30/6/15

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου για τις εξελίξεις στην Ελλάδα


Δυστυχώς η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας οδηγεί την Ευρωζώνη σε αχαρτογράφητα νερά. Η επιμονή για επιβολή συγκεκριμένων μέτρων από πλευράς των θεσμών, την ώρα που η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει ισοδύναμα μέτρα, καταδεικνύει την έλλειψη συνεργασίας και αλληλεγγύης, που αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ.

Άμεση ανάγκη αποτελεί η εξεύρεση αμοιβαία επωφελούς λύσης που να διασφαλίζει την ενότητα της Ευρωζώνης, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την κοινωνική συνοχή και να δίνει τη δυνατότητα απελευθέρωσης των παραγωγικών μονάδων της οικονομίας της Ελλάδας, επαναφέροντάς την σε τροχιά ανάπτυξης.

Είναι κυρίαρχο δικαίωμα του ελληνικού λαού να εκφράσει την άποψη του δημοκρατικά. Η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων αποτελεί στρέβλωση και μελανή σελίδα σε αυτό που ονομάζεται νομισματική ένωση.

Έχω αποστείλει σήμερα επιστολές στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στους Προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωζώνης, καλώντας τους, μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης, να προβούν σε εκείνες τις ενέργειες, που θα οδηγήσουν θεσμούς και ελληνική κυβέρνηση  σε ένα έντιμο συμβιβασμό που θα επαναφέρει την ηρεμία και τη σταθερότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη. Έχω ενημερώσει τηλεφωνικώς και την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, στην οποία επίσης απέστειλα σχετική επιστολή, διαβεβαιώνοντάς την για ακόμη μια φορά ότι αυτές τις δύσκολες ώρες στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον δοκιμαζόμενο αδελφό ελληνικό λαό.