4/6/15

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας Ζ. Αιμιλιανίδου στο Παγκύπριο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Εργατοϋπαλλήλων Κύπρου

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας Ζ. Αιμιλιανίδου
στο Παγκύπριο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Εργατοϋπαλλήλων Κύπρου
 
Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ και να χαιρετίσω το Παγκύπριο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Εργατοϋπαλλήλων Κύπρου (Ο.ΒΙ.Ε.Κ.-ΣΕΚ). Στην δύσκολη περίοδο που διανύει τα τελευταία χρόνια ο τόπος μας, η συνεισφορά της ηγεσίας και των μελών της Ομοσπονδίας σας στο εργασιακό γίγνεσθαι είναι ιδιαίτερα σημαντική.

 Η Κυβέρνηση, μπροστά στο δύσκολο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει, ασκεί μιαν υπεύθυνη κοινωνική πολιτική, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα την ενεργητική υποστήριξη και ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Βασικό μας μέλημα αποτελεί η δημιουργία των συνθηκών και προϋποθέσεων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα και, συνάμα, θα επιτρέψουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στην απασχόληση. Προς τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνεχίζει αποφασιστικά την υλοποίηση μέτρων που αποσκοπούν στην παροχή κινήτρων, κυρίως στις μικροεπιχειρήσεις για εργοδότηση ανέργων, με έμφαση στους μακροχρόνια άνεργους. Παράλληλα, προωθεί την αξιοποίηση σχεδίων κατάρτισης ανέργων πτυχιούχων και αποφοίτων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για απόκτηση εργασιακής πείρας.

Πέραν της υλοποίησης των πιο πάνω σχεδίων, εντατικοποιούμε τις ενέργειές μας για την ταχεία ολοκλήρωση του τεράστιου έργου που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014 για δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών παροχών, που θα βασίζεται σε πλήρη διαφάνεια και θα διασφαλίζει την οικονομική στήριξη των συνανθρώπων μας που δεν διαθέτουν τους απαιτούμενους πόρους διαβίωσης.

Το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας αποτελεί αναντίρρητο ανθρώπινο δικαίωμα και είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας να το διασφαλίσουμε σε κάθε πολίτη. Για αυτό, συνεχίζουμε σθεναρά τον έλεγχο τήρησης της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, με έμφαση στη διαφύλαξη της νόμιμης απασχόλησης και τη διασφάλιση των βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε συνεργασία με εκπροσώπους της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθεί την εφαρμογή πιο αποτελεσματικών μηχανισμών για την πάταξη του φαινομένου της αδήλωτης και παράνομης εργασίας, που βασίζονται στη δημιουργία ενός ενιαίου πληροφοριακού συστήματος.

Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει αποδείξει σε όλη την πορεία του και με την δράση του ότι διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη θεμελίωση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και στη διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου κοινωνικής προστασίας και ευημερίας για τους εργαζόμενους.

Ολοκληρώνοντας, πιστεύω ακράδαντα ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, κυβερνητικοί φορείς και κοινωνικοί εταίροι, με πνεύμα ωριμότητας και σεβασμού και σε στενή συνεργασία πάντοτε, στο πλαίσιο εποικοδομητικού και παραγωγικού κοινωνικού διαλόγου, μπορούμε να συμβάλουμε θετικά στην αντιμετώπιση των θεμάτων που διασαλεύουν την κοινωνική ισορροπία και δικαιοσύνη.
 
Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.