή διακήρυξη. Εργαζόμαστε για αυτό, εργαζόμαστε πολύ σκληρά και φυσικά χρειαζόμαστε τη στήριξη των αντίστοιχων κοινοτήτων μας.

Έχουμεδει για άλλη μια φορά, όπως και στη Λεμεσό, ότι ο πολιτισμός μας ενώνει. Πρέπει να το επαναλαμβάνουμε αυτό πιο συχνά. Και όπως είχα πει στη Λεμεσό, και θέλω να το επαναλάβω, οι γενιές μας έχουν υποφέρει και έχουν μοιραστεί τις λύπες. Λέμε ‘αρκετά’ σε αυτό και θέλουμε οι νεότερες γενιές να μοιραστούν τα οφέλη αυτού του όμορφου νησιού.

Αν ενωθούμεέχουμε μέλλον, αλλά αν συνεχίσουμε να ήμαστε όπως τώρα, να παραμένουμε διαιρεμένοι, δεν βλέπω οποιοδήποτε μέλλον για αυτό το όμορφο νησί. Το λέω και το επαναλαμβάνω, είναι καιρός να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια λύση και θέλω να προσθέσω ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο».

Στιςδηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «πρέπει να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που επισκέπτομαι μέρος της πατρίδας μου και δεν είμαι εξ εκείνων που κάνουν διακρίσεις μεταξύ βορρά και νότου. Είμαι εξ εκείνων που πιστεύουν στην κοινή μας πατρίδα, την Κύπρο, και αυτό είναι που προσπαθούμε με το φίλο μου τον Μουσταφά, να επανενώσουμε το νησί πάντοτε στη βάση των αρχών που έχουμε συμφωνήσει, ότι θα υπάρξει μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, όπως επίσης και στη βάση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προστασίας των τεσσάρων (βασικών) ελευθεριών, να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη χώρα, όπως τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.

Δενέχω κάτι να προσθέσω πέραν του ότι είμαστε και οι δύο δεσμευμένοι να εργαστούμε άοκνα για να βρούμε, το συντομότερο δυνατόν, μια λύση που θα δίδει το δικαίωμα σε κάθε Κύπριο να αισθάνεται ελεύθερος και να μοιράζεται τους θησαυρούς, την πολιτιστική μας κληρονομιά, που είναι ο θησαυρός μας.

Εύχομαιτο καλύτερο σε κάθε Κύπριο και κάνω μια έκκληση σε αυτούς που μπορεί να έχουν αντιρρήσεις: όπως είπε και ο φίλος μου ο Μουσταφά, ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά, διαιρεμένοι το μόνο που θα δούμε είναι την πικρία του παρελθόντος. Ας κοιτάξουμε το μέλλον».

Στησυνέχεια ο κ. Ακιντζί είπε ότι «είμαι βέβαιος ότι και ο φίλος μου ο Νίκος συμμερίζεται αυτό που θα πω, και οι δύο ευχαριστούμε τη δικοινοτική τεχνική επιτροπή που δημιούργησε αυτή την εκδήλωση και επίσης το γκρουπ ‘Κυπρογένεια’ που ερμήνευσαν τόσο όμορφα κυπριακά τραγούδια για όλους μας».


Σεερώτηση ποιο τραγούδι τους άρεσε περισσότερο, ο κ. Ακιντζί απάντησε «όλα», ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη το νεαρό ζευγάρι τραγουδιστών που αποτελείται από Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπρια, ο γάμος των οποίων τελέστηκε πρόσφατα.