12/6/15

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Καδή στην έναρξη του Πολιτιστικού Μήνα, αφιερωμένου στον Μάνο Χατζηδάκι

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Καδή
στην έναρξη του Πολιτιστικού Μήνα, αφιερωμένου στον Μάνο Χατζηδάκι


Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση χαιρετίζω την ημερίδα για τον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό Μάνο Χατζιδάκι, 90 χρόνια από τη γέννησή του. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο τον πολιτισμό, αποφάσισε να αφιερώσει τον Πολιτιστικό Μήνα που ξεκινά σήμερα, στην πιο χαρακτηριστική ίσως φυσιογνωμία της ελληνικής μουσικής.

Ο Μάνος Χατζιδάκις έθεσε με την ευαισθησία και την αισθητική της μουσικής του τη σφραγίδα του, όχι μόνο στον σύγχρονο πολιτισμό της Ελλάδας, αλλά και στον παγκόσμιο πολιτισμό.   

Κατά τη διάρκεια του Πολιτιστικού Μήνα που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Ιουλίου, έχουν προγραμματιστεί, μεταξύ άλλων, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και αριθμός εκδηλώσεων. Η σημερινή ημερίδα, στην οποία θα μιλήσουν σημαντικοί καλλιτέχνες, άνθρωποι των γραμμάτων και διανοούμενοι που συνεργάστηκαν στενά με το μεγάλο Έλληνα δημιουργό, αποτελεί την αρχή αυτού του αφιερώματος.  

Με αφετηρία τις προσωπικές εμπειρίες και συνεργασίες των συμμετεχόντων, καθώς και μέσα από την ανασκόπηση του μουσικού, διοικητικού και συγγραφικού έργου του Μάνου Χατζιδάκι και τη σύνδεσή του με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και παιδεία, οι εκδηλώσεις στοχεύουν να φωτίσουν το πρόσωπο ενός ανήσυχου νέου από τη Ξάνθη που άλλαξε τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Η αξιοποίηση του πνευματικού μας πλούτου είναι το μήνυμα των εκδηλώσεων αυτών, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι το σύγχρονο πανεπιστήμιο δεν πρέπει να ταλανίζεται από την εσωστρέφεια και την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα κοινά.
Μια κλειστή κοινότητα καθηγητών και φοιτητών δεν αποτελεί πλέον το ζητούμενο. Αντιθέτως, η αναζήτηση της αλήθειας, της νέας γνώσης και της πολιτιστικής διάχυσης, αποτελεί τον καθαυτό στόχο ενός πανεπιστημίου του 21 ου αιώνα.

Στη διοργάνωση του Πολιτιστικού Μήνα συνέβαλαν καθοριστικά οι καθηγητές και επιστημονικοί συνεργάτες του Τμήματος Τεχνών, του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών, όπως και οι φοιτητές του Προγράμματος Γραφικών Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, τους οποίους οφείλω να συγχαρώ θερμά.

Επίσης, απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους υπόλοιπους συμμετέχοντες: Στην ποιήτρια Αγαθή Δημητρούκα, στον βαρύτονο Σπύρο Σακκά, στον συνθέτη και μαέστρο Θεόδωρο Αντωνίου, στον σκηνοθέτη Δημήτρη Βερνίκο, στην ερμηνεύτρια Βασιλική Αναστασίου, στον πιανίστα Αντρέα Παντελή, στον μουσικό Γιώργο Μαστοράκη, στον κλασικό κιθαρίστα Τιμόθεο Στυλιανίδη, στον πιανίστα Μανώλη Νεοφύτου, στους μουσικούς Γιάννη Κουτή , Ελεωνόρα Ρούσσου και Νικόλα Τρύφωνος, στην Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου, στη Συμφωνική Μπάντα Δήμου Στροβόλου-Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και στη Χορωδία «Λέανδρος Σίταρος».  

Η συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις αυτές, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κυπριακή κοινωνία, παρακινώντας την να προβληματιστεί για τις προκλήσεις του σήμερα, μέσα από το παράδειγμα του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι.

Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν την ευκαιρία να απολαύουμε όσο περισσότερο Μάνο Χατζιδάκι αυτό τον μήνα κι ας «πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» με τη μουσική του.

_____________