22/6/15

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών
στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου ήταν η Ενεργειακή Διπλωματία, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για την Ενεργειακή Ένωση και η Στρατηγική της ΕΕ για θέματα Ασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση των σχέσεων συνεργασίας με την Κίνα και τον Σύνδεσμο Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Οι Υπουργοί συζήτησαν ακόμα τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και τον ρόλο της ΕΕ.
Στη συνέχεια, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ban ki - Moon , συζητήθηκε η συνεργασία ΕΕ-ΟΗΕ, στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων και της αντιμετώπισης διεθνών προκλήσεων. Επίσης, έγινε ανταλλαγή απόψεων εν όψει των επερχόμενων σημαντικών Διασκέψεων του ΟΗΕ, της Διάσκεψης για την μετά-το-2015 Αναπτυξιακή Ατζέντα, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, και της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή, στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο.
Επιπρόσθετα, ο κ. Κασουλίδης υπέγραψε με τον Λετονό ομόλογό του, Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Λετονίας για την Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών. Η εν λόγω Συμφωνία θα επιτρέπει την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς που προϋποθέτουν ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών όπως η άμυνα και η ασφάλεια, καθώς και τη συνομολόγηση και άλλων Συμφωνιών σε τομείς όπως η οικονομία και η βιομηχανία.
Αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ, το οποίο θα επικεντρωθεί στο σχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί στις 25-26 Ιουνίου. Άλλα θέματα του Συμβουλίου θα είναι η πρόταση της Επιτροπής για βελτίωση της νομοθεσίας της ΕΕ και το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για τη Στρατηγική Πληροφόρησης.
Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Τετάρτη 24 Ιουνίου.
_________