2/6/15

Ο Υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με την Υπουργό Ανώτερης Εκπαίδευση του Ομάν

Ο Υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με την Υπουργό Ανώτερης Εκπαίδευση του Ομάν

Σε εξαιρετικά θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, η συνάντηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Κώστα Καδή με την Υπουργό Ανώτερης Εκπαίδευσης του Σουλτανάτου Ομάν δρα Rawya Saud Al Busaidi, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Οι δυο Υπουργοί αντάλλαξαν πληροφορίες για την Ανώτερη Εκπαίδευση σε κάθε χώρα και συμφώνησαν να δρομολογήσουν ενέργειες, οι οποίες θα επιτρέψουν την αμοιβαία αναγνώριση των Πανεπιστημίων των δύο χωρών. Η δρ Al Busaidi προσκάλεσε στον Κύπριο Υπουργό να επισκεφθεί το Ομάν για την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Ανώτερης Εκπαίδευσης του Σουλτανάτου του Ομάν και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα Επιστήμης και Ανώτερης Εκπαίδευσης. Το Μνημόνιο βρίσκεται ήδη στα τελικά στάδια της επεξεργασίας του.

«Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας στενότερης σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες σε θέματα ανώτερης εκπαίδευσης και όχι μόνο», επισήμανε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού. Ταυτόχρονα, τόνισε τη σημασία που έχει για το Υπουργείο, η ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών για την αναγνώριση του συνόλου των κυπριακών πανεπιστημίων από τις αρμόδιες αρχές του Ομάν, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι, σύντομα, η Κύπρος θα αποτελέσει δημοφιλή εκπαιδευτικό προορισμό για τους Ομανούς φοιτητές.

Η Υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης του Ομάν συμφώνησε με τον κ. Κάδή για τη σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι είναι εφικτό να προωθηθεί η αμοιβαία αναγνώριση Πανεπιστημίων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εξήγησε ότι το Σουλτανάτο του Ομάν υποστηρίζει τους Ομανούς νέους να φοιτούν σε πανεπιστήμια ξένων χωρών και προέβη στην εκτίμηση ότι η Κύπρος έχει τις προϋποθέσεις για προσέλκυση Ομανών φοιτητών.

Η Υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης του Ομάν βρίσκεται στην Κύπρο επικεφαλής πενταμελούς αντιπροσωπείας, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού. Η επίσκεψη της δρος Al Busaidi στην Κύπρο, εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για διεθνοποίηση της ανώτερης εκπαίδευσης της Κύπρου και προσέλκυση στα κυπριακά πανεπιστήμια φοιτητών από το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, οι Ομανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τη Διευθύντρια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς επίσης με εκπροσώπους του Κυπριακού Συμβούλιου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ), της Επιτροπής Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (ΕΑΙΠ) και του Συμβουλίου Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης-Πιστοποίησης (ΣΕΚΑΠ). Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, θέματα που αφορούν στις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση, καθώς επίσης στις διαδικασίες αξιολόγησης και αναγνώρισης των πανεπιστημίων.

Τις επόμενες δύο μέρες η ομανική αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Κύπρου, κατά τις οποίες θα ξεναγηθεί στις κτηριακές τους εγκαταστάσεις και θα έχει κατ’ ιδίαν επαφές με εκπροσώπους των πρυτανικών αρχών και των συμβουλίων/διευθύνσεων των ιδρυμάτων αυτών.