4/6/15

Απάντηση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε δημοσίευμα για το επίδομα αναπήρων και κωφαλάλων

Απάντηση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε δημοσίευμα για το επίδομα αναπήρων και κωφαλάλων


Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «ΧΑΡΑΥΓΗ», υπό τον τίτλο «Έκοψαν το επίδομα σε ανάπηρους και κωφάλαλους», το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επιθυμεί να ενημερώσει για τα ακόλουθα, ώστε να αποκατασταθεί, επιτέλους, η αλήθεια:

• Οι πρόνοιες της νομοθεσίας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) αναφορικά με τα κριτήρια της ακίνητης ιδιοκτησίας και των καταθέσεων, είναι πολύ πιο ευνοϊκά για κάθε αιτούντα, σε σύγκριση με τις πρόνοιες της νομοθεσίας για το δημόσιο βοήθημα. Κατά συνέπεια, οσοιδήποτε λήπτες δημόσιου βοηθήματος ενημερώθηκαν ότι έχει απορριφθεί η αίτησή τους για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και, κατά συνέπεια, έχει διακοπεί η παροχή δημόσιου βοηθήματος, όπως ορίζεται στη νομοθεσία, φαίνεται κατά κύριο λόγο ότι έχουν καταθέσεις πέραν των ορίων που καθορίζονται για το δημόσιο βοήθημα και απλά δεν ενημέρωναν σχετικά τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ως όφειλαν κατά νόμο.

• Την ίδια υποχρέωση είχαν και οι λήπτες δημόσιου βοηθήματος, των οποίων οι περιστάσεις καταγράφονται στο δημοσίευμα της «ΧΑΡΑΥΓΗΣ». Υπογραμμίζεται πως η Νομοθεσία περί Δημόσιου Βοηθήματος δεν απαλλάσσει τέτοιες περιπτώσεις από την υποχρέωση να δηλώνουν τις πραγματικές καταθέσεις τους, ούτε θέτει διαφορετικά κριτήρια ακίνητης ιδιοκτησίας και καταθέσεων για διαφορετικές ομάδες ληπτών δημόσιου βοηθήματος.

• Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υποστηρίζει ότι οσοιδήποτε λήπτες δημόσιου βοηθήματος ενημερώθηκαν για την απόρριψη της αίτησής τους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, φαίνεται ότι λάμβαναν για απροσδιόριστη περίοδο το δημόσιο βοήθημα καθ’ υπέρβαση της Νομοθεσίας περί του Δημόσιου Βοηθήματος, απλά γιατί, κατά την πενταετία της προηγούμενης διακυβέρνησης, δεν επιδείχθηκε οποιοδήποτε ενδιαφέρον ώστε να δοθούν στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας τα εργαλεία που ήταν αναγκαία, ώστε να επιβεβαιώνεται η πραγματική κατάσταση του κάθε λήπτη δημόσιου βοηθήματος, αντί να γίνεται απλά αποδεκτή η όποια δήλωσή του.

• Η κατηγορία που διατυπώνεται κατά της Κυβέρνησης για «κοινωνική αναλγησία», αντιστρέφεται, διότι είναι προφανές πως η σημερινή Κυβέρνηση εφαρμόζει με αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας την κείμενη νομοθεσία, η οποία είναι και ευνοϊκότερη για τους πολίτες σε σύγκριση με την νομοθεσία που εφάρμοζε η προηγούμενη διακυβέρνηση για πέντε χρόνια. Η πραγματική διαφορά μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων είναι ότι η Κυβέρνηση εργάζεται για να λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα όσοι πολίτες πληρούν αποδεδειγμένα τα κριτήρια της νομοθεσίας, ενώ η προηγούμενη Κυβέρνηση κατασπαταλούσε δημόσιους πόρους για επιδόματα σε ανθρώπους που όφειλε να γνωρίζει πως μπορούσαν και να ξεγελάσουν το τότε ισχύον σύστημα.

• Κατά συνέπεια, οι χειρισμοί της σημερινής Κυβέρνησης δεν είναι «κοινωνικά ανάλγητοι», αλλά αντίθετα είναι κοινωνικά υπεύθυνοι, σοβαροί και αξιόπιστοι.

• Καμιά υποχρέωση υπάρχει στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για εκ των προτέρων ενημέρωση λήπτη δημόσιου βοηθήματος για επικείμενη διακοπή του, όταν αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων πως αυτός ουσιαστικά λάμβανε το δημόσιο βοήθημα με ψευδείς παραστάσεις.

• Υπογραμμίζεται πως πριν τη λήψη απόφασης για απόρριψη της αίτησης για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και στη συνέχεια, διακοπή του δημόσιου βοηθήματος, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζήτησε από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας να εντοπίσουν όσες περιπτώσεις δικαιολογούσαν ενέργειες πριν τη διακοπή του δημόσιου βοηθήματος, ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι διαβίωσης την επηρεαζόμενων. Αυτές οι περιπτώσεις εντοπίσθηκαν από τους αρμόδιους Κοινωνικούς Λειτουργούς και για αυτές, δεν διακόπηκε ακόμη το δημόσιο βοήθημα, ώστε να γίνει κατάλληλη προετοιμασία. Όσα, λοιπόν, καταλογίζονται στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο δημοσίευμα της «ΧΑΡΑΥΓΗΣ», είναι αβάσιμα και παντελώς λανθασμένα.

• Όλα τα ανωτέρω, δεν αναιρούν το δικαίωμα κάθε πολίτη που πιστεύει πως λανθασμένα έχει διακοπεί το δημόσιο βοήθημα που λάμβανε, να υποβάλει ένσταση, με επαρκή τεκμήρια, ώστε να αποδείξει πως η απόφαση πρέπει να ανακληθεί και να του παρασχεθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

• Επιπρόσθετα, για όσους λήπτες δημοσίου βοηθήματος αποκόπηκε το δημόσιο βοήθημα, δύνανται να αποταθούν στα κατά τόπους γραφεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας της περιοχής όπου διαμένουν, για να αντιμετωπισθούν ιδιαίτερα προβλήματα ή ανάγκες.