6/5/15

Ολοκληρώθηκε η Διακοινοβουλευτική Συνάντηση Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Εθνικών Κοινοβουλίων

Ολοκληρώθηκε η Διακοινοβουλευτική Συνάντηση Επιτροπών
του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Εθνικών Κοινοβουλίων


Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Εθνικών Κοινοβουλίων αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιουνίου 2015 για θέματα άμυνας. Τη Διάσκεψη διοργάνωσαν η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και η Υποεπιτροπή Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας κ. Γιώργος Βαρνάβα.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων με τον Εκτελεστικό Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης κ. Alain Le Roy, αναφορικά με την Κοινή Αμυντική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΠΑΑ), εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ιουνίου 2015, ο κ. Βαρνάβα αναφέρθηκε στην επιτευχθείσα πρόοδο στον τομέα της αμυντικής πολιτικής. Μίλησε συγκεκριμένα για την επιτυχή ανάπτυξη εργαλείων και μηχανισμών συνεργασίας, την ενίσχυση της πολιτικής βούλησης για συνεργασία, αλλά και για την ανάπτυξη κοινής κουλτούρας στον τομέα της άμυνας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η πολιτική αυτή δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά, αγνοώντας τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης –και κατ’ επέκταση της ίδιας της Ένωσης- από την Τουρκία.

Ο κ. Βαρνάβα σημείωσε ακολούθως ότι, από την εκπόνηση της ΚΠΑΑ, έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στη διεθνή τάξη πραγμάτων σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια και τη σταθερότητα, περιλαμβανομένης της αλλαγής της φύσης των απειλών που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαρνάβα ανέφερε ότι ο κατάλογος των απειλών που καθορίστηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας από το 2003 χρήζει πλέον συμπλήρωσης, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα. Χαιρέτισε, ωστόσο, το γεγονός ότι, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ, όσο και ευρύτερα, είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι οι προκλήσεις στην ασφάλεια μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο μέσω σφαιρικής προσέγγισης και μέσω της συνεργασίας ενός ευρέος φάσματος εταίρων.

-----------------------