12/6/15

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για τη δικαστική συνδρομή από τις ελληνικές Αρχές στις έρευνες για την οικονομία

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για τη δικαστική συνδρομή
από τις ελληνικές Αρχές στις έρευνες για την οικονομία


Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα για το θέμα της δικαστικής συνδρομής από τις ελληνικές Αρχές για τις έρευνες για την οικονομία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου δήλωσε τα ακόλουθα :

«Μετά από συνεχή παρακολούθηση όλων των περιπτώσεων, για τις οποίες έχει ζητηθεί η δικαστική συνδρομή των ελληνικών Αρχών αναφορικά με διερευνώμενες υποθέσεις που σχετίζονται με την οικονομία, και ειδικότερα όσον αφορά στην υπόθεση Βγενόπουλου, καθώς και τριών άλλων συνεργατών του, και τις απαραίτητες ενέργειες που έγιναν, φαίνεται ότι η διαδικασία προχωρά. Έχει αναληφθεί πρωτοβουλία από τις ελληνικές Διωκτικές Αρχές για να ετοιμαστεί το ερωτηματολόγιο, το οποίο θα υποβληθεί στον κ. Βγενόπουλο και τους συνεργάτες του. Αυτό αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες ή βδομάδες, καθώς είναι διαδικαστικό το θέμα και θα καταθέσουν όλοι επί των συγκεκριμένων υποθέσεων που τους αφορούν».

Ερωτηθείς κατά πόσον η ανάκριση αφορά όλες τις υποθέσεις, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι το συγκεκριμένο αίτημα δικαστικής συνδρομής που προωθείται στις ελληνικές Αρχές αφορά τις υποθέσεις χειραγώγησης μετοχών.

Κληθείς να αναφέρει εάν οι Κύπριοι ανακριτές που θα μεταβούν στην Ελλάδα, θα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ερωτήσεις, ο κ. Υπουργός είπε ότι διευκρινιστικά, θα μπορούν έμμεσα να υποβληθούν κάποιες ερωτήσεις μέσω των ανακριτών και από τους Κύπριους ανακριτές, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο του ελληνικού δικαίου, ο κατηγορούμενος καλείται σε απολογία. Συνεπώς, όταν ο κ. Βγενόπουλος και οι συνεργάτες του κληθούν σε απολογία, θα απαντήσει στις ερωτήσεις των ανακριτών και αν χρειαστεί θα απαντήσουν σε διευκρινιστικές ερωτήσεις.

«Σημασία έχει ότι η διαδικασία για να ληφθεί κατάθεση από τον κ. Βγενόπουλο και τους συνεργάτες του, στο πλαίσιο της ελληνικής έννομης τάξης, με βάση το αίτημα της δικαστικής συνδρομής, προχωρά σε ικανοποιητικούς ρυθμούς», πρόσθεσε.

Κληθείς να αναφέρει πότε αναμένεται να γίνει η ανάκριση, ο κ. Νικολάου επανέλαβε ότι είναι θέμα διαδικαστικό και είπε ότι μόλις είναι έτοιμες οι ερωτήσεις, θα υποβληθούν προς τον κ. Βγενόπουλο και τους συνεργάτες, οι οποίοι θα πρέπει να απαντήσουν σε περίοδο 15 ημερών, αλλά μπορεί να ζητήσουν και περισσότερο χρόνο για περαιτέρω μελέτη τους. «Δεν μπορούμε να πούμε επακριβώς σε πόσο χρονικό διάστημα θα μας σταλούν οι απαντήσεις κατά την ανάκριση», επεσήμανε.

Αναφορικά με το πότε δόθηκε θετική ένδειξη από τις ελληνικές αρχές ότι θα προχωρήσει το θέμα, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι αυτό έγινε τις τελευταίες μέρες, ως αποτέλεσμα των διάφορων ενεργειών και των επαφών με τον ομόλογό του Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελλάδας. Επιπρόσθετα, είπε, θα ακολουθήσει και η κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει με τον κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο στο Λουξεμβούργο, στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ, όπου μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί και το θέμα της προώθησης αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.