8/6/15

Η κα Άντρη Αναστασιάδη εξήγγειλε την ίδρυση και τη λειτουργία Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης

Η κα Άντρη Αναστασιάδη εξήγγειλε την ίδρυση και τη λειτουργία Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,

Επιτρέψτε μου καταρχάς να σας ευχαριστήσω θερμά που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και που μοιράζεστε έτσι μαζί μας την μετουσίωση του οράματος μας για στήριξη της παιδείας και της νέας γενιάς σε πραγματικότητα, με ένα απόλυτα διαφανή, αξιοκρατικό, αλλά και θεσμοθετημένο τρόπο.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι οικονομικές συνθήκες, υπό τις οποίες ανέλαβε η Κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2013, ήταν οι δυσκολότερες στην σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, μετά το 1974. Συνθήκες, που αναμφίβολα επηρέασαν την κυπριακή κοινωνία, με πολλές οικογένειες να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αυτή η δύσκολη κατάσταση δεν άφησε ανεπηρέαστους τους νέους μας, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να αναγκάζονται, υπό τις περιστάσεις, να διακόψουν τις σπουδές τους, αφού οι γονείς τους δεν είναι πλέον σε θέση να παράσχουν την αναγκαία στήριξη για κάλυψη των διδάκτρων φοίτησής τους σε τριτοβάθμια ιδρύματα. Αναμφίβολα, για κάποιο νέο, γεμάτο σχέδια για το μέλλον και δίψα για μάθηση, μια ακούσια και επιβεβλημένη διακοπή των σπουδών του, ισοδυναμεί με καταπάτηση των ονείρων του για ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον που δεν αφορά μόνο τους ιδίους προσωπικά και τις οικογένειές τους, αλλά την ίδια μας τη χώρα, αφού οι νέοι μας ενσαρκώνουν το αύριο της Κύπρου μας. Οφείλουμε λοιπόν να επενδύσουμε στη νέα γενιά και να τους στηρίξουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό στην προσπάθεια που καταβάλλουν να αποκτήσουν μόρφωση και εφόδια για μια καλύτερη ζωή.

Ήταν αυτές ακριβώς οι σκέψεις και η έγνοια για το μέλλον των παιδιών μας που με ώθησαν να αναλάβω την πρωτοβουλία και να ηγηθώ της προσπάθειας σύστασης ενός Ανεξάρτητου Φορέα που να μπορεί να παρέχει ουσιαστική και χειροπιαστή στήριξη. Σκοπός λοιπόν του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, την ίδρυση και λειτουργία του οποίου εξαγγέλλω σήμερα, είναι η στήριξη δυσπραγούντων προσώπων ή ατόμων που λόγω έκτακτων κοινωνικών περιστατικών ή άλλων εξαιρετικών συμβάντων έχουν επηρεαστεί άμεσα, όσον αφορά την συνέχιση της εκπαίδευσης τους.

Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που σημειώνω ότι πολλοί, τόσο από την Κύπρο όσο και από τον απόδημο Ελληνισμό προσφέρθηκαν, από τις πρώτες κιόλας μέρες της ανάληψης καθηκόντων από την Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, να βοηθήσουν οικονομικά για την επίτευξη αυτού του πολυσήμαντου στόχου. Τους ζήτησα, ωστόσο, να κρατήσουν την δέσμευσή τους για οικονομική εισφορά και την αξιέπαινη τους βούληση να στηρίξουν τους φοιτητές μας, μέχρι την θεσμοθέτηση ενός ανεξάρτητου φορέα που να λειτουργεί αξιοκρατικά και με απόλυτη διαφάνεια.

Η σημερινή εξαγγελία του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης δεν αποτελεί παρά την απαρχή μιας νέας εποχής διαφάνειας και στον τομέα του κοινωνικού έργου. Αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια παρακαταθήκη για το μέλλον, καθότι η σύσταση του δεν αφορά μόνο την τρέχουσα Προεδρία, αλλά ένα νομοθετημένο πλέον θεσμό με ουσία και μέλλον, αφού η ίδρυσή του στόχο έχει την ύπαρξη συνέχειας, ανεξαρτήτως των όποιων εναλλαγών στην εξουσία. Η διαφάνεια και ο ετήσιος απολογισμός του έργου που τον χαρακτηρίζουν δίδουν την ευκαιρία στους υποστηρικτές του Φορέα να γνωρίζουν που έχει δαπανηθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ της εισφοράς τους. Η δε κοινωνία έχει το δικαίωμα αλλά και τη δυνατότητα να γνωρίζει αναλυτικά το έργο που επιτελείται.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ούτε και ένα σεντ των εισφορών δεν απορροφάται από διοικητικά ή άλλα έξοδα. Με την αξιοποίηση του κρατικού μηχανισμού και των αρμόδιων υπηρεσιών, ο φορέας λειτουργεί από σήμερα χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση λειτουργικών εξόδων, ενώ το έργο του υπόκειται σε έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που διασφαλίζει το ζητούμενο της διαφάνειας. Αξίζει, επίσης, να υπογραμμίσουμε ότι η οικονομική βοήθεια θα παρέχεται μέσω στοχευμένης πληρωμής προς εκπαιδευτικά ιδρύματα για δίδακτρα, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων σπιτιών για το ενοίκιο και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις στον ίδιο τον φοιτητή ή την οικογένειά του, σύμφωνα πάντα με το πλαίσιο κριτηρίων που έχει τεθεί.

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω και δημόσια τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Εργασίας, Παιδείας και Υγείας που συναποτελούν με την Γενική Λογίστρια την Επιτροπή του φορέα, της οποίας προεδρεύει η εκάστοτε Πρώτη Κυρία. Η δική τους συμβολή στην λήψη ορθολογιστικών αποφάσεων με μοναδικό γνώμονα τη στήριξη των περιπτώσεων που το έχουν περισσότερο ανάγκη είναι ανεκτίμητη. Τους ευχαριστώ δε διπλά που αγκάλιασαν με ζέση και προθυμία την ίδρυση του Φορέα Κοινωνικής Στήριξης από την πρώτη κιόλας στιγμή που τους ενημέρωσα για αυτή μου την πρωτοβουλία. Η προσφορά δεν είναι άλλωστε ατομική υπόθεση, αλλά απαιτεί συλλογικότητα και ομαδικό πνεύμα. Μαζί, μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα και να ενισχύσουμε έτσι το έργο που και η πολιτεία, αλλά και άλλοι φορείς επιτελούν μέσω υποτροφιών και άλλων μέτρων στήριξης.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι το έργο του Φορέα δεν αποτελεί φιλανθρωπία, αλλά ενίσχυση μιας πολλά οφειλόμενης στήριξης που οι νέοι μας αξίζουν! Μακριά λοιπόν από φαινόμενα φιλανθρωπίας για προβολή ή την εξυπηρέτηση των όποιων συμφερόντων, ο Φορέας που σήμερα εξαγγέλλουμε στοχεύει να προσθέσει την δική του συμβολή σε όλα αυτά που οφείλουμε να πράξουμε σαν πολιτεία, αλλά και σαν κοινωνία απέναντι σε μια γενιά που πληρώνει τα λάθη της δικής μας. Αυτά τα παιδιά δεν είναι παρά οι δημιουργοί του δικού μας αύριο και έχουν κάθε δικαίωμα να τύχουν στήριξης για να χαράξουν την δική τους πορεία, έτσι όπως την ονειρεύτηκαν. Το ελάχιστο λοιπόν που τους οφείλουμε είναι να τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν την μόρφωση τους, να ζήσουν το σήμερα με αξιοπρέπεια για να μπορέσουν να κοιτάξουν το αύριο κατάματα.

Αυτό λοιπόν το χρέος της δικής μας γενιάς και της κοινωνίας εν γένει μπορεί να εκπληρωθεί εφόσον υπάρχει ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση. Και ευτυχώς, στο δικό μας κάλεσμα βρήκαμε ανταπόκριση. Ήταν πραγματικά συγκινητική η ευαισθησία και η προθυμία του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Δημητρίου να βοηθήσει ενεργά όταν του ανέλυσα το όραμά μου για την δημιουργία του Φορέα. Αμέσως και χωρίς δεύτερη σκέψη ανέλαβε να εξασφαλίσει την πρώτη οικονομική στήριξη για τον φορέα συλλέγοντας το ποσό των 75 χιλιάδων δολαρίων. Αυτή μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σεβασμιότατος απλόχερα στηρίζει την Κύπρο μας, γεγονός που δεν τον αναδεικνύει απλά σε έναν φίλο της Κύπρου αλλά σε έναν από μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και στον φίλτατο Πανίκο Παπανικολάου, χωρίς την βοήθεια του οποίου δεν θα είχαμε την κινητοποίηση της ομογένειας στην Αμερική για στήριξη αυτής της μεγάλης προσπάθειας. Την ίδια άμεση ανταπόκριση βρήκαμε και στο πρόσωπο του Πρώτου Εκτελεστικού Διευθυντή της RCB Bank Ltd κ. Κυρίλ Ζιμαρίν και του Εκτελεστικού Συμβούλου της Τράπεζας Σώτου Ζακχαίου, οι οποίοι με προθυμία δεσμευτήκαν να μας στηρίξει η τράπεζα με το σημαντικό ποσό των 50,000 ευρώ.

Τον Φορέα στήριξαν επίσης το ζεύγος Μιχαήλ και Μαίρης Τζιχάρη με 25,000 δολάρια, ο κ. Σάββας Τσίβικος με 25,000 δολάρια, η Alpha Bank με 10,000 ευρώ και με μικρότερα ποσά η ΣΕΚ, το ίδρυμα Αρτεμισίας Παναγιώτου και πολλοί άλλοι. Θερμότατες ευχαριστίες και στο Hilton Cyprus για την στήριξη του στον Φορέα και τη χορηγία της δεξίωσης που ακολουθεί.

Η Γενική Λογίστρια κα Ρέα Γεωργίου θα προβεί σε λίγο σε λεπτομερή αναφορά, οπόταν επιτρέψτε μου να περιοριστώ σε αυτά. Θέλω ωστόσο να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εργασίας, αλλά και τον Βουλευτή κ. Νίκο Νικολαΐδη, που έδωσαν οδηγίες όπως οι συντάξεις τους καταβάλλονται στον φορέα. Είναι για μας μια σημαντική, αλλά και συνεχής στήριξη που ήδη λαμβάνει χώρα και μάλιστα σε μηνιαία βάση.

Αυτά όμως τα ποσά, όπως και τα άλλα που ευελπιστούμε ότι θα προσελκύσουμε με την βοήθεια όλων σας, μετουσιώνονται σε ένα μεγάλο αριθμό φοιτητών που θα είναι πλέον σε θέση να συνεχίσουν τις ακαδημαϊκές τους σπουδές και να ολοκληρώσουν τους στόχους και τα όνειρά τους για τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πέραν των ευχαριστιών μας από καρδιάς, θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω ότι οι δικές τους εισφορές θα αξιοποιηθούν στο έπακρον, ενώ θα τηρούνται ενήμεροι για όλα όσα επιτεύχθηκαν με την δική τους ανεκτίμητη στήριξη. Ελπίζουμε δε, ότι οι εισφορές θα είναι επαναλαμβανόμενες σε ετήσια βάση, ούτως ώστε το έργο του Φορέα να έχει συνέχεια και συνέπεια.

Είναι δε σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι οι εισφορές στον Φορέα Κοινωνικής Στήριξης φοροαπαλλάσσονται, γεγονός που αποτελεί και ένα επιπρόσθετο κίνητρο σε επιχειρήσεις και άτομα να στηρίξουν τον Φορέα και τους νέους μας.

Θα πρέπει να πω ότι η σημερινή εξαγγελία με γεμίζει με ικανοποίηση, αλλά και συγκίνηση, καθότι μια δική μου πρωτοβουλία, αλλά και ένα όραμα για ουσιαστική και διάφανη στήριξη των νέων μας παίρνει σάρκα και οστά. Μια πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε και στηρίχθηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα στην Βουλή, όπου και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για θεσμοθέτηση του Φορέα και μάλιστα ομόφωνα. Θα ήθελα λοιπόν να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλα τα κόμματα, γιατί οι ανάγκες και δη των νέων μας δεν έχουν χρώμα ή κομματική ταυτότητα. Άλλωστε, ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης αποτελεί πλέον θεσμό, τον οποίο οφείλουμε να εδραιώσουμε και να δυναμώσουμε, καθότι η λειτουργία του θα συνεχίσει και υπό τις προεδρίες που θα ακολουθήσουν.

Σας ευχαριστώ λοιπόν όλους που συμπορεύεστε μαζί μας σε αυτό το δύσκολο, αλλά και ουσιαστικό έργο κοινωνικής στήριξης που αφορά το μέλλον του τόπου μας. Εμείς, οι Κύπριοι, έχουμε αποδείξει πάρα πολλές φορές ότι αντέχουμε στα δύσκολα, έχουμε το φιλότιμο στο αίμα μας και προχωράμε μπροστά ακόμα πιο δυνατοί. Παρά τις δυσκολίες, η οικονομία μας σταθεροποιείται και οι καλύτερες μέρες είναι ορατές. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάμε να είμαστε άνθρωποι και να στηρίζουμε τις γενιές που ακολουθούν για να στηρίξουν κι αυτές τις επόμενες.

Σε αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου να απευθύνω λίγα λόγια στα Αγγλικά για τους μη ελληνόφωνους φιλοξενούμενούς μας.

Excellencies,
Distinguished Guests,
Ladies and Gentlemen,

It is with great pleasure that we welcome you to this press conference that marks the launch of the Independent Social Support Body, an institution that constitutes the realization of my initiative for a totally transparent fund that provides tangible and direct support to students, who face financial problems and who would otherwise be forced to interrupt their university education. My goal, ever since the Anastasiades Administration was elected in office, was to establish an institution that will outlive the current presidency and will therefore have a constructive and ongoing contribution in supporting our youth. The Independent Social Support Body has now been approved by the Parliament and today marks the beginning of a long journey in providing much needed support to people, who due to unforeseen social circumstances or other exceptional incidents have been directly affected with regards to the continuation of their education. By supporting our youth, we are in essence investing in the very future of our country.

We have been blessed to have already received support from a number of organizations, associations and personalities, not only in Cyprus but also from abroad. His Eminence Archbishop Demetrios of America was the first, who supported our vision and the founding of this body. Mr Panicos Papanicolaou from the USA, RCB Bank Ltd, Michael and Mary Tzicharis, Savvas Tsivikos, Alpha Bank and others who will be mentioned in detail by the General Accountant of the State, also supported this important cause. I would also like to thank Hilton Cyprus for its support and for sponsoring the cocktail that follows.

It is worth noting that any contribution to the Independent Social Support Body is considered as non-taxable, which constitutes an additional incentive to businessmen and organizations to assist our noble cause.

The work we commence today is overseen by a Committee comprising of the Permanent Secretaries of the Ministries of Labour, Education and Health as well as the General Accountant of the State and shall be chaired by the First Lady of Cyprus. With its operations audited by the State’s Auditor General and an annual report published at the end of every year, rest assured that all those who contribute will be duly and officially informed on the cases that have been supported and the overall work conducted.

We sincerely hope that we will be seeing all of you embracing this difficult, yet noble task we have undertaken and would like to once again thank you for honoring us with your presence here today.

Φίλες και Φίλοι,

Από σήμερα λοιπόν, ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης αποτελεί γεγονός. Με αντικειμενικά κριτήρια, απόλυτη διαφάνεια, ορθολογιστικές διαδικασίες, ετήσιο απολογισμό που θα δημοσιεύεται κάθε χρόνο στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και τον απαιτούμενο έλεγχο που διασφαλίζει ένα αδιάβλητο και αξιόπιστο θεσμό, στηρίζουμε την παιδεία και τους νέους μας και επενδύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο μας. «Την άνοιξη αν δεν την βρεις, την φτιάχνεις», έγραψε ο ανεπανάληπτος Ελύτης. Έτσι κι εμείς, προσθέτουμε σήμερα ακόμα ένα λιθαράκι στο αύριο που κτίζουμε για μας και τα παιδιά μας.

Σας ευχαριστώ.