30/6/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Γ’ Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
 στο Γ’ Πρόγραμμα του ΡΙΚ


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του Γ’ Προγράμματος του ΡΙΚ, σχετικά με τις ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας όσον αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα.

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων έχει ως εξής:

Ερώτηση: Άλλαξε το πρόγραμμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Απάντηση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άλλαξε το πρόγραμμά του. Να πω ότι είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό χθες γύρω στις 10 το βράδυ. Είναι σημαντικό αυτό που λέγεται από όλους δημόσια να πετύχουμε να γίνει στην πράξη. Δηλαδή να υπάρχει πρόγραμμα για την Ελλάδα. Αντιλαμβάνεστε ότι μια χώρα όπου ολοκληρώνεται σήμερα το πρόγραμμα και βρίσκεται εκτός αγορών είναι μια κατάσταση πραγμάτων που κανένας δεν επιθυμεί. Υπάρχουν δημόσια δηλώσεις περί επιθυμίας όλων της ύπαρξης προγράμματος. Θα πρέπει να δούμε πώς αυτές οι δηλώσεις να μετουσιωθούν σε πράξη.

Ερώτηση: Τι προλαβαίνει να κάνει; Τι μπορεί να γίνει τις επόμενες ώρες;

Απάντηση: Δεν είναι μόνο οι επόμενες ώρες είναι και οι επόμενες ημέρες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σήμερα προγραμματισμένη επικοινωνία με ευρωπαίους ηγέτες και με Προέδρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για να δούμε τι μπορεί να επιτευχθεί, έτσι ώστε ο στόχος, που όλοι δημόσια διακηρύττουν, που αφορά την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, να επιτευχθεί στην πράξη. Άρα είναι προς αυτήν την κατεύθυνση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα θα προχωρήσει στις συγκεκριμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Ερώτηση: Έγινε κάποια συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα για να ξέρει και ο κ. Αναστασιάδη πώς μπορεί να κινηθεί;   

Απάντηση: Σίγουρα έγινε, για αυτό υπήρξε και η τηλεφωνική επικοινωνία και αναμένουμε σήμερα να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.

Ερώτηση: Δεν είναι έτσι απλώς για το θεαθήναι κάποιες επικοινωνίες γιατί ακούτε πώς κατηγορούν το Προεδρικό και την Κυβέρνηση.

Απάντηση: Πιστέψτε με υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά θέματα στο Προεδρικό παρά να κάνουμε ενέργειες για το θεαθήναι.

Ερώτηση: Επομένως κάτι συνεννοηθήκανε στην επικοινωνία που είχαν χθες. Είναι ο μόνος ηγέτης κράτους ο κ. Αναστασιάδης που απάντησε σαφώς και διαφοροποιήθηκε από όλους τους άλλους, ότι εμείς υποστηρίζουμε την παράταση του προγράμματος.

Απάντηση: Είναι σημαντικό, επαναλαμβάνω, να υπάρξει πρόγραμμα. Μα κι αυτό που όλοι δημόσια διακηρύττουν, και ο κ. Γιούνκερ στις χθεσινές του δηλώσεις, άφησε το ενδεχόμενο να συνομιλήσουν η Ελλάδα με τους θεσμούς, έτσι ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα.
Ερώτηση: Είναι υποβοηθητικός με τη στάση του ο Έλληνας Πρωθυπουργός;  

Απάντηση: Η όποια στάση μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, καλωσορίζεται. Θέλω να πω μάλιστα ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και γενικότερα για τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακούσαμε πολλά τις τελευταίες ημέρες, αλλά και για την πρωτοβουλία αυτή που θα αναπτύξει σήμερα.

Ερώτηση: Υπάρχει πρόγραμμα με ποιους θα μιλήσει; Θα γίνονται ανακοινώσεις;

Απάντηση: Θα γίνονται ανακοινώσεις μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και αναλόγως των αποτελεσμάτων θα δούμε. Περισσότερο δεν είναι το επικοινωνιακό κομμάτι, περισσότερο είναι να υπάρξει αποτέλεσμα και είναι εδώ που επικεντρώνεται η προσπάθειά μας.

Ερώτηση: Από το πρωί ξεκινάνε οι επικοινωνίες;

Απάντηση: Είναι προγραμματισμένες για όλη τη μέρα.  

Ερώτηση: Δεν έχει τίποτα στο πρόγραμμά του σήμερα ο κ. Αναστασιάδης. Τα ακύρωσε όλα;

Απάντηση: Υπήρχε προγραμματισμένη επίσκεψη στις ελεύθερες περιοχές Αμμοχώστου. Αυτές οι περιοδείες του Πρόεδρου σε όλες τις επαρχίες για να συζητήσει με τους φορείς, για να μιλήσουν για συγκεκριμένα αναπτυξιακά έργα που η Κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται, οδήγησε στην απόφαση για να αναβληθεί σήμερα η συγκεκριμένη συνάντηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα.