2/6/15

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο. Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γεώργιο Βαρεμένο, αποτελείται από τα μέλη κα Αναστασία Αναγνωστοπούλου και κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα.

Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν οι αδελφικοί δεσμοί Κύπρου και Ελλάδας, τόσο σε επίπεδο Κυβερνήσεων όσο και Κοινοβουλίων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων. Πρόσθεσε ότι «οι σχέσεις μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Βουλής των Ελλήνων είναι σχέσεις διαρκούς συνεργασίας και συντονισμού για τα μεγάλα εθνικά μας θέματα και τη δυνατότητα που έχουμε να συμμετέχουμε σε διεθνή και περιφερειακά φόρα».

Σε σχέση με τη συνεργασία της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι πρόκειται για μια διαχρονική, πολύ παραγωγική σχέση, «και σήμερα επαναβεβαιώθηκε και από τις δύο Επιτροπές, η πρόθεση συνεχούς εμβάθυνσης και αναβάθμισης αυτών των σχέσεων».

Συνεχίζοντας, με την ευκαιρία της παρουσίας της αντιπροσωπείας, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις εξελίξεις που αφορούν στη συνομολόγηση συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των δανειστών της. Τόνισε ότι «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των θεσμών έχουν μπει στην τελική ευθεία. Ευελπιστούμε ότι μέσα από το πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κοινωνικής εξαθλίωσης και της βιωσιμότητας του χρέους και θα θέτει τις βάσεις για επαναφορά της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Στηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης για την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Πιθανή χρεοκοπία και έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα στο οικοδόμημα της Ευρωζώνης. Προσπάθειες για δημιουργία μια Ευρώπης δύο ταχυτήτων, του πλούσιου ευρωπαϊκού Βορρά και του φτωχού Νότου, μέσα από σκληρές πολιτικές λιτότητας και οικονομικής υποταγής, είναι αντίθετες με την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Βαρεμένος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής «για τη στήριξη του Κυπριακού Κοινοβουλίου στην προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης για εξεύρεση μιας λύσης που θα χαράξει ένα καινούργιο μέλλον, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ΕΕ. Οι σχέσεις των δύο Κοινοβουλίων είναι ενδεικτικές των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, προς όφελος όχι μόνο διμερών συμφερόντων, αλλά και προς όφελος της ειρήνης».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Βαρεμένος εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων στις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για την αναζωογόνηση του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον κ. Πρόεδρο και μέσω αυτού τον κυπριακό λαό, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός, θα κάνει τα πάντα προκειμένου να υπερβεί τη σημερινή κρίση και να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία, για ένα διαφορετικό μέλλον, για να περάσει η χώρα στην ανάπτυξη, να τερματίσει τη λιτότητα που οδηγεί σε ένα τέλμα όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και σε ένα αδιέξοδο τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την προοπτική τους», κατέληξε ο κ. Βαρεμένος.