26/6/15

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσίευμα για τον κυβερνητικό οικισμό Πλατύ Αγλαντζιάς

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσίευμα
για τον κυβερνητικό οικισμό Πλατύ Αγλαντζιάς


Σε καμία περίπτωση δεν ζητήθηκε από τους κατοίκους να καταβάλουν το ποσό των €1.000 για σύνδεση των πολυκατοικιών με το Κεντρικό Αποχετευτικό Σύστημα

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, με τίτλο « Η πολυκατοικία μας καταρρέει και κανείς δεν την επιδιορθώνει», το οποίο αναφέρεται στη κατάσταση πολυκατοικίας στην οδό Κυθρέας 2, στον Κυβερνητικό Οικισμό Πλατύ Αγλατζιάς, το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει τα ακόλουθα:

«Στους κατόχους των διαμερισμάτων-κατοικιών έχουν δοθεί Τίτλοι Ιδιοκτησίας. Παρά την απόφαση της Κυβέρνησης να μην γίνονται επιδιορθώσεις από το Κράτος μετά την παρέλευση πενταετίας από την έκδοση του Τίτλου, κατόπιν πρόσφατων οδηγιών του Υπουργού Εσωτερικών για θέματα-προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων, το Τμήμα Πολεοδομίας προχωρεί στις αναγκαίες επιδιορθώσεις, όπως θα γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Έχουν ήδη δοθεί οδηγίες για να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες, μεταξύ των οποίων επιδιορθώσεις των ρωγμών τόσο στον στατικό Φορέα (δοκοί, κολώνες, κλπ) όσο και στην εξωτερική τοιχοποιία. Προηγήθηκε επιτόπου εξέταση από τεχνικούς του Τμήματος Πολεοδομίας και αναφέρθηκε στους κατοίκους ότι θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες επιδιορθώσεις.

Όσον αφορά τη σύνδεση των πολυκατοικιών με το Κεντρικό Αποχετευτικό Σύστημα Λευκωσίας, υπάρχει σε εξέλιξη συμβόλαιο με το οποίο γίνονται τέτοιες συνδέσεις πολυκατοικιών σε τρείς οικισμούς της Λευκωσίας: Στον Άγιο Ελευθέριο και Απόστολο Ανδρέα στα Λατσιά και τις Κόκκινες στο Στρόβολο. Με τους νέους προϋπολογισμούς, σταδιακά, θα συνδεθούν οι πολυκατοικίες και άλλων οικισμών παγκύπρια. Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, με επιστολές του σε όλους τους κάτοχους των πολυκατοικιών παγκύπρια, τους ζήτησε να δημιουργήσουν Διαχειριστικές Επιτροπές (όπως ορίζει και ο Νόμος) για διαχείριση των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι. Σε καμία όμως περίπτωση δεν ζητήθηκε από τους κατοίκους να καταβάλουν το ποσό των €1.000 για σύνδεση των πολυκατοικιών με το Κεντρικό Αποχετευτικό Σύστημα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης είναι συνεχές για τα διάφορα προβλήματα των προσφύγων. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι το Τμήμα Πολεοδομίας πληρώνει το κόστος για ηλεκτροδότηση και λειτουργία και συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων και ανελκυστήρων στις πολυκατοικίες, αν και έχουν εκδοθεί Τίτλοι Ιδιοκτησίας ή Πιστοποιητικά Μίσθωσης στους Δικαιούχους».

______________