8/6/15

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση του με φορείς της Επαρχίας Πάφου, στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση του
με φορείς της Επαρχίας Πάφου, στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου

                           
Θα ήθελα να δηλώσω ότι αισθάνομαι πραγματικά ευτυχής που  μου δίνεται η ευκαιρία ύστερα από 26 μήνες διακυβέρνησης να είμαι σε θέση να επισκέπτομαι την Πάφο, και εν συνεχεία το σύνολο των επαρχιών, προκειμένου να εξαγγείλω την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων που θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των συμπολιτών μας.
 
Φίλες και φίλοι,

Επιθυμία και ευχή μου ήταν να μπορούσα να πραγματοποιήσω νωρίτερα ανάλογες επισκέψεις.  Όμως, όπως καλά γνωρίζετε η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν θα  μου επέτρεπε να μιλώ για υλοποίηση και εκτέλεση αποφάσεων αλλά για υποσχέσεις.

Και αν οι συνθήκες δεν θα μου το επέτρεπαν  -όπως πολύ φοβάμαι αυτό θα συνέβαινε- οι υποσχέσεις μου δεν θα απείχαν πολύ από την απόπειρα λαϊκισμού.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι καλά γνωστό κάτω από ποιες συνθήκες αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας. Χωρίς να θέλω να απονείμω ευθύνες θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα  γεγονότα.

Το κράτος ευρισκόταν στα πρόθυρα άτακτης χρεωκοπίας, αφού από τον Μάη του 2011 βρέθηκε εκτός αγορών με αδυναμία δανεισμού ή  δανεισμού με τέτοια επιτόκια που τον καθιστούσαν αδύνατον.  Να αναφέρω ότι κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου, το επιτόκιο   δανεισμού μέσω των κρατικών ομολόγων έφτανε το 15%. Την ίδια ώρα το χρηματοπιστωτικό σύστημα και συγκεκριμένα οι τράπεζες αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και οι δύο σημαντικότερες εξ αυτών τον κίνδυνο κατάρρευσης.

Απλώς υπενθυμίζω πως η παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA)  από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έφτανε τα 11.4 δις ενώ οι κεφαλαιουχικές ανάγκες των τραπεζών τα 7 δις.

Υπό αυτές τις συνθήκες κλήθηκα  μόλις ανέλαβα καθήκοντα τον Μάρτη 2013 να πάρω οδυνηρές αποφάσεις.

Βρέθηκα μπροστά στο δίλημμα, να φανώ αρεστός απορρίπτοντας προειλημμένες αποφάσεις αλλά να δω το κράτος να οδηγείται σε άτακτη χρεωκοπία ενώ την ίδια ώρα το τραπεζικό σύστημα να καταρρέει. Προτίμησα να πάρω αποφάσεις ευθύνης και να είμαι ωφέλιμος.

Να υπενθυμίσω ότι η πρώτη απόφαση του γιουρογκρούπ προέβλεπε απομείωση καταθέσεων από όλες τις τράπεζες που αντιστοιχούσε σε τόκους από καταθέσεις 18 έως 24 μηνών. Δυστυχώς η απόφαση εκείνη -όπως είναι καλά γνωστό- απερρίφθη από τη Βουλή των αντιπροσώπων με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στις γνωστές οδυνηρότερες αποφάσεις.

Δεν θα αναφερθώ στις τότε αρνητικές προβλέψεις είτε των δανειστών μας είτε κι άλλων που εμφανίζονταν ως ειδήμονες.

Αυτό που σήμερα θέλω να αναφέρω είναι πως χωρίς την επιβολή της  οποιασδήποτε νέας φορολογίας  παρά μόνο την αύξηση του εταιρικού φόρου κατά 2.5% και την εισφορά αλληλεγγύης των δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών που δεν υπερέβαινε το 0.2%, ουδεμία άλλη φορολογία επεβλήθη. Αυτό που θέλω να υπερτονίσω είναι πως ουδεμία μείωση μισθών ή κουτσούρεμα συντάξεων επεβλήθη.

Να υπενθυμίσω ακόμη ότι η εισφορά αλληλεγγύης που έγινε οικειοθελώς αποδεκτή από δημοσίους υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση της απόφασης που λήφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για την απόλυση χιλίων οκτακοσίων ωρομισθίων υπαλλήλων και εξακοσίων πενήντα εκπαιδευτικών.

Ως αποτέλεσμα της συνέπειας που επιδείξαμε την τήρηση των συμφωνηθέντων αλλά και της στήριξης που τύχαμε από τους κοινωνικούς εταίρους όχι μόνο διαψεύσαμε τις όποιες Κασσάνδρες για τα χειρότερα, αλλά πετύχαμε μία σειρά αναβαθμίσεων  ύστερα από 22 συνεχείς υποβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης.

Ταυτόχρονα ως  αποτέλεσμα της αξιοπιστίας που αποκτήσαμε και των θετικών αξιολογήσεων από την τρόικα έγινε παράλληλα κατορθωτό να γίνουν οι αναγκαίες ανακεφαλαιοποίησεις των τραπεζών με ξένα μάλιστα κεφάλαια, να περάσουν με επιτυχία στα στρες τεστ, και σήμερα να είμαστε σε θέση να μιλούμε για αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Η πρόσφατη άρση των τελευταίων περιορισμών αποδεικνύει την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος.

Η νοικοκυρεμένη πολιτική και η συνέπεια που έχουμε επιδείξει είχαν αποτέλεσμα για πρώτη φορά το 2014 να παρουσιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2015 για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια ξεπεράσαμε τις συνθήκες της ύφεσης και παρουσιάσαμε έστω και σε οριακό ποσοστό (0,4%) θετικούς ρυθμούς  ανάπτυξης.

Ως αποτέλεσμα της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών και του δανεισμού από τις αγορές κατέστη αποτελεσματικότερη η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Γεγονός που με τη σειρά του συνέβαλε σε εξοικονομήσεις. Αυτές οι εξοικονομήσεις μου επιτρέπουν να εξαγγείλω την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων που συμβάλουν στην ανάπτυξη, δημιουργούν θέσεις εργασίας και το σημαντικότερο βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Κυρίες και κύριοι,

Γνωρίζω τα προβλήματα που οι δήμοι και οι κοινότητες της Πάφου αντιμετωπίζουν.  Θέλω εξ αρχής να τονίσω πως η εδώ παρουσία μου δεν σημαίνει και την  επίλυση του συνόλου των προβλημάτων.

Αφού ακούσω τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους αλλά και ιεραρχώντας ύστερα από διαβουλεύσεις των αρμοδίων Υπουργών με τις τοπικές αρχές για τα ώριμα προς εκτέλεση έργα, θα προβώ σε εξαγγελίες συγκεκριμένων έργων.

Πέραν των έργων που παρά τις οικονομικές δυσκολίες έχουν ολοκληρωθεί επί της παρούσης κυβέρνησης, στην επαρχία Πάφου ύψους 21 εκ  ευρώ, και πέραν των ήδη εκτελουμένων έργων ύψους 30 εκ ευρώ, (ενδεικτικά αναφέρω από αυτά τα έργα την βελτίωση της οδού Τάφων των Βασιλέων ύψους 15 εκ. και της ανέγερσης του 5 ου Δημοτικού σχολείο Πάφου ύψους  3 εκ.), είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να εξαγγείλω νέα έργα ύψους εξήντα εκατομμυρίων ευρώ.
             
1.  Ανάπλαση του παραδοσιακού εμπορικού κέντρου και της πλατείας Κέννεντυ συνολικού κόστους 6 εκ. με αναμενόμενο χρόνο έναρξης τον Νοέμβριο 2015
2.  Σύνδεση και ανάδειξη των πλατειών 28 ης Οκτωβρίου, Κωστή Παλαμά και Διονύσιου Σολωμού, των πλατειών δηλαδή  που περιβάλλουν το Δημαρχείο Πάφου ( συνολικού κόστους 2.2 εκ. με αναμενόμενο χρόνο έναρξης τον Δεκέμβριο του 2015 ή το πρώτο τρίμηνο του 2016 )
3.  Υλοποίηση της τρίτης φάσης για επέκταση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου ( συνολικού κόστους 4.6 εκ. με αναμενόμενο χρόνο έναρξης τον Δεκέμβριο 2015 )
4.  Ανέγερση πρόσθετου ορόφου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου ( συνολικού κόστους 5.7 εκ. με αναμενόμενο χρόνο έναρξης τον Δεκέμβριο 2015 )
5.  Προγραμματισμένα έργα μείωσης  στερεών δημοτικών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και συναφών χώρων παραγωγής αποβλήτων ( συνολικού κόστους 5 εκ. με αναμενόμενο χρόνο έναρξης τον Νοέμβριο 2015 ).
6.  Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων κάτω Πάφου ( συνολικού κόστους 3.5 εκ. με αναμενόμενο χρόνο έναρξης τον Δεκέμβριο 2015 )
7.  Βελτίωση αρχαιολογικού μουσείου Πάφου ( συνολικού κόστους 1.4 εκ. με αναμενόμενο χρόνο έναρξης τον Οκτώβριο 2015 )
8.  Βελτίωση παραλιακού βορειοδυτικού μετώπου Πάφου με την κατασκευή  κυματοθραυστών (Περιοχή Ξενοδοχείου Venus ) (συνολικού κόστους 1.9 εκ. με αναμενόμενο χρόνο έναρξης τον Φεβρουάριο 2016 )
  
Παράλληλα, η κυβέρνηση. προκειμένου να συμβάλει στην καλύτερη ανάδειξη της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. έχει αποφασίσει όπως πέραν της συνεισφοράς των 5 εκ.  για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων, προχωρήσει με την προώθηση των ακόλουθων έργων, τα οποία εμπίπτουν στη Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη:  

9.  Αποκατάσταση, εξωραϊσμός και αναβάθμιση δημοτικής αγοράς  ( συνολικού κόστους 2.5 εκ.)
10.   Αποκατάσταση του κτιρίου του πρώην κινηματοθέατρου «Αττικόν» και μετατροπή του σε πολυχώρο πολιτισμού και συνεδριακού τουρισμού ( συνολικού κόστους 1.1 εκ.)
11.   Αναβάθμιση και ανάδειξη του Μαρκίδειου Θεάτρου ( συνολικού κόστους 3.6 εκ.)
12.   Αναδιαμόρφωση και ανάδειξη χώρων στη συνοικία Μουτάλλου ( συνολικού κόστους 2.3 εκ)
13.   Αποκατάσταση του Χανιού του Ιμπραήμ ( συνολικού κόστους 3.2 εκ.)

Θέλω να σημειώσω πως θεωρείται εξυπακουόμενο ότι αυτά τα πέντε έργα καθώς και ακόμη τρία που έχω προαναφέρει (Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων κάτω Πάφου, Ανάπλαση του παραδοσιακού εμπορικού κέντρου και της πλατείας Κέννεντυ και η  Σύνδεση και ανάδειξη των πλατειών που περιβάλλουν το Δημαρχείο Πάφου) όχι μόνο θα αρχίσουν να κατασκευάζονται πολύ σύντομα αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 αφού από 1/1/17 η Πάφος θα είναι η Πολιτιστική  Πρωτεύουσα της Ευρώπης .

 Επίσης, για τη Γεροσκήπου εξαγγέλλονται τα ακόλουθα έργα:

14.   Κατασκευή του δρόμου που συνδέει το κέντρο της Γεροσκήπου με την Τουριστική περιοχή του Δήμου ( συνολικού κόστους 3.5 εκ. με αναμενόμενο χρόνο έναρξης τον Οκτώβριο 2015 )
15.   Κατασκευή 6 πρόσθετων κυματοθραυστών στην περιοχή Γεροσκήπου  για προστασία της παραλίας- ( συνολικού κόστους 3.5 εκ. με αναμενόμενο χρόνο έναρξης τον Δεκέμβριο 2015 )
16.   Κατασκευή του Κέντρου Υγείας Γεροσκήπου ( συνολικού κόστους 1.3 εκ. με αναμενόμενο χρόνο έναρξης τον Νοέμβριο 2015 )

Για την Πόλη Χρυσοχούς:

17.   Βελτίωση του παραλιακού μετώπου της πόλης Χρυσοχούς με την κατασκευή 10 κυματοθραυστών ( συνολικού κόστους 5.5 εκ. με αναμενόμενο χρόνο έναρξης τον Νοέμβριο 2015 )

Ένα άλλο πρόβλημα που απασχολεί την Πόλη Χρυσοχούς είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Λιμανιού Λατσιού και η αναβάθμιση-αξιοποίηση του για προώθηση και ανάπτυξη του Ναυτικού Τουρ ισμού. Το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων έχει αναλάβει την ετοιμασία Πρότασης και το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός θα υποβάλει σχετική εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο προς οριστική επίλυση του προβλήματος, δίνοντας έτσι την ευκαιρία για τουριστική αξιοποίηση του Λιμανιού.

Επίσης, όσον αφορά στο θέμα της ανέγερσης Πολυδύναμου Κέντρου Τρίτης ηλικίας Πόλης Χρυσοχούς ο Υπουργός Εσωτερικών, προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο υποβολής σχετικής Πρότασης προς το Υ.Σ., για κατ’ εξαίρεση μείωση του ποσοστού συνεισφοράς της Τ.Α., όχι μόνο για το συγκεκριμένο έργο, αλλά και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Για το αίτημα του Δήμου Πέγειας για τη δημιουργία Αίθουσας Πολλαπλής Χρήσης και Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην Πέγεια, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι σε συνεχή επαφή με την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, με προσπάθεια να εξευρεθούν επιπρόσθετες πιστώσεις για την εκτέλεση του έργου.

Ευελπιστώ πως εντός του έτους θα λειτουργήσει επίσης ο σταθμός ασθενοφόρου στο Δήμο Πέγειας.

Τέλος εξαγγέλλω την υλοποίηση ακόμη δύο έργων: 

18.         Την κατασκευή του Δρόμου  Τίμης- Νατάς – Αξύλου – Πενταλιάς ( συνολικού κόστους 1.8 εκ. με αναμενόμενο χρόνο έναρξης τον Δεκέμβριο 2015 ) και
19.         Το Κυβερνητικό Υδατικό Έργο Χαμηλών Χωριών Πάφου- Αντικατάσταση/αναβάθμιση του κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού ( συνολικού κόστους 2 εκ. με αναμενόμενο χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο 2015 )

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πάφος είναι οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των επιβατών λόγω της αυξημένης επιβατικής κίνησης. Ήδη του θέματος επιλήφθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και θα πρέπει να θεωρείται λυμένο. Παρά ταύτα αν παρουσιαστούν οποιαδήποτε προβλήματα να είστε βέβαιοι ότι θα αντιμετωπιστούν άμεσα.

Κυρίες και κύριοι,

Τα όσα εξήγγειλα δεν περιλαμβάνουν έργα που αφορούν τις κοινότητες της υπαίθρου. Για τα συγκεκριμένα προβλήματα έχουν δοθεί οδηγίες όπως ο Υπουργός Εσωτερικών ή και οι άλλοι Υπουργοί έρθουν σε συνεννόηση με τους Προέδρους και τα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων ώστε αυτά να αντιμετωπιστούν κατά τον πλέον ευνοϊκό τρόπο, λαμβανομένων υπόψη και των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

Κυρίες και κύριοι,

Είμαι στη διάθεση σας για τυχόν εισηγήσεις ή και διευκρινίσεις που τυχόν κρίνετε αναγκαίες.

Σας ευχαριστώ.

------------