12/5/15

Χαιρετισμός Υπουρ γού Υγείας στη συνέντευξη Τύπου για την εβδομάδα εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης

Χαιρετισμός Υπουρ γού Υγείας στη συνέντευξη Τύπου
 για την εβδομάδα εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης


Η θεσμοθέτηση της εβδομάδας εκδηλώσεων με σκοπό τη διαφώτιση για την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των δράσεων για ευαισθητοποίηση και περαιτέρω στοχευμένη ενημέρωση των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα.   Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει και παροτρύνει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν ουσιαστική συμβολή στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών, στην επίτευξη υψηλότερου επίπεδου διαβίωσης για όλους τους πολίτες και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Η υπέρταση/ υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μία χρόνια πάθηση, εξαιρετικά συχνή και συνιστά πρόβλημα πρωταρχικής σημασίας στον τομέα της δημόσιας υγείας. Η συγκεκριμένη νόσος που αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακών και νεφρικών νοσημάτων μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο.

Το 2000 υπολογίστηκε ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού της γης παρουσίαζε υπέρταση. Μεταξύ των ετών 2020-2025, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και να αγγίξει το 30%. Αύξηση που καταδεικνύει ότι παρά τα σημαντικά βήματα στη Μελέτη Αρτηριακής Υπέρτασης και στη χρήση νεώτερων αντιυπερτασικών, η αντιμετώπισή της συνεχίζει να είναι ανεπαρκής.

Στην Κύπρο εκτιμάται ότι ένας στους τέσσερις ενήλικες έχουν υπέρταση και ένας στους τρεις από αυτούς δεν το γνωρίζει. Την ίδια στιγμή, λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς που γνωρίζουν το πρόβλημά τους προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν.

Καθώς η υπέρταση δεν προκαλεί συμπτώματα μέχρι να εκδηλωθούν, τόσο οι επιπλοκές της όσο και η αύξηση της πίεσης, δεν γίνονται συνήθως αισθητές. Εξού και ο χαρακτηρισμός που της αποδίδεται ως «σιωπηλός δολοφόνος». Από νωρίς, δε, αναγνωρίστηκε η δυσχέρεια ανίχνευσης των υπερτασικών ατόμων, όπως και η δυσκολία στη μακροχρόνια προσήλωση στη θεραπεία. Συνεπώς, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αναγνώρισε και καθόρισε κατευθυντήριες οδηγίες για έγκαιρη αναγνώριση - πρόληψη και αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες αυτές γραμμές, παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πάσχοντες από υπέρταση. Πιο συγκεκριμένα, στα Κέντρα Υγείας γίνεται, σε πρώτη φάση, η αναγνώριση των υπερτασικών ατόμων και η έναρξη φαρμακευτικής αγωγής (η οποία και παρέχεται δωρεάν), καθώς και η παροχή οδηγιών για υγιεινοδιαιτητική αγωγή.

Στα δημόσια νοσηλευτήρια (δευτεροβάθμια περίθαλψη), δε, λειτουργούν Ειδικά Ιατρεία Υπέρτασης, τα οποία είναι στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό.  Στα εν λόγω ιατρεία, παρέχεται κλινική αξιολόγηση του ασθενούς, 24ωρη καταγραφή της αρτηριακής υπέρτασης με ειδικό μηχάνημα αυτόματης μέτρησης της αρτηριακής πίεσης   , εκτίμηση ολικού καρδιαγγειακού κινδύνου. Περαιτέρω, οι ασθενείς παραπέμπονται για διάγνωση βλάβης οργάνων στόχων. Επομένως, γίνονται:

  1. Αξιολόγηση, σε συνεργασία με καρδιολόγους, με δοκιμασία κόπωσης και υπέρηχο καρδίας.
  2. Αξιολόγηση σε αγγειολογικό εργαστήριο με Doppler καρωτίδων και μεγάλων αγγείων κάτω άκρων.
  3. Αξιολόγηση από οφθαλμίατρο με βυθοσκόπηση για ανεύρεση βλαβών υπέρτασης.
  4. Ανίχνευση νεφρικών βλαβών με εργαστηριακό έλεγχο αίματος και ούρων, υπέρηχο κοιλιάς.
  5. Ανίχνευση εγκεφαλικών βλαβών με αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Επιπρόσθετα, στα Ειδικά Ιατρεία Υπέρτασης παρέχονται υπηρεσίες για πλήρη διερεύνηση για αποκλεισμό της δευτεροπαθούς υπέρτασης (ποσοστό της τάξης του 5% των υπερτασικών ασθενών πάσχει από δευτεροπαθή υπέρταση), η οποία είναι ιάσιμη. Η διερεύνηση αυτή γίνεται με εργαστηριακό έλεγχο στον οποίο συμπεριλαμβάνονται εξειδικευμένες ορμονικές αναλύσεις, καθώς και άλλες παρακλινικές εξετάσεις, όπως είναι ο υπέρηχος νεφρών – επινεφριδίων και Doppler νεφρικών, καθώς και αξονική ή μαγνητική τομογραφία.  

Από θεραπευτικής πλευράς το Υπουργείο Υγείας, στη βάση διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών, προβαίνει σε στοχευμένη αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης με μη φαρμακευτικά μέτρα. Μεταξύ αυτών είναι η δίαιτα για ελάττωση του σωματικού βάρους στους υπέρβαρους υπερτασικούς, οι οδηγίες διατροφής, η σωματική άσκηση, η διακοπή καπνίσματος. Επιπλέον, γίνεται ταυτόχρονη χορήγηση αντιυπερτασικών φαρμάκων στους πάσχοντες, τα οποία παρέχονται δωρεάν από τα δημόσια φαρμακεία.

Συγχαίρω το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Εταιρείας Υπέρτασης για την πρωτοβουλία του αλλά και όλους όσοι εργάζονται και συνδράμουν ώστε το μήνυμα   της ενημέρωσης, της διαφώτισης και την πρόληψης να μεταφερθεί στην κοινωνία μας. Η προσφορά σας επιβεβαιώνει την ευαισθησία και τη θέληση των οργανωμένων συνόλων της κοινωνίας μας για προσφορά προς τους συμπολίτες μας. Είναι πεποίθηση μας ότι η προσφορά των οργανωμένων φορέων της κοινωνίας μπορεί να προσφέρει πολλά δρώντας επικουρικά στο ρόλο του κράτους.


______________

Σημείωση: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, η δρ Ειρήνη Χ’ Χαραλάμπους, Ανώτερη Ιατρική Λειτουργός.