30/6/15

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας μετά τη σύνοδο του ΑΣΑΕΦ και την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με τον ΚΟΑ

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας μετά τη σύνοδο του ΑΣΑΕΦ
και την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με τον ΚΟΑ


Πρωτόκολλο συνεργασίας υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ). Το Πρωτόκολλο υπεγράφη από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη και την Πρόεδρο του ΚΟΑ κα Κλέα Παπαέλληνα και επικυρώθηκε από τον Υπουργό Άμυνας κ. Χριστόφορο Φωκαΐδη. Η υπογραφή έγινε μετά τη σύνοδο του Ανώτατου Συμβούλιου Αθλητισμού Εθνικής Φρουράς (ΑΣΑΕΦ) που συνήλθε υπό την προεδρία του Υπουργού Άμυνας

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Είχαμε τη δυνατότητα σήμερα να οριστικοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας και να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για την αναβάθμιση του αθλητισμού στο στράτευμα, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Εθνικής Φρουράς (ΑΣΑΕΦ).

Πρέπει να πω ότι πρόκειται για ένα θεσμό που για κάποια χρόνια είχε ατονήσει η λειτουργία του.

Μέσα από τη δυναμική επανεκκίνηση του ΑΣΑΕΦ, πρόθεση και στόχος μας είναι να διαδραματίσει ρόλο σημαντικό, αντάξιο της σημασίας που αποδίδουμε στην προώθηση του αθλητισμού στην Εθνική Φουρά.

Είχαμε, επίσης, τη δυνατότητα να υπογράψουμε σήμερα ένα νέο πρωτόκολλο, ένα επικαιροποιημένο και αναβαθμισμένο Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον ΚΟΑ. Ένα Πρωτόκολλο Συνεργασίας που, θέλω να υπογραμμίσω, κλείνει τα όποια παράθυρα επέτρεπαν στο παρελθόν σε κάποιους που δεν είχαν τις προβλεπόμενες επιδόσεις να τυγχάνουν διευκολύνσεων.

Την ίδια ώρα, βεβαίως, προβλέπει και μια σειρά από νέες ρήτρες που διευκολύνουν αυτούς που είναι πραγματικά ταλέντα, να συνεχίσουν απρόσκοπτα να προπονούνται κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας.
 
Σημαντική είναι και μια νέα πρόνοια που επιτρέπει τη δυνατότητα δειγματοληπτικών ελέγχων με στόχο την πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών.

Μέσα από το νέο Πρωτόκολλο Συνεργασίας προβλέπεται επίσης και η δημιουργία ομάδων Εθνικών Ενόπλων στα διάφορα αθλήματα, ενός θεσμού που επίσης έχει ανασταλεί τα τελευταία χρόνια. Με βάση τον προγραμματισμό μας, πρέπει να πω από τη νέα χρόνια θα λειτουργήσουν εθνικές ενόπλων στην πετόσφαιρα, και ίσως και στην καλαθόσφαιρα.

Πρέπει να σημειώσω ότι το ενδιαφέρον μας δεν περιορίζεται μόνο σε όσους στρατιώτες μας ανήκουν στην κατηγορία των επίλεκτων, σε όσους δηλαδή έχουν συγκεκριμένες επιδόσεις ή ταλέντο στον αθλητισμό. Το ενδιαφέρον μας επεκτείνεται γενικότερα στη δυνατότητα άθλησης και εκγύμνασης όλων των στρατιωτών.

Γι’ αυτό και στόχος μας είναι η δημιουργία γυμναστηρίων σε όλα τα μεγάλα στρατόπεδα, εκεί όπου δεν υπάρχουν. Είχα τη δυνατότητα σήμερα να ενημερώσω τη σύνοδο του ΑΣΑΕΦ ότι έχει ληφθεί ήδη απόφαση από τον ΟΠΑΠ να παραχωρήσει την ευγενή χορηγία των 250.000 χιλιάδων ευρώ γι’ αυτό τον σκοπό. Μέρος του ποσού αυτού θα αξιοποιηθεί για αγορά οργάνων εκγύμνασης για τις ανάγκες των φυλακίων της Εθνικής Φρουράς.

Πέραν όμως απ’ αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις επιλογές ή τις επιθυμίες των ίδιων των εθνοφρουρών, όπως προκύπτουν μέσα από σχετική έρευνα, έχουμε προχωρήσει στον σχεδιασμό και νέων πρωτοποριακών προγραμμάτων εκγύμνασης. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη σε πιλοτική βάση πρόγραμμα εκμάθησης πολεμικών τεχνών και τεχνικών αυτοάμυνας.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα μέσα Ιουλίου και κατόπιν της αξιολόγησης που θα γίνει, στόχος είναι να προσφερθεί σε όλους σε εθελοντική βάση, σταδιακά με τη νέα χρονιά.

Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειώσω, ότι έχει ξεκινήσει και θα καθιερωθεί ως θεσμός η οργάνωση αθλητικών αγώνων μεταξύ Σχηματισμών της Εθνικής Φρουράς μια φορά το εξάμηνο ενώ θα θεσπιστούν έπαθλα, ομαδικά και ατομικά κίνητρα που θα προωθούν την υγιή άμιλλα και το «ευ αγωνίζεσθαι».

Τα νέα αυτά προγράμματα εντάσσονται στο πλαίσιο της νέας πολιτικής θετικών κινήτρων που έχουμε υιοθετήσει, με στόχο να καταστεί ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας όσο το δυνατό πιο παραγωγικός και ωφέλιμος, αλλά και να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της φυγοστρατίας.

Θέλω θερμά να ευχαριστήσω την πρόεδρο του ΚΟΑ, την φίλη Κλέα Παπαέλληνα και όλο το Συμβούλιο για την πολύ στενή και εποικοδομητική συνεργασία που έχουμε, χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατή η προώθηση αυτών των νέων προγραμμάτων και του όλου σχεδιασμού. Θερμές ευχαριστίες επίσης στον πρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής του ΑΣΑΕΦ, τον πρώην πρωταθλητή μας στην κολύμβηση κ. Σταύρο Μιχαηλίδη, καθώς και στον Γραμματέα του ΑΣΑΕΦ Ανχη Κωνσταντίνο Καλό».