24/7/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στην συνέντευξη Τύπου για το Φεστιβάλ «Κύπρια 2015»

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
στην συνέντευξη Τύπου για το Φεστιβάλ «Κύπρια 2015»


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνουμε και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια 2015», που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 9 Οκτωβρίου 2015 και θα φιλοξενηθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Τα Φεστιβάλ συνεχίζει με επιτυχία τη μακρά και σημαντική του παρουσία στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας με δέκα συνολικά παραγωγές από την Κύπρο και το εξωτερικό που περιλαμβάνουν θέατρο, όπερα, χορό και μουσική σε μια πανδαισία ποιοτικής ψυχαγωγίας. Για σκοπούς αναβάθμισης και καλύτερης λειτουργίας του Φεστιβάλ, διορίστηκε για τρίτη συνεχή χρονιά Καλλιτεχνικός Διευθυντής, ο οποίος αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη και τον συντονισμό της όλης προσπάθειας.

Φετινή καινοτομία, στο πλαίσιο της πολιτικής του Φεστιβάλ για μεγαλύτερη και πιο άμεση επαφή με τον κόσμο, αποτελεί η προσθήκη εκδηλώσεων που θα είναι ανοιχτές στο κοινό.
Παρά τη δύσκολή οικονομική περίοδο που διανύουμε, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού επιδιώκει να διατηρήσει για το 2015, με τη συμβολή και τις επιχορηγήσεις πολιτιστικών οργανισμών, τους θεσμούς που καθιερώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Με προϋπολογισμό ύψους €465.000, το Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια 2015» φιλοξενεί και φέτος παραστάσεις υψηλής ποιότητας και αισθητικής από την Τσεχία, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. Η Κύπρος συμμετέχει με τη βραβευμένη από τον ΘΟΚ Ομάδα ONE / OFF και τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου που συνεργάζεται   για το σκοπό αυτό με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Στη χρονική περίοδο που διανύουμε ως λαός, οι αξίες του πολιτισμού και της τέχνης πρέπει να αναγνωρίζονται και να αξιοποιούνται προς όφελος των πολιτών. Παράλληλα, θεσμοί που επικράτησαν, όπως αυτός του Φεστιβάλ «Κύπρια», περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει να προωθούνται γιατί αποτελούν έργα πολιτιστικής ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν στο κοινό μια διέξοδο από την καθημερινότητα με πνευματικές και ποιοτικές δραστηριότητες. Είμαι σίγουρος ότι το κοινό θα εκτιμήσει τις επιλογές του πολιτιστικού Φεστιβάλ και θα παρακολουθήσει τις παραστάσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Συγχαίρω θερμά τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν αλλά και όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια με τη συστηματική και οργανωμένη δουλειά τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω στον Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, κ. Παύλο Παρασκευά καθώς επίσης και στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ «Κύπρια 2015» κύριο Άντη Παρτζίλη. Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και όλους εσάς για την εδώ παρουσία σας και να σημειώσω ότι προσδοκούμε πάντοτε και στη δική σας συνεργασία για την επίτευξη των στόχων μας στον τομέα του Πολιτισμού.

Εύχομαι το σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός να πραγματοποιηθεί με κάθε επιτυχία.