12/5/15

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συμμετείχε στο Συμβούλιο Γεωργίας κα Αλιείας της ΕΕ

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
συμμετείχε στο Συμβούλιο Γεωργίας κα Αλιείας της ΕΕ


Τη σταθερή θέση της Κύπρου υπέρ της ανάγκης διασφάλισης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο σύστημα βιολογικών προϊόντων, εξέφρασε ο Υπουργός Γεωργίας κ. Νίκος Κουγιάλης μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Γεωργίας της ΕΕ. Συγκεκριμένα, τη Σύνοδο του Συμβουλίου απασχόλησε το θέμα της βιολογικής παραγωγής και της επισήμανσης των βιολογικών προϊόντων.    Η Κύπρος ήταν μεταξύ των κρατών μελών που τόνισαν την ανάγκη μηδενικής ανοχής στην παρουσία - έστω και μικρών ποσοτήτων - φυτοπροστατευτικών ουσιών στα βιολογικά προϊόντα, υποστηρίζοντας ότι τα προϊόντα αυτά θα μπορούν να παραμένουν στην αγορά χωρίς, όμως, να ονομάζονται βιολογικά.

Επιπρόσθετα, η Λετονική Προεδρία συμπεριέλαβε πρόνοιες που ζήτησε η Κύπρος και οι οποίες αφορούν την ανάπτυξη της βιολογικής μελισσοκομίας.   Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Γεωργίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έγιναν αποδεκτά βασικά αιτήματα της Κύπρου που αφορούν τη συμπερίληψη της γύρης ως βιολογικού προϊόντος, καθώς και την υιοθέτηση προνοιών που διευκολύνουν την εγκαθίδρυση και ανάπτυξη μελισσοκομικών βιολογικών μονάδων σε κράτη μέλη που δεν υπάρχει ήδη ανεπτυγμένη βιολογική μελισσοκομία, όπως είναι η Κύπρος.   Τελικώς, δεν υπήρξε συμφωνία για υιοθέτηση Γενικής Προσέγγισης λόγω της διαφωνίας μεταξύ των κρατών μελών για τις πρόνοιες που αφορούν την παρουσία φυτοπροστατευτικών ουσιών.

Ωστόσο, το Συμβούλιο υιοθέτησε Συμπεράσματα αναφορικά με τις περαιτέρω πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.   Το κείμενο των Συμπερασμάτων καλύπτει βασικές ανησυχίες της Κύπρου εφόσον καταγράφει την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών και των περιφερειών τους ειδικά σε σχέση με τη χορήγηση συνδεδεμένων και μικρών πληρωμών, με το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου πληρωμών, με τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης καθώς και με τα μέτρα της κοινής οργάνωσης της αγοράς.  Στα Συμπεράσματα εντάχθηκε, επίσης, ειδική αναφορά στην ανάγκη για γενική χρήση της αρχής του κόστους-οφέλους, η οποία θα συμβάλει στη μείωση του διοικητικού κόστους τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τις αρχές των κρατών μελών.

Εξάλλου, μετά από πρωτοβουλία της Κύπρου, σε μια συντονισμένη προσπάθεια, 17 συνολικά κράτη μέλη επανέλαβαν το αίτημά τους για παράταση των πληρωμών αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013 κατά έξι μήνες.   Την παράταση των εν λόγω πληρωμών υποστηρίζει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως διαφάνηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Γεωργίας.