4/6/15

Ανακοίνωση Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Ανακοίνωση Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων


Αναφορικά με ανακοίνωση του σωματείου «Φίλοι της Πάφου», για θέματα που άπτονται του τομέα των δημόσιων συγκοινωνιών στην πόλη και επαρχία της πόλης της Πάφου, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:        

1.      Στην Πάφο υπάρχουν δύο σταθμοί εξυπηρέτησης λεωφορείων, ένας στην Παλιά Πόλη (Καραβέλλα) και ένας στην περιοχή της Κάτω Πάφου.

2.      Η περιοχή της Κάτω Πάφου αποτελεί πόλο έλξης των διακινούμενων. Ο σταθμός στο λιμάνι της Κάτω Πάφου εξυπηρετεί 445 χιλιάδες επιβάτες σε μηνιαία βάση, το οποίο αντιστοιχεί στο 88% της   επιβατικής κίνησης της πόλης και επαρχίας Πάφου. Τυχόν μετακίνηση του από την περιοχή θα δημιουργούσε προβλήματα σε ό,τι αφορά την οδική ασφάλεια, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πεζών που θα ανέμεναν λεωφορείο παρά το λιμάνι. Παράλληλα,   θα προκαλούσε κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους παρά το λιμάνι, λόγω του μεγάλου αριθμού λεωφορείων που θα εξυπηρετούσαν την εν λόγω περιοχή. Ως εκ τούτου, η διατήρηση σταθμού λεωφορείων στην περιοχή, κρίνεται απαραίτητη.

3.      Η μετακίνηση του σταθμού της Κάτω Πάφου σε τεμάχιο απέναντι από το εμπορικό κέντρο ματαιώθηκε μετά από την αντίδραση των κατοίκων της Πάφου. Το Υπουργείο Μεταφορών   αναμένει νέες εισηγήσεις για εναλλακτικούς χώρους στην περιοχή της Κάτω Πάφου που θα πρέπει να εγκριθούν από την πολεοδομική αρχή, η οποία είναι ο Δήμος Πάφου.

4.         Ο σταθμός στην Παλαιά Πόλη (Καραβέλλα) αποτελεί τον κεντρικό σταθμό στον οποίο συγκλίνουν όλες οι περιφερειακές γραμμές της επαρχίας Πάφου, ενώ εξυπηρετεί και τις διαστικές γραμμές. Μετά από εισηγήσεις δε των τοπικών αρχών έχουν ενισχυθεί οι γραμμές προς την Παλαιά πόλη( Καραβέλλα).
Από τις αστικές γραμμές, η Καραβέλλα συνδέεται με τον σταθμό του Λιμανιού με γραμμή ψηλής συχνότητας (32 δρομολόγια ημερησίως σε κάθε κατεύθυνση), ενώ συνδέεται επίσης απ’ ευθείας με το αεροδρόμιο της πόλης, το Νοσοκομείο, την Πέγεια, τον Άγιο Νεόφυτο, τα Μανδριά και με κυκλική διαδρομή, που εξυπηρετεί το Δασούδι, ΑΗΚ, Τεχνική Σχολή, και Κυβερνητικά Γραφεία.