2/6/15

Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών συμμετέχει στη 53η Διάσκεψη της COSAC

Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών συμμετέχει στη 53η Διάσκεψη της COSAC

Άρχισαν χθες στη Ρίγα της Λετονίας οι εργασίες της 53ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC). Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν στη Διάσκεψη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και οι βουλευτές κ. Δημήτρης Συλλούρης, κ. Γιάννος Λαμάρης, κα Αθηνά Κυριακίδου και κ. Φειδίας Σαρίκας.
Σε συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Λετονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από την Πρωθυπουργό της Λετονίας κα Laimdota Straujuma, η κα Αθηνά Κυριακίδου αναφέρθηκε στο θέμα της μετανάστευσης και τόνισε την ανάγκη για συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική της Ένωσης. Υπενθύμισε δε ιδιαίτερα τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στη Μεσόγειο, κατά τα οποία χιλιάδες μετανάστες, θύματα των διακινητών, χάθηκαν, στην προσπάθειά τους να γλυτώσουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και τη φτώχεια. Αναφερόμενη στην αντικατάσταση της επιχείρησης “Μάρε Νόστρουμ” από τις επιχειρήσεις “Τρίτων” και “Ποσειδών” στο πλαίσιο της Frontex, η κα Κυριακίδου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά τους γιατί, όπως εξήγησε, διαθέτουν μικρότερο προϋπολογισμό και μικρότερη εμβέλεια δράσης. Αναφερόμενη στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Μετανάστευση, που εκδόθηκε πολύ πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια πιο αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, η οποία θα βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της ισότιμης κατανομής βαρών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η κα Κυριακίδου σημείωσε ότι η αρχή αυτή δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από αρκετά κράτη μέλη της Ένωσης και διερωτήθηκε πόσο δίκαιο είναι κάποιες χώρες, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και δέχονται όλη τη μεταναστευτική πίεση, να επωμίζονται όλο το βάρος των μεταναστευτικών ροών. Ολοκληρώνοντας, η κα Κυριακίδου ρώτησε τι προτίθεται να κάνει η Προεδρία του Συμβουλίου, εάν δεν εγκριθεί η σχετική πρόταση.
Οι εργασίες της Διάσκεψης συνεχίστηκαν σε τρίτη ενότητα, με θέμα την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ. Σε σχετική παρέμβασή του, ο κ. Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι οι γενικότερες εξελίξεις στα θέματα ενέργειας επιβάλλουν την ύπαρξη μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, και σημείωσε τρεις βασικές προϋποθέσεις προς αυτή την κατεύθυνση: την εντατικοποίηση των προσπαθειών για ανάπτυξη και εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων των κρατών μελών της Ένωσης, τη διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων των κρατών μελών για ασφαλή διερεύνηση ύπαρξης τέτοιων πόρων στις περιοχές όπου ασκούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και την ανάπτυξη και στήριξη συνεργασιών με γειτονικά κράτη κατά τρόπο που να διασφαλίζει την απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση σε ενεργειακούς πόρους.
Ο κ. Λαμάρης υπογράμμισε τη δυνατότητα της Κύπρου να συμβάλει πιο ουσιαστικά στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, νοουμένου ότι και η ίδια η Ένωση θα συμβάλει ενεργότερα στις διαδικασίες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, ενδεχόμενο το οποίο θα αποβεί προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών, αλλά και των λαών της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Συνεχίζοντας, ο κ. Λαμάρης υπογράμμισε τη σημασία δημιουργίας νέων υποδομών, που θα διασφαλίζουν την πρόσβαση των ενεργειακά απομονωμένων νησιών και περιοχών της ΕΕ στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά. Πρόσθεσε δε ότι η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να στοχεύει στη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ενέργεια σε προσιτή τιμή, ώστε να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια που ταλανίζει την Ευρώπη.